Перейти до змісту

Про що свідчать 70 сторінок плагіату у кандидатській дисертації Яценюка


Dilbert

Recommended Posts

Наприкінці березня у Києві Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) було презентовано звіт "Огляди ОЕСР на тему доброчесності в освіті: Україна 2017".

У главі 8 "Academic dishonesty – cheating and plagiarism in Ukrainian higher education" ("Академічна непорядність (dishonesty перекладається і як безсовісність) – шахрайство і плагіат в українській вищій школі") констатувався високий рівень цих ганебних явищ в Україні.

З приводу презентації цього звіту відбулась спільна прес-конференція міністра освіти і науки Лілії Гриневич і директора департаменту освіти і навичок ОЕСР Андреаса Шляйхера, яка транслювалась на сайті МОН.

 

Цинізм ситуації полягав у тому, що про важливість боротьби з плагіатом і за академічну доброчесність із трибуни профільного міністерства віщала міністр МОН, яку саму було викрито у плагіаті у статтях з її майбутньої докторської дисертації, плагіаті, наявність котрого вона сама визнала на своїй сторінці у Facebook.

Також Гриневич – це саме та, хто отримала від академічної громадськості  України непочесне звання "Посіпака року" за сприяння у збереженні отриманого за системний плагіат наукового ступеню доктора педагогічних наук Катерині Кириленко – дружині віце-прем'єра В’ячеслава Кириленка.

Втім, ця безсоромність не є чимось винятковим, вона, схоже, є виявом закономірності, що чітко простежується на рівні українських топ-урядовців, як теперішніх (від Кириленко до Гриневич), так і з частиною "екс-".

Йдеться не лише про колишнього міністра освіти і науки України Станіслава Ніколаєнка.

В інтернеті кілька сайтів пропонують за невелику суму придбати текст кандидатської дисертації тепер вже екс-прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.

Дисертацію "Організація системи банківського нагляду і регулювання в Україні" на здобуття вченого ступня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.04.01 – фінанси, грошовий обіг і кредит – було захищено Яценюком 3 червня 2004 року в Українській академії банківської справи міста Суми.

 

http://life.pravda.com.ua/images/doc/4/c/4cf3ff2-yatsenuk-plagiat-3696.jpg

 

Частина цієї дисертації – Вступ і Висновки  – є загальнодоступною, як і автореферат дисертації.

Ознайомлення з повним текстом дисертації екс-прем’єра Яценюка дозволяє стверджувати: 70 сторінок (з яких 39 повністю або за виключенням одного-двох речень) її основної частини (с.4 -165) – містять тексти без посилань на їх справжніх авторів.

І це – не рахуючи 7 сторінок буквального перекладу з англійського оригіналу, наведеного з порушенням правил цитування: відсутність лапок при буквальному відтворенні тексту (фото 1), із поодинокими посиланнями, у т.ч. фейковими (фото 2 та 3).

http://life.pravda.com.ua/images/doc/9/0/9030cad-yatsenuk-plagiat-3626.jpg

 

Фото 1: у дисертації 7 сторінок буквального перекладу з англійського оригіналу, наведеного з порушенням правил цитування. Для збільшення натисніть на світлину

http://life.pravda.com.ua/images/doc/b/3/b36ef0b-yatsenuk-plagiat-3624.jpg

 

Оскільки ці тексти були оприлюднені (захист дисертації є публічною процедурою) під іменем особи (А.Яценюк), яка не є їх автором, то згідно зі ст.50 пункт в) Закону України "Про авторське право і суміжні права" вони підпадають під визначення плагіату:

"Плагіат – оприлюднення (опублікування), повністю або частково, чужого твору під іменем особи, яка не є автором цього твору".

Також це підпадає під визначення академічного плагіату згідно із ч.6 ст.69 Закону України "Про вищу освіту":

"Вищі навчальні заклади здійснюють заходи із запобігання академічному плагіату – оприлюдненню (частково або повністю) наукових результатів, отриманих іншими особами, як результатів власного дослідження та/або відтворенню опублікованих текстів інших авторів без відповідного посилання".

Значну частину "текстів інших авторів без відповідного посилання" в дисертації екс-прем’єра становлять запозичення із навчального посібника "Банківське право. Українське та європейське" (К.:Атіка, 1999), авторами якого є П.Д. Біленчук, О.Г. Диннік, І.О. Лютий, О.В. Скороход і підручника "Національний банк і грошово-кредитна політика" (К.: КНЕУ,1999) за редакцією А.М. Мороза (до речі, першого опонента на захисті А.Яценюка) (фото 4) і М.Ф. Пуховкіної.

http://life.pravda.com.ua/images/doc/c/6/c6de44a-yatsenuk-plagiat-3695.jpg

 

Фото 4: значну частину "текстів інших авторів без відповідного посилання" в дисертації екс-прем’єра становлять запозичення із підручника "Національний банк і грошово-кредитна політика" за редакцією А.М. Мороза, який був першим опонентом на захисті Яценюка. Для збільшення натисніть на світлину

Тексти з навчального посібника "Банківське право. Українське та європейське" без посилань на авторів розмістились на 18 сторінках дисертації, 14 з яких складаються з них повністю або за виключенням одного речення, і, зокрема, становлять дві третини підрозділу 1.1. дисертації (фото 5-12). 

http://life.pravda.com.ua/images/doc/5/d/5d92d40-yatsenuk-plagiat-3660.jpg

http://life.pravda.com.ua/images/doc/8/1/8122863-yatsenuk-plagiat-3645.jpg

http://life.pravda.com.ua/images/doc/a/6/a680076-yatsenuk-plagiat-3648.jpg

http://life.pravda.com.ua/images/doc/c/8/c877f94-yatsenuk-plagiat-3650.jpg

 

тексти з навчального посібника "Банківське право..." у дисертації Яценюка. Для збільшення натисніть на світлину

Тексти, "позичені" з підручника за редакцією А. Мороза і М. Пуховкіної (без посилань на їх авторів), розмістилися на 12 сторінках дисертації (фото 13-21).

http://life.pravda.com.ua/images/doc/b/8/b803848-yatsenuk-plagiat-3702.jpg

 

Деякі положення з цих підручника і посібника подані Яценюком у Висновках до дисертації (і автореферату) як власні розробки і рекомендації.

