Перейти до змісту

Європейська преса: Що робитиме Захід, якщо санкції не допоможуть?


straight-pin

Recommended Posts

Європейські видання коментують звільнення інспекторів ОБСЄ з полону сепаратистів у Слов'янську та прогнозують, що Росія не востаннє робить ставку на маніпуляції "російськими меншинами" в країнах СНД.

 

Швейцарська газета Neue Zürcher Zeitung коментує роль Німеччини у розв´язанні кризи в Україні. "Німеччина тут знову у грає провідну міжнародну роль і їй це вдається. Берлін очолює західний альянс проти хтивого до експансіонізму російського президента Володимира Путіна. Цей альянс яструбів з Вашингтона та тих, хто "розуміє Путіна" у Європі приніс свій успіх: завдяки спільному тиску на Москву було звільнено полонених інспекторів ОБСЄ. Але цього недостатньо, аби зупинити ескалацію насильства в Україні, чий уряд вже говорить про "війну". Якщо Захід і може цьому запобігти, то за допомогою важких економічних санкцій проти всіх, хто "грається з вогнем", - переконана Neue Zürcher Zeitung.

 

Звільнення спостерігачів ОБСЄ не можна вважати ознакою деескалації обстановки на Сході України, пише німецька Sonntag Aktuell. "На жаль, це не той "важливий крок до деескалації" про який говорив екс-канцлер і "обіймач Путіна" Ґергард Шредер, роблячи явні спроби самопорятунку. Криза в Україні загострюється, а перехідний уряд в Києві намагається відвоювати контроль за хаотичним сходом країни. Поки ж зростає кількість жертв серед проросійських і проукраїнських активістів у таких досі мирних містах як Одеса. Путін дав зрозуміти, що мирне врегулювання стає дедалі менш вірогідним. Він твердо тримається плану зриву чесних і прозорих виборів в Україні. Європа і США чіпляються за надію за допомогою санкцій зняти Путіна з цього деструктивного курсу. Але що робитиме Захід, якщо це не допоможе?", - запитує Sonntag Aktuell.

 

Першочергове завдання Путіна - зрив виборів в Україні

Тему продовжує польська Gazeta Wyborcza. "Путіна німці не здадуть. Російський орел промовляє до них більше, ніж американський. Може тому, що має два дзьоби. В кожному разі американський, власне, дістав у дзьоб, бо Анґела Меркель образила Обаму. Вирішила, що у Вашингтоні публічно виступатиме тільки перед Торговою палатою США.. Це так, якби польському прем'єрові Туску сказала, що в Польщі виступить тільки на конференції (опозиційної до Туска, прим.ред.) партії Закон і Справедливість. Торгова палата США бореться з Обамою і навпаки. Але ж з точки зору Білого дому "ніхт ґут", коли одночасно (екс-єврокомісар прим.ред.) Ґюнтер Фергойґен та (екс-канцлер ФРН прим.ред.) Гельмут Шмідт захищають Путіна, а Шредер святкує свої уродини з Володею в Петербурзі, місті тисячі каналів. Може і слушно: деяким звіряткам місце саме в каналах", - іронізує Gazeta Wyborcza.

 

Британська The Daily Telegraph вважає, що господар Кремля зараз впевнений у своїй безкарності, а Захід в українській кризі зіщулився до ролі стороннього спостерігача. "Пан Путін готовий до довгого шляху. За всі 14 років своєї влади він ніколи не почувався більш впевнено, ніж зараз...Він може використати останнє кровопролиття в Одесі для того, щоби надіслати свої "офіційні" війська або ж утриматися, дозволивши Україні дезінтегруватись. Першочергове завдання пана Путіна зробити цю країну некерованою, щоби вибори 25 травня не відбулись або ж їх вважали нелегітимними. Шматування України призведе до режисованих Кремлем нових демонстрацій "народної влади" російськими меншинами в Молдові, Грузії, Вірменії, а відтак і навіть в країнах Балтії, які підпадають під спільний захисний щит НАТО. Це стане найгіршою небезпекою. Досі пану Путіну це все зійшло з рук. Він починає відчувати, що ніхто не має того, чим можна було б його зупинити", - читаємо на сторінках The Daily Telegraph.
Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Створити...