Перейти до змісту

Нет у революции конца(ц)


ЦеDzip

Recommended Posts

В.Портников.

Державний переворот Януковича


 

Оприлюднення Юрієм Луценком документа, за іронією долі отриманого ним з Генеральної прокуратури Росії, має докорінно змінити наше уявлення про події, які відбувалися в Києві в останні дні Майдан

 

Ми повинні зрозуміти, що в нашій країні готувався - і фактично був здійснений - справжній державний переворот. Тільки здійснювали його не учасники протестів, а російські спецслужби. Здійснював Кремль.

 

Давайте без емоцій подивимося на розвиток подій в ті трагічні дні. Російські куратори українських силовиків - думаю, мало у кого залишилися сумніви, що у глав СБУ і МВС були саме російські куратори - схиляють їх до плану силового придушення Майдану.

 

Нам може здаватися, що росіяни і їхні українські маріонетки впевнені в тому, що Майдан буде знищений, а влада Януковича відновлена. Але чому б не подивитися на ситуацію інакше: мова йде про спробу Кремля позбавити українську владу легітимності, виманити Януковича з Києва на територію лояльних до нього регіонів, перетворити на свого заручника.

 

Операція зі знищення Майдану могла бути "відновленням порядку" тільки в очах Януковича. Для Кремля і його агентури серед силовиків ця операція - ворота у збройне повстання і привід для втечі українського президента.

 

На тлі розгорнутої вже операції в українську столицю прибувають міністри закордонних справ країн Європейського Союзу. Відразу скажу: їх приїзд був несподіванкою для Москви. Він не планувався в Брюсселі навіть після того, як стало відомо про ескалацію напруженості.

 

Вся справа в тому, що європейці зовсім не розуміли причин, за якими Янукович повинен піти на настільки звірячу операцію в ситуації, коли зберігався контроль над силовими структурами. Візит відбувся завдяки особистій ініціативі та наполегливості одного з учасників місії. Можливо, через роки я зможу розповісти про подробиці його підготовки.

 

Кремль розуміє, що операція на межі зриву. З одного боку, Путін не може не демонструвати своєї миролюбності. З іншого - не можна ризикувати операцією. Тому Москва формально відряджає до Києва свого представника Володимира Лукіна, але не наділяє його взагалі ніякими повноваженнями. А з іншого - продовжує операцію "Евакуація" в нових умовах.

 

Переговори завершуються перемогою європейських посередників. Ніяких причин для подальшої "зачистки" Майдану і втечі з Києва, до якого Янукович міг почати готуватися, побоюючись невдачі операції зі знищення Майдану, більше немає. І тоді Кремль застосовує  останній аргумент: силовики Януковича перестають підкорятися Януковичу.

 

Президент України виявляється фактично без охорони в своєму маєтку. І все це відбувається на тлі віче на Майдані, учасники якого закликають йти на Межигір'я і освистують лідерів опозиції. На сцені - люди, які піднімаються на неї в перший і останній раз. Саме вони вимовляють слова, які повинен почути Янукович, якщо він ще сумнівається: його розірвуть.

 

Саме вони вимовляють слова, які повинен почути світ, щоб зрозуміти, чому Янукович біжить: Майдан не сприймає підписаної угоди. Він йде на Межигір'я.

 

Я далекий від того, щоб підозрювати Володимира Парасюк або Дмитра Гнапа в роботі на Кремль. Просто будь-який психолог в будь-якій спецслужбі скаже вам, що пропозиція про мир на тлі трун винесе на сцену саме таких людей - і ніхто їх не зупинить. А, хтось, може бути, навіть і допоможе.

 

Янукович біжить! Путін торжествує. Нарешті відбувається те, що російський президент планував ще в 2004 році, коли його спеціальний представник на тлі першого Майдану пропонував президенту Леоніду Кучмі бігти до Харкова і там продовжити виконувати обов'язки президента України.

 

Відмова Кучми тоді - що б ми не думали про самого Леоніда Даниловича - відвернула війну на десятиліття. А, може бути, і врятувала країну - тому що ми не знаємо, чи готове до такої війни в 2004 році було українське суспільство.

 

Коли Янукович з'являється в Харкові, йому на власному досвіді доводиться переконатися в тому, що Кучма мав рацію, коли відмовив путінському емісарові. У першій столиці більшовицької України на нього ніхто не чекає. Йому доводиться продовжувати свою втечу. Донецьк, Крим - і нарешті, він виявляється там, де і повинен був опинитися за задумом Путіна. Ростов. Клітка зачинилися.

 

Янукович в цьому російському місті аж ніяк не тільки для того, щоб вийти на прес-конференцію і заявити про свою легітимність. Він потрібен для того, щоб підписувати укази президента і легітимізувати анексію Криму і відділення сходу України.

 

Нагадаю, що призначення Аксьонова новим главою уряду АРК відбувалося відповідно до подання, яке підписав президент України. Тепер, думаю, ясно, що Янукович його дійсно підписав - і тим самим почав створювати юридичні передумови для анексії.

 

Нагадаю, що в Радбезі ООН Чуркін потрясав документом за підписом Януковича, який просив Росію про введення військ - думаю, очевидно, що Янукович такий документ підписав. Йому нікуди було подітися в ростовської клітці.

 

Те, що окупація України не відбулася, сталося з однієї простої причини: проти державного перевороту, який був організований російськими спецслужбами за допомогою Януковича, виступив народ України. Саме народ захистив свою державу від нахабного і хитрого ворога - Російської Федерації на чолі з Путіним. Саме народ надав підтримку державним структурам, які довелося створювати буквально з чистого аркуша.

 

Путін замість контролю над нашою країною або хоча б її східною частиною отримав - і те на час - Крим і частину Донбасу. Це зовсім не те, чого він домагався з моменту свого приходу до влади, коли, власне, і почалася операція по дестабілізації України.

 

Путін програв. Але все ще не відступив.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Янукович в цьому російському місті аж ніяк не тільки для того, щоб вийти на прес-конференцію і заявити про свою легітимність. Він потрібен для того, щоб підписувати укази президента і легітимізувати анексію Криму і відділення сходу України.

ну это как бы мы и так понимали

Link to comment
Share on other sites

ну это как бы мы и так понимали

 

 

про Харьков примечательно, кацапы два раза пытались тот же сценарий реализовать, Кучма. конечно, поумнее енаковечя, но проФФесор тоже смекнул, что к чему, или ему подсказали,

но он - был тупой предмет, в этом проблема для Украины 

Link to comment
Share on other sites

и так понятно, што у них всегда есть несколько планов...

и радоваться тому, што сейчас есть, ибо "путин програв"

штойто у мну не очень получаеццо...

 

думаю, это общая фраза, типа попер против всех и т.д..

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Створити...