Перейти до змісту

Шо і Міжнародний валютний фонд теж ми?


Dilbert

Recommended Posts

У грудні 1933 року у Франції мав місце скандал: було заарештовано ряд осіб, що мали відношення до банку Crédit municipal - практично все керівництво банку потрапило під слідство. Виявилося, що банк не лише випустив фальшиві чеки на суму 25 мільйонів франків (на ті часи - велетенська сума), а й втягнув у аферу з обіцянками дешевого житла сотні тисяч французів. Більше того: перші особи держави рекламували банк і його соціальні програми! Кожна шоста французька сім'я значилася серед клієнтів банку. І от одного дня виявилося, що банк - це велетенська афера, французи відчули себе обманутими, влада - скомпрометованою. Ситуацією спробували скористатися французькі фашисти, які повели обманутих вкладників (серед них - героїв Першої світової, кавалерів Ордену Почесного Легіону, інвалідів) на штурм Єлисейського палацу. Президент віддав наказ стріляти... 16 чоловік загинули, близько 200 отримали поранення. Щоби хоча б якось вийти з ситуації, уряд заявив, що береться відшкодувати вкладникам збитки. Проте реально компенсації не було виплачено.
Автором афери Crédit municipal був киянин Александр Ставіскі. 20 листопада можна було відзначати 130-річчя з дня його народження.
Думаю, на Саперній Слобідці, де народився Олександр Манолієвич Ставицький, вчора о 23.29 Коломойський і Гонтарєва могли би відкрити пам'ятник нашому видатному землякові. Принаймні, рішенням про націоналізацію ПриватБанку ми наблизилися до Європи. Тієї Європи, яку так натхненно будував Ставіскі понад 80 років тому.
Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Створити...