Перейти до змісту

Питання до форумчан.


vkhavr2

Recommended Posts

Питання, особливо до мовознавців:
Чи є в українській мові слово "єврей"? Бо шукав у старовинних словниках, у творах Тараса Григоровича...

Мій дід, 1888-го року народження, все життя прожив вселі на Звенигородщині та розмовляв ВИКЛЮЧНО українською мовою.

В 1967-му він довго випитував у мене хто такі "євреї", які перемогли у війні! Мені вдалося пояснити хто то є, так він відповів мені: "Так це-ж просто ЖИДИ!". Потім ми довго з"ясовували щодо слова "євреї" і дід сказав що вперше почув це слово у 1926-му році, коли приїхали комуняки з Москви тієї самої національності, а їх зустріли словами "знову жиди приїхали - дурити будуть!".

З історії відомо, що власне представникі цієї нації з"явилися в Україні разом з поляками в 15-17-х сторіччах. І свою назву вони таки привезли з Польші - жиди. Так вони і називалися завжди вУкраїні. "Євреї" - це калька з російської, яка існує і в суржику.

Тому, я вважаю, що правильно називати цю націю саме жидами. Якщо це саме українською, а не кацапською чи суржиком. У наших сусідів-поляків їх так досі називають. І ніхто не зрозуміє "євреї", окрім російськомовних.

Це перше моє питання

А друге, що думає шановна спільнота стосовно моєї фрази на ФУПі: "Нумерологія - це жидівська вигадка! Нах-нах!" (forum.pravda.com.ua/index.php?topic=952639.msg19365111#msg19365111)

Чи є тут щось образливе???

 

Пи.Си. Маю друзів з цієї нації. Оскільки їх предки живуть в Україні із 17-го сторіччя (як не дивно - ковалі), то і українською називали себе - жидами.

Link to comment
Share on other sites

Гість
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Створити...