Якщо Катерина Кириленко в якості "власного доробку" у п.1 Висновків своєї дисертації приписала собі два визначення (О. Поскрякова і А. Кальянова); якщо Станіслав Ніколаєнко подав під своїм іменем пропозиції, авторами яких є В. Сластьонін і М. Руденко, то в дисертації Яценюка п.1 Висновків повністю співпадає із текстом зі с.257-258 посібника П.Д.Біленчука та інших (фото 24-25).

 

Дивним чином, після мого відвідування електронної сторінки бібліотеки УАБС, на якій розміщувався збірник із цієї статтею Яценюка, посилання було заблоковано, а цю ж статтю, розміщену до того в Інтернеті (за оцим посиланням) було прибрано.

Подібна "підчистка" мала місце й після подання до МОН у грудні 2016 року моєї заяви із детальною довідкою про електронні адреси скопійованих у дисертації Катерини Кириленко джерел.

Можливо, це свідчить про намагання будь-якого плагіатора  (або його симпатиків) сховати "кінці у воду"?

Це потрібно не лише для того, аби зберігати реноме порядності, але й для того аби мати можливість імітувати боротьбу "за все добре проти усього поганого".

Навряд чи про це знають автори Звіту ОЕСР, адже їм мабуть було б важко уявити, що в Україні боротьбу з плагіатом очолюють самі плагіатори.

Імітуючи цю боротьбу, плагіатори будуть і надалі з урядових трибун скаржитись, що в Україні "немає жодного Нобелевського лауреату", що в результаті фінансування науки з’являються "тільки… стоси паперу", доповідати про нездоланні перешкоди у боротьбі за академічну доброчесність і при цьому скасовувати пункти про позбавлення наукових ступенів у Положенні про присудження наукових ступенів. А паралельно саботувати будь-які зміни, здатні позбавити їх цих самих наукових ступенів.

Адже у перемозі над плагіатом життєво не зацікавлено як теперішнє  (Гриневич – Кириленко), так і колишнє (Яценюк – Ніколаєнко) топ-чиновництво України.

Тетяна Пархоменкодоктор філософських наук, професор, спеціально для УП.Життя

 

http://life.pravda.com.ua/columns/2017/04/10/223612/Більше тут

Link to comment
Share on other sites

В Германии был череда скандалов.

Собирался совет университета, назначали комиссию, та все проверяла и лишала плагиаторов звания.

Сожрали даже главного претендента на будущего канцлера, чувак вообще из политики ушел и в США уехал...

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

ну так у них майбутні канцлери - а у нас теперішні - недокандидати - недопроФФесори дожирають бюджет і науку

 

а потім кацапи будуть розказувати, що нема в україні нобелівських лауреатів, і шо україна бандустан і тупа

:X  :X  :X

Link to comment
Share on other sites

ну яценюк наче ж не гопнік?

 

http://rusvesna.su/sites/default/files/yacenyuk_92.jpg

+========================================================================+

Гопник! Бо неголений. Культурна людина не дозволить собі з"являтися на люди неголеним.

Ходити неголеним - це "культра" гопників.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

В Украине науки нет. Совсем. Или вранье или плагиат. 99% статейи дессеров - мусор который никто никогда не переведет на английский. Чтобы не сгореть от стыда. Криль со своим несчастьем - просто статистика
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

От пропхати би статтю в законодавство, що за плагіат - тюрма, якщо сам не покаєшся і не запишешся у реєстр несумлінних запозичень, і можна купувати попкорн і дивитись другу серію е-декларацій :corn:

Змінено користувачем convex
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

ну і Яценюку доплачували за ступінь - хай повертає гроші у держбюджет

 

наплодили глистів, а українці плати їм

С процентами и доставкой баксов из Вашингтона на собаках через Окленд. 

Link to comment
Share on other sites

Наприкінці березня у Києві Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) було презентовано звіт "Огляди ОЕСР на тему доброчесності в освіті: Україна 2017".

У главі 8 "Academic dishonesty – cheating and plagiarism in Ukrainian higher education" ("Академічна непорядність (dishonesty перекладається і як безсовісність) – шахрайство і плагіат в українській вищій школі") констатувався високий рівень цих ганебних явищ в Україні.

З приводу презентації цього звіту відбулась спільна прес-конференція міністра освіти і науки Лілії Гриневич і директора департаменту освіти і навичок ОЕСР Андреаса Шляйхера, яка транслювалась на сайті МОН.

 

Цинізм ситуації полягав у тому, що про важливість боротьби з плагіатом і за академічну доброчесність із трибуни профільного міністерства віщала міністр МОН, яку саму було викрито у плагіаті у статтях з її майбутньої докторської дисертації, плагіаті, наявність котрого вона сама визнала на своїй сторінці у Facebook.

Також Гриневич – це саме та, хто отримала від академічної громадськості  України непочесне звання "Посіпака року" за сприяння у збереженні отриманого за системний плагіат наукового ступеню доктора педагогічних наук Катерині Кириленко – дружині віце-прем'єра В’ячеслава Кириленка.

Втім, ця безсоромність не є чимось винятковим, вона, схоже, є виявом закономