Перейти до змісту

Чи шукає Інтерпол посадовців Януковича?


S.Brant

Recommended Posts

Пройшло понад два місяці з того дня як Янукович покинув Межигір’я. Більше місяця минуло з того дня як відбувся референдум у Криму. Кого переслідує українське правосуддя? Хто відповідатиме за злочини Януковича та чи відповість хтось за зраду України?

Віктор Янукович: чи шукає його інтерпол?

П’ятого березня ЗМІ повідомили про те, що Віктора Януковича подали в розшук в Інтерпол. Дійсно, 6-го березня на офіційному сайті Міжнародної поліції з’явилася інформація про те, що запит прийнятий і наразі проводиться розслідування про присвоєння справі екс-Президента України «червоної мітки». Також на сайті є повідомлення про те, що «жодних коментарів не буде надано» доти, поки перегляд заявки не буде закінчений.

Очевидно, перевірка має відбутися на предмет присутності політичних мотивів у справі. На цьому етапі з’являється простір для російського лобі. Як відомо, сама Росія досить вдало користується інструментами міжнародної поліції для переслідування своїх політичних опонентів, однак намагається не «здавати» своїх, що продемонструвала в 2004-му та 2014-му.

Відповідь на заявку зазвичай дається протягом десяти днів. Станом на 21 квітня 2014 року в базі розшуку Віктор Янукович не фігурує. Таким чином, станом на зараз Віктор Федорович може спокійно їздити по різних країнах, адже присутньою є його особа лише в національному розшуку.

 

http://www.socportal.info/wp-content/uploads/2014/04/unnamed.jpg?64d428

Link to comment
Share on other sites

Віталій Захарченко: чи шукають його ?

З Віталієм Захарченком справа ще складніша. Якщо у випадку Віктора Януковича ми бачили офіційне повідомлення про перевірку запиту, то екс-міністр МВС на сайті інтерполу зовсім не згадується. При тому що офіційний Київ робив заяву, що таке звернення направлене.

Так, ще 26-го лютого новопризначений Генпрокурор Олег Махніцький говорив, що запити в Інтерпол були направлені щодо Віктора Януковича та Віталія Захарченка. Чому ці слова не підтверджені на ресурсах Інтерполу та навіщо було посадовцю вводити в оману українців – невідомо.

Варто зазначити, що інтерпол є мережею для інформування поліцій різних країн. Затримання проводиться національними правоохоронними силами країни, де перебуває розшукуваний. Тобто, лише російські поліцейські можуть затримати Януковича, який знаходиться у Ростові-на-Дону. Москва уже проявила свою гостинність для діячів епохи Кучми – Ігоря Бакая, екс-міністра МВС Білоконя та Володимира Сацюка.

Експерти наголошують на тому, що подача документів у Інтерпол є пі-ар ходом для Олега Махніцького та Арсена Авакова. Мовляв, таким чином вони можуть перекласти відповідальність на міжнародну структуру. Спеціалісти говорять, що підставою для видачі оголошених у розшук людей з Росії є Мінська конвенція 1993-го року, яка не вимагає участі міжнародної поліції у процесі.

Однак офіційний Київ не демонструє навіть політичної волі привести до відповідальності винуватців гибелі людей на Інститутській і навіть…кримських посадовців, які зрадили Україну.

http://www.socportal.info/wp-content/uploads/2014/04/Dvoretska.jpg?64d428

Link to comment
Share on other sites

Чи покарають кримських зрадників?

Після втечі Януковича в України з’явилася ще одна проблема – сепаратистський уряд Криму. Майже три тижні вся країна спостерігала за подіями на півострові. Крим відійшов з порушенням законів України. Як прореагувала на це влада у Києві?

Правозахисниця Олександра Дворецька зробила запит у Головне слідче управління СБУ щодо кількості осіб, які перебувають у розшуку за порушення статей 109 («Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади») і 111 («Державна зрада»)Кримінального кодексу України. Відповідь надійшла така: за статтею 109 в розшуку знаходяться 10 осіб, а за статтею 111 – нуль.

«Чому нуль – скажете ви? Є ж Сергій Аксьонов – депутат Парламенту Криму, його спікер Константінов, голова ВМСУ Денис Березовський, Сергій Абісов з МВД, може, варто поставити питання й до голови СБУ в Криму, що просто так передав майно й інформацію Аксьонову у перші дні – Генадія Калачова та його нового колегу Петра Зиму? Може ви скажете, що зрадниками є й Темергалієв й Іоффе? Може Чалий?…Скажете, що цим повинні займатися СБУ та Генеральна прокуратура? От вам відповідь від них. Жодної справи по Україні по державній зраді. ЖОДНОЇ!» – обурюється Олександра.

На жаль, ми не знаємо як прокоментувати таку позицію силовиків. Єдиним інструментом є посилення громадянських інструментів тиску на МВС, ГПУ та СБУ і вимога звітування за розслідування гучних справ.

Олександр Біленький, для Страйку

Змінено користувачем S.Brant
Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Створити...