Перейти до змісту

Фирташу грозит до 50 лет тюрьмы и конфискация всех активов


Olegik

Recommended Posts

http://savepic.net/8990130.jpg

 

 

Просит мыло , вазелин и резиновые шлёпанцы
Дедок слева - ани же не имеют права ! Ещё министр юстиции не утвердил.
Хмырь в очках- про вазелин понятно ,  а почему тапочки резиновые ? 
Бойко - так , с завтрашнего дня никаких Баден- Баденов , только Моршин . Сам я по делам отлучусь ненадолго , а вы тут  смотрите
Задумчиво справа - пойду нажрусь конька армянского в буфете
Усатый по центру- полтос светит ! Это ж и конь сдохнет 

 

:pleasant: 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Віденський суд відмовився задовольнити запит прокуратури про арешт українського бізнесмена Дмитра Фірташа за екстрадиційним запитом Іспанії.

Про це "Українській правді" повідомили в оточенні Фірташа.

 

http://www.pravda.com.ua/news/2017/02/23/7136287/

 

Надеюсь, информация УП о Фирташе окажется столь же достоверной, как обычно.

 

ЗЫ. То же из второго источника (хозяева Фирташ-Левочкин):

 

Віденський суд відмовився задовольнити запит прокуратури Відня про арешт бізнесмена Дмитра Фірташа по екстрадиційному ордеру Іспанії.

Про це повідомляють “Українські Новини” із посиланням на джерело, знайоме з ходом процесу.

"Суд Відня відмовив прокуратурі", - сказало джерело. Він не повідомив інших подробиць.

Змінено користувачем mick
Link to comment
Share on other sites

Второй абзац сообщения DW я не понимаю. Вердикт суда, касающийся возможности выдачи, ведь уже был? А завтра что?

 

За вердиктом Земельного суду Відня у кримінальних справах у справі щодо екстрадиційного арешту українського бізнесмена Дмитра Фірташа, останній залишиться під вартою на запит віденської прокуратури. Остання попросила подовжити тримання його під вартою через запит США на екстрадицію мільярдера, йдеться у повідомленні суду в четвер, 23 лютого.

 

Він перебуватиме під вартою до винесення Земельним судом Відня у кримінальних справах вердикту щодо можливої видачі його США. Це рішення очікується у п'ятницю, 24 лютого.

 

http://www.dw.com/uk/%D1%81%D1%83%D0%B4-%D1%83-%D0%B2%D1%96%D0%B4%D0%BD%D1%96-%D1%84%D1%96%D1%80%D1%82%D0%B0%D1%88-%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%88%D0%B8%D1%82%D1%8C%D1%81%D1%8F-%D1%89%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%8C-%D0%BF%D1%96%D0%B4-%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BE%D1%8E/a-37693132

Змінено користувачем mick
Link to comment
Share on other sites

Если не врут:

 

Українського бізнесмена Дмитра Фірташа знову затримали у Відні.

 

http://www.pravda.com.ua/news/2017/02/23/7136302/

 

Как его можно задержать снова, если он после вчерашнего еще не вышел?

 

==

 

Обновились они:

 

Про це повідомив співрозмовник УП, наближений до олігарха. <как всегда>

За інформацією співрозмовника, 21 лютого Фірташа затримували за запитом Іспанії, де його звинувачують у відмиванні грошей.

 

Водночас наразі бізнесмена затримали за запитом США,  які  звинувачують його у дачі хабара розміром 18,5 мільйонів доларів за ліцензію на розробку титанових родовищ у Індії поза конкурсом.

 

24 лютого, за слів джерела УП, відбудеться суд щодо арешту Фірташа.

"Але у цій справі Фірташ перебуває під заставою, і він 3 роки на свободі й не залишав Австрію навіть тоді, коли міг. У нього сильна позиція", - зазначив співрозмовник.

 

Доповнюється

Змінено користувачем mick
Link to comment
Share on other sites

Разобрался. Вот что на самом деле с завтрашним судом (очередное дополнение УП):

 

У зв'язку з тим, що суд відхилив запит Іспанії на затримання, представник прокуратури Відня відразу ж після прийняття рішення про звільнення олігарха, зажадав його затримання за існуючою справою про екстрадицію в США. Рішення на нову вимогу прокуратури Відня суд ухвалить в п'ятницю вдень.

 

А Фирташ пока сидит. До завтрашнего решения, по крайней мере. Никуда он не вышел.

 

======

ЗЫ. Хорошо, что новости можно узнавать не только от адвокатов Фирташа и Притулы:

 

Український бізнесмен Дмитро Фірташ проведе під вартою у в'язниці віденського району Йозефштадт, як мінімум, ще добу. Відповідно за екстрадиційним запитом Іспанії Фірташ позбувся закордонного паспорту, а під вартою бізнесмен залишається до 24 лютого, коли буде визначено запобіжний захід за запитом Сполучених Штатів.

Про це повідомляє “Укрінформ”, опублікувавши рішення суду від 23 лютого.

 

"Земельний суд Відня у кримінальних справах ухвалив рішення за ухвалою Віденської прокуратури про застосування запобіжного заходу у вигляді тимчасового затримання... Утримання під вартою не було схвалено", - йдеться у рішенні.

Однак, обвинувачений перебуватиме у в'язниці району Йозефштадт Вени щонайменше до другої половини дня п'ятниці. Потім його мають випустити під підписку про невиїзд. Фірташ має здати паспорт та буде зобов'язаний регулярно відмічатися в поліції.

 

http://i.theinsider.ua/images/doc/1/f/1f1697a-1487868334-3329.jpg

http://i.theinsider.ua/images/doc/5/9/5958de7-1487868443-2368.jpg

 

Судді вважають мінімальним ризик того, що за таких умов Фірташ може спробувати сховатися.

Також у рішенні зазначається, що прокуратура знову подала заяву про застосування до Фірташа запобіжного заходу у вигляді тимчасового утримання під вартою у зв'язку зі справою про екстрадицію в США.

 

У засіданні, яке проходило в закритому режимі, взяли участь лише представники Віденської прокуратури та адвокати обвинуваченого.

Адвокати можуть подати апеляцію протягом 14 днів.

Змінено користувачем mick
Link to comment
Share on other sites

Суд у Відні звільнив олігарха Дмитра Фірташа під раніше внесену заставу в 125 мільйонів євро.

Про це "Українській правді" повідомило джерело, близьке до захисту бізнесмена.

Оновлюється ...

 

http://www.pravda.com.ua/news/2017/02/24/7136380/

Link to comment
Share on other sites

К Фирташу есть вопросы у американской прокуратуры, немецкой прокуратуры, теперь появились вопросы у испанской прокуратуры.

И только у украинской прокуратуры к нему вопросов нет! :)

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

К Фирташу есть вопросы у американской прокуратуры, немецкой прокуратуры, теперь появились вопросы у испанской прокуратуры.

И только у украинской прокуратуры к нему вопросов нет! :)

 

Тут он большой человек, делатель президентов. А там - просто жулик и мафиозо.

Link to comment
Share on other sites

Полиция Вены задержала еще одного фигуранта дела украинского бизнесмена Дмитрия Фирташа.

По данным Deutsche Welle, речь идет о бывшем советнике президента Виктора Ющенко, Аресе Юсефе, центральный офис которого расположен в австрийской столице.

 

Прокуратура Вены подтвердила факт задержания, которое произошло на основании европейского ордера на арест, выданного Испанией. Пресс-секретарь прокуратуры отметила, что речь идет именно об открытом Испанией деле, которое касается подозрений Фирташа в отмывании денег.

 

Правоохранители пока не могут назвать фамилию задержанного, однако не опровергают сообщения местного издания News, которое написало об "украинско-сирийском бизнесмене, который живет в Вене".

 

Юсеф, как сообщали ранее со ссылкой на следствие испанские СМИ, распоряжался потоками денег, которые поступали ему от Фирташа. Бизнесмен сирийского происхождения много лет вел дела в Украине, в том числе в нефтегазовой сфере. Экс-глава администрации президента Олег Рыбачук заявлял, что именно Юсеф порекомендовал Фирташа Ющенко на роль посредника в поставках газа из России.

 

http://zn.ua/POLITICS/po-delu-firtasha-zaderzhali-eks-sovetnika-yuschenko-smi-240315_.html

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

К Фирташу есть вопросы у американской прокуратуры, немецкой прокуратуры, теперь появились вопросы у испанской прокуратуры.

И только у украинской прокуратуры к нему вопросов нет! :)

Тут он большой человек, делатель президентов. А там - просто жулик и мафиозо.

Наша прокуратура та інші органи належать тим, кому дф на парашуті спустили з кремля у якості недоторканого рєшали.

Link to comment
Share on other sites

А Москаль что-то знал еще летом. "Москаль обнародовал новый компромат на Ющенко
Бывшего президента заподозрили в денежных махинациях с сирийским бизнесменом
8 июня 2016, 10:44

Глава Закарпатской ОГА Геннадий Москаль обратился к ГПУ проверить дело о невозвращении сирийским бизнесменом Юссефом Харесом многомиллионных кредитов, полученных при содействии экс-президента Виктора Ющенко.

"В начале 90-х годов Виктор Ющенко, будучи одним из руководителей банка Украина, выдал Юссефу Харесу (гражданин Украины с 1997 г., сириец по происхождению) кредит на сумму 1,5 миллиона долларов США, который так и не был возвращен. Банк обратился в суд с иском о принудительном взыскании денег, однако юрист банка, который шел на рассмотрение дела, был похищен вместе с оригиналами документов по Юссефу Харесу. Уголовное дело так и не довели до логического завершения", - сообщается на сайте губернатора.

"В 1997 году НБУ, председателем которого в то время был Виктор Ющенко, выдал фирме "Харес-инкорпорейшен", принадлежащей Юссефу Харесу, 4,5 миллионов долларов кредита. Харес перевел средства во Францию на счет другой созданной им фирмы. По данному факту прокуратура возбудила уголовное дело, однако следствие не довели до конца", - сказал Москаль.

Тем временем после победы Виктора Ющенко на президентских выборах Юссеф Харес стал советником президента по вопросам иностранных инвестиций.

Днем ранее Москаль опубликовал документ, который, по его словам, доказывает получение взяток экс-президентом Виктором Ющенко под видом сбора средств на Больницу будущего для детей, которая так и не была построена.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
 

 

Але місту є очевидний плюс від невиплат азотівцям - у Сільпо, де завжди стояли черги до кас, стало вільно  :D А уявляю шо було, коли б раптом дф їм виплатив 160 лямів одразу!

 

Сотрудники северодонецкого «Азота» готовы ехать за долгами по зарплате к Фирташу

02.06.17 18:15  LOT.LG.UA НОВОСТИ

http://control.dnews.dn.ua/static/images/previews/61/614714-0.jpg

 

Работники химического предприятия «Азот» в Северодонецке (Луганская обл.) вышли на очередной протест из-за долгов по заработной плате. Собственники предприятия задолжали коллективу 160 млн грн.

Люди, которые собрались возле первой проходной, говорят, что о собрании узнавали из социальных сетей. По данным полиции, пришло более 200 человек.

Главный вопрос митингующих – когда отдадут заработанное. «За январь выплатили копейки, за февраль, март, апрель, май – это все должны»,  – говорит один из сотрудников предприятия.

Люди также возмущены тем, что не могут получить расчет в связи с выходом на пенсию. На сегодня работникам «Азота» выплачивают по 5% зарплаты в неделю. Для многих – это единственный источник существования.

Люди требуют погасить весь долг и возобновить работу предприятия. Последний раз они были на работе 10 апреля.

На сегодня управление завода находится под усиленной охраной, на предприятие никого не пропускают. О местонахождении руководства докладывать не положено.

Глава профсоюзного комитета ЧАО «Северодонецкое объединение Азот» Валерий Черныш говорит, что на предприятие прекращена подача природного газа, причем практически без предупреждения. А одна из причин простоя «то, что к нам в страну из других стран завозят дешевое минеральное удобрение».

Актив профсоюза объявил митингующим, что их требования в письменном виде направлены чиновникам всех уровней – от руководителя группы компаний «Ostchem», куда входит «Азот», Дмитрия Фирташа, до министров и президента Украины Петра Порошенко.

«Если не будет начинаться погашение заработной платы ехать уже в "Остхем" с требованием немедленного погашения зарплаты. Люди у нас готовы», – сказал Черныш.

Напомним, градообразующее предприятие ЧАО «Северодонецкое объединение "Азот"» предлагают передать в пользование государства. Такое предложение озвучил председатель Луганской областной военно-гражданской администрации Юрий Гарбуз.

Как сообщалось ранее, управляющая компания «Ostchem» заявляла, что будет вынуждена начать массовые сокращения персонала из-за сворачивания производства в связи с неспособностью Украины предпринять меры по защите отечественного рынка азотных удобрений от демпингового российского импорта. В частности, на «Северодонецком объединении "Азот"» планировалось сократить 1700 сотрудников. Сокращение вызвало протесты на предприятии, работники вышли на митинг с требованием погасить задолженность по зарплате, которую они не получают уже три месяца.

Справка «ДН»: ЧАО «Северодонецкое объединение Азот» организовано в процессе реструктуризации и санации в 2004 году. Свою историю предприятие ведет с 1951 года и являлся крупнейшим химическим производителем Украины. ЧАО рассчитано на выпуск аммиака, азотных минеральных удобрений, органических спиртов и кислот, товаров бытовой химии, изделий из полимеров и полимерных пленок.

Link to comment
Share on other sites

И почему это при нищенской зарплате и шаровой земле, не получается конкурировать с дешевым импортным? Вопрос конечно риторический, о бизнесталантливости наших олигархов, чиновников и их родственников.

И почему это при нищенской зарплате и шаровой земле, не получается конкурировать с дешевым импортным? Вопрос конечно риторический, о бизнесталантливости наших олигархов, чиновников и их родственников.

Link to comment
Share on other sites

Мне кажется сложно сейчас судить сколько лет получит Фирташ .Знаю как по аналогичной статье в США осудили на 15лет а остальные преступники получили условный срок .Может и условно осудят если даст показания на тех под кем работал.
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Новое представление, поданное в США в рамках дела против украинского олигарха Дмитрия Фирташа о международном подкупе, впервые утверждает, что часть взяток предназначалась определенным американским гражданам.

Как сообщает Цензор.НЕТ, об этом пишет The New York Times с ссылкой на AP.

 

Издание отмечает, что новое представление - ответ прокуратуры на требование Фирташа снять все обвинения против него. В частности, ему вменяют дачу взятки на сумму 18 миллионов долларов для получения возможности добывать титан в Индии и продавать его чикагской компании. Фирташ отрицает это.

 

Олигарх требует закрыть американское дело против него, аргументируя это тем, что преступление, которое ему вменяют, не касается США и американские суды не имеют соответствующей юрисдикции.

 

Однако прокуроры утверждают, что Фирташ ошибается. В обвинении, состоящем из 110 страниц текста, существуют доказательств того, что часть взяток Фирташа предназначалась определенным лицам в США. В то же время, детали не разглашаются.

 

https://censor.net.ua/n449221

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Через Іспанію заблокована видача "небезпечного" Фірташа до США

Екстрадиція Дмитра Фірташа до Сполучених Штатів затягується через зволікання Іспанії. Тим часом американські прокурори наполягають на екстрадиції оліграха, називаючи його "загрозою для США".

http://www.dw.com/image/18299528_303.jpg

Департамент юстиції США вважає Дмитра Фірташа "ключовою особою російської організованої злочинності"

Європейський ордер на арешт, виданий Іспанією, ще півроку тому був головним болем для Дмитра Фірташа. Мільярдер, який вже понад три роки чекає у Відні на екстрадиції до США, в інтерв'ю австрійським ЗМІ натякав, що за іспанським ордером буцімто також стоять американці, для яких "головне, щоб Фірташ не повернувся в Україну". В Іспанії Фірташа називають головою злочинного угруповання, яке займалося відмиванням грошей і вимагають його екстрадиції. Тим часом США вже три роки домагаються екстрадиції Фірташа, звинувачуюючи його у корупції...

 

Іспанці не поспішають

Як не парадоксально, тепер іспанський ордер грає на руку олігарху. Після рішення Вищого земельного суду Відня, який у лютому дозволив екстрадицію до США, іспанський ордер є єдиною причиною, чому Дмитро Фірташ ще не у Сполучених Штатах. Адже у разі, коли існують два паралельні запити на екстрадицію від різних країн, рішення кому видавати підозрюваного ухвалює міністр юстиції. Однак спершу він має дочекатися рішення суду щодо екстрадиції - як щодо запиту однієї країни, так і щодо іншої. Але якщо судове рішення щодо екстрадиції Фірташа до США вже є, то суд в іспанській справі ще навіть не починався. 

Замість двох місяців, відведених європейським законодавством на розгляд ордерів з інших країн ЄС, іспанський ордер на Фірташа залишається без судового розгляду вже вісім. Спершу його розгляд відклали до моменту, поки австрійський суд ухвалить рішення в американській справі. Однак рішення за запитом США ухвалене ще п'ять місяців тому, а питання екстрадиції до Іспанії досі не зсунулось з мертвої точки...

 

У США готуються до приїзду Фірташа

...Минулого тижня Департамент юстиції США надав суду відповідь на клопотання адвокатів Фірташа, поглибивши аргументацію запиту на екстрадицію. У документі обсягом у 115 сторінок, який є у розпорядженні DW, олігарха названо "високопоставленою особою російської організованої злочинності". Таку саму ключову роль у російському злочинному світі американські слідчі відводять і угорцю Андрашу Кноппу, який також є підозрюваним в "індійській" кримінальній справі. Кнопп - співавтор сумнівних посередницьких "схем" у торгівлі газом, таких як "РосУкрЕнерго" і Eural Trans Gas, які принесли мільярди Фірташу і його впливовим партнерам у Росії. Кнопп вже багато років проживає у Москві і досі ігнорував американську кримінальну справу. Утім, з наближенням екстрадиції Дмитра Фірташа до США, адвокати угорця активно підключилися до судового процесу.

 

Захистити США від російської корупції

Газовий бізнес Дмитра Фірташа був тісно пов'язаний з людьми з оточення Володимира Путіна. Зокрема, партнерами українського олігарха у "РосУкрЕнерго" були ставленики російського президента у "Газпромі". Після арешту Фірташа у Відні 2014 року саме впливові російські друзі прийшли олігарху на допомогу. 125 мільйонів євро застави за олігарха вніс Василь Анісімов- друг довіреної особи Путіна Аркадія Ротенберга, фігуранта санкційних списків США і ЄС.

Департамент юстиції США у наданих суду в Чикаго роз'ясненнях наголошує, що кримінальне переслідування Фірташа і Кноппа "найвищою мірою відповідає інтересам Сполучених Штатів". Притягнення їх до відповідальності зруйнує російську організовану злочинну групу і унеможливить подальше вчинення злочинних дій на території США, вважають у Федеральному департаменті юстиції.  "Ця кримінальна справа має на меті захистити цю країну, її бізнес-середовище та її громадян від корупційного впливу і руйнівних дій міжнародної організованої злочинності", - йдеться в обґрунтуванні, наданому Департаментом юстиції. Фірташ і Кнопп планували продавати видобутий в Індії титан, дозвіл на видобуток якого був, вочевидь, отриманий за хабарі, американській літакобудівній компанії "Боїнг".

 

Екстрадиція буде нескоро

Швидкої екстрадиції Дмитра Фірташа до США не очікують і за океаном. Департамент юстиції звернувся до суду в Чикаго з проханням відтермінувати винесення рішення про припустимість чи неприпустимість кримінального переслідування українця у Сполучених Штатах до моменту екстрадиції обвинуваченого. Попередньо рішення очікувалося наприкінці серпня. Однак до цього моменту, переконані слідчі, Фірташ не буде переданий США. Не лише з огляду на зволікання Іспанії, але й через те, що олігарх анонсував скаргу на рішення про екстрадицію до Конституційного суду Австрії.

 

Длиннющая статья - здесь:

http://www.dw.com/uk/%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B7-%D1%96%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D1%96%D1%8E-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%87%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D1%84%D1%96%D1%80%D1%82%D0%B0%D1%88%D0%B0-%D0%B4%D0%BE-%D1%81%D1%88%D0%B0/a-39904744

Змінено користувачем mick
Link to comment
Share on other sites

Здавалося б, є унікальна нагода зачистити весь бізнес Фірташа поки він заблокований в Відні, але ж ні, умови залишаються достатньо тепличними, навіть сировина з Житомирщини продовжує відвантажуватися до Армянська.

 

Це ще один прекрасний індикатор того, чим насправді є Пєтя Вальцман - кримінальний авторитет високого порядку, пов'язаний круговою порукою.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Земельний суд Відня у вівторок, 29 серпня, вирішив не видавати іспанському правосуддю українського олігарха Дмитра Фірташа.

 

Про це повідомляє австрійське видання Kurier.

 

Австрійський суд вирішив, що суд у Барселоні не зумів надати достатнє обгрунтування європейського ордеру на арешт, виданого на Фірташа за підозрою у відмиванні грошей та створення кримінального угруповання.

 

Видання цитує захисників Фірташа екс-міністра юстиції Дітера Бомдорфера та Рюдігера Шендера, які стверджують, що судова система Іспанії намагалась нав’язати Австрії політично мотивовану екстрадицію.

 

"Іспанська судова система на прохання США намагалась протиснути політично мотивовану екстрадицію нашого підзахисного. Іспанці навіть не зуміли задовольнити мінімальні вимоги, яких вимагає європейський ордер на арешт", - заявив виданню Бомдорфер.

http://www.pravda.com.ua/news/2017/08/30/7153582/
Link to comment
Share on other sites

Видання цитує захисників Фірташа екс-міністра юстиції Дітера Бомдорфера та Рюдігера Шендера, які стверджують, що судова система Іспанії намагалась нав’язати Австрії політично мотивовану екстрадицію.

 

"Іспанська судова система на прохання США намагалась протиснути політично мотивовану екстрадицію нашого підзахисного. Іспанці навіть не зуміли задовольнити мінімальні вимоги, яких вимагає європейський ордер на арешт", - заявив виданню Бомдорфер.

http://www.pravda.com.ua/news/2017/08/30/7153582/

 

Звичайно, що адвокати Фірташа – екс-міністр юстиції Австрії Дітер Бомдорфер та Рюдіґер Шнайдер – цим рішенням задоволені. Принаймні, вони так кажуть. Пан Бомдорфер в інтерв‘ю «Кур‘єрові» заявив: «Іспанська юстиція на бажання США намагалася провести через кримінальний суд політично вмотивовану видачу нашого підзахисного. Європейський наказ на арешт, якого видали іспанці, було відкинуто Земельним судом Відня через нестачу конкретних доказів. Іспанці не змогли виконати навіть мінімальні умови, яких потребує ордер на арешт в ЄС».

 

Насправді, екс-міністр лукавить – утім, так і має поводитись адвокат: він сказав напівправду, яку вивернув на користь Фірташа. Справа полягає в тому, що, якщо вважати іспанський ордер політично вмотивованим, то доведеться визнати, що вмотивований він був на користь не США, а самого Дмитра Фірташа. Тому що ще в лютому цього року той самий Земельний суд Відня скасував заборону на екстрадицію Фірташа до США. І, якби не вчасно поданий запит з Барселони на його видачу іспанській юстиції, – підзахисний панів Бомдорфера та Шнайдера вже давно сидів би в американській в‘язниці і давав би свідчення американським слідчим...

......

 

Отже, виходить, що аналогічний іспанський позов, який з‘явився пізніше американського, не допомагає «політично заангажованим» американським слідчим, а став їм на заваді. Зважаючи на те, що шанси скасувати екстрадицію до США через Вищий суд є вельми слабкими, можна уявити собі, що головною надією Фірташа та його адвокатів на те, щоб принаймні залишитись в Австрії, було те, що іспанський ордер на екстрадицію буде довго перевірятися з австрійського боку, а потім ще довше – з іспанського, бо в Іспанії проти нього також було подано протест.

 

Але австрійським суддям не знадобилося аж надто багато часу: для юридичних процедур півроку – це майже ніщо. Вони відмовили іспанцям ще й тому, що ті навіть не відповіли на два запити з австрійського боку щодо конкретних фактів до справи. Ці запити було доправлено до Барселони в квітні та в червні цього року і в обидвох випадках – суцільне мовчання з боку іспанців. Не допомогло навіть звернення австрійського суду до координаційного комітету Євросоюзу з питань юстиції, Eurojust. Урешті-решт, віденський суддя Міхаель Шпінн, який веде цю справу, дійшов висновку, що всі судові терміни вже минули й нема чого чекати з моря погоди. І відмовив у тій екстрадиції до Барселони.

 

Попри сієсту та фієсту, важко уявити собі, що іспанські судові посадовці – настільки ліниві люди, отже – це, скоріш, схоже на затягування справи. Ніхто не здивується, якщо очікувані відповіді з‘являться зараз – і справу про екстрадицію Фірташа до Іспанії буде відновлено. Як той казав: «Наша пісня гарна й нова – починаймо її знову».

 

Таким чином, хоч адвокати Фірташа й роблять радісні заяви про те, що «справедливість відновлено», особливо радіти ані їм, ані їх підопічному нема з чого. Австрійський суд продемонстрував принаймні, що вміє працювати чітко та швидко. А це означає, що позов до Вищого суду має шанс бути розглянутим вже незабаром. Якщо його буде відхилено – то Дмитро Фірташ вже скоро може опинитися в літаку, який прямує до Америки – в напрямку, який йому аж ніяк не пасує.

 

Полностью текст:

http://glavcom.ua/publications/firtashu-svitit-amerika--434474.html

 

Автор статьи забыл, что окончательное решение о выдаче принимает министр юстиции Австрии.

В остальном эта версия больше похожа на правду, чем версия адвокатов: испанский иск не способствовал американцам, а наоборот - замедлил выдачу (если, конечно, министр юстиции не родит "причины" для отказа).

Link to comment
Share on other sites

Для Дмитра Фірташа наближається "Час Ч". Після того, як віденський суд ухвалив рішення не видавати українського олігарха Іспанії, де його підозрювали у відмиванні грошей, епопея щодо його екстрадиції наближається до розв'язки. Якщо прокуратура Відня не подасть з ініціативи іспанських колег апеляцію на рішення першої інстанції, воно набере чинності не пізніше, ніж за два тижні. Таким чином питання, якій саме країні видавати бізнесмена з України, вже практично знято. У прокуратурі поки не коментують, чи буде апеляція. Водночас заперечувати проти рішення суду було би абсурдним: підставою для відмови був той факт, що Іспанія з квітня не відповіла на жоден запит з Австрії з проханням конкретизувати обставини підозри проти Дмитра Фірташа. Іспанська справа фактично розвалилася: зокрема, з бізнес-партнера олігарха Хареса Юссефа, якого іспанські правоохоронці називали "правою рукою Фірташа", кілька місяців тому остаточно зняли всі обвинувачення.

 

Затягувати більше нікуди

Адвокати Фірташа як могли відтягували екстрадицію, постійно подаючи різноманітні скарги і клопотання. Іменита команда юристів на чолі з колишім міністром юстиції Австрії Дітером Бемдерфером (Dieter Böhmdorfer) не здається і зараз. Зокрема, захист днями подав скаргу до Верховного суду Австрії, вимагаючи поновити розгляд справи. Адвокати заявляють, що рішення про припустимість екстрадиції українця до США було ухвалене "з політичних мотивів і з порушенням фундаментальних прав людини".

Водночас, як повідомили DW у суді, ця скарга не зупиняє виконання ухваленого у лютому Вищим земельним судом Відня у кримінальних справах рішення про припустимість екстрадиції до США, де його підозрюють у корупції. Отже, Дмитро Фірташ може бути будь-якої миті виданий Сполученим Штатам, щойно стане відомо, що прокуратура не подала апеляцію в іспанській справі. Якщо це все ж таки станеться, це буде вже останнім кількамісячним відстроченням для Фірташа.

 

Спільні друзі Фірташа і міністра

Останнє слово, зрештою, за міністром юстиції Австрії Вольфґанґом Брандштеттером (Wolfgang Brandstetter). За законом, саме міністр юстиції ухвалює рішення, чи видавати підозрюваного іншій країні. Ситуація доволі делікатна для міністра. Адже він ризикує потрапити під підозру політичного впливу у питанні Фірташа. Відомо, що в українського олігарха є непогані зв'язки в правлячій Австрійській народній партії (АНП). Зокрема, ключову роль в його іміджевому проекті - "Агенції з модернізації України" - відігравав колишній віце-канцлер Австрії, один з лідерів АНП Міхаель Шпіндельеґґер (Michael Spindelegger). Робив він це небезкоштовно: гонорар досі невідомого обсягу, за інформацією австрійського видання News, надійшов на рахунки компанії Spindelegger Consulting GmbH, співзасновником якої є колишній австрійський віце-канцлер.

http://www.dw.com/image/17878934_404.jpg

Міхаель Шпідельеґґер очолював Агенцію з модернізації України, яка мала "відбілити" імідж Дмитра Фірташа з огляду на суд у Відні

 

Міністр юстиції Брандштеттер - друг і протеже Шпіндельеґґера....

 

З авдвоката олігарха - у міністрське крісло

Сам же Вольфґанґ Брандштеттер до своєї політичної кар'єри мав цікаву фахову біографію. Багато років він був адвокатом і довіреною особою зятя казахського президента Рахата Алієва. Опальний казахський олігарх переховувався у Відні від слідства після того, як потрапив у немилість. Брандштеттер, згідно з численними повідомленнями австрійських ЗМІ, будучи з 2007 по 2011 рік адвокатом Алієва, отримав через офшорні фірми від казахського втікача сотні тисяч євро за свій захист від екстрадиції до Казахстану.

http://www.dw.com/image/40315290_404.jpg

Вольфґанґ Брандштеттер тривалий час був довіреною особою опального казахського олігарха Рахата Алієва

 

При цьому Брандштеттер був більше, ніж просто захисником казахського олігарха. Зокрема, Алієв деякий час навіть був прописаний у маєтку Брандштеттера. Крім того, в одній з компаній Алієва у Ліхтенштейні нинішній міністр юстиції був членом спостережної ради. Брандштеттер після призначення міністром опинився під вогнем критики ЗМІ через свою суперечливу роль у справі Алієва. З новою силою критика посипалася на міністра після того, як "Панамські документи" пролили світло на роль Брандштеттера в офшорних операціях казахського втікача.

 

Йдеться про інтереси Австрії

Відповідно до закону, питання екстрадиції міністр юстиції вирішує "враховуючи державні інтереси і міжнародні правові зобов'язання". Міжнародними зобов'язаннями в даному випадку є угода про екстрадицію зі США. У чому полягають інтереси Австрії щодо того, чи видавати Фірташа, чи ні - питання суто політичне. Не виключено, що справа українського олігарха ще стане предметом політичних спекуляцій. З огляду на делікатність теми, вирішення долі Дмитра Фірташа може бути відкладене на період після виборів, які відбудуться 15 жовтня.

 

http://www.dw.com/uk/%D0%B4%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE-%D1%84%D1%96%D1%80%D1%82%D0%B0%D1%88-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%96%D0%B7%D0%B0%D1%85-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%96%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D1%96-%D0%B7%D0%B2%D1%8F%D0%B7%D0%BA%D0%B8-%D1%8F%D0%BA-%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F-%D1%81%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B0/a-40314951

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Freedom House, Human Rights Watch, Transparency International та інші організації опублікували список із 15 осіб, яких вимагають включити до санкційного списку США відповідно до Глобального акту Магнітського.

Серед них - Дмитро Фірташ (Україна), а також представники Азербайджану, РФ, Китаю, Таджикистану, Узбекистану, Панами та інших країн.

 

"Ми закликаємо Адміністрацію застосувати потужний механізм, передбачений Глобальним актом Магнітського, щоб накласти санкції на іноземних громадян, перелічених у цьому списку. Це дозволить попередити подальші зловживання, одночасно демонструючи моральне та стратегічне лідерство США" - сказав Майк Абрамовіц, Президент Freedom House.

 

Глобальний акт Магнітського - закон про відповідальність за порушення прав людини, що дозволяє Президенту США позбавити фігурантів списку візи та заморозити їхні активи у США.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Створити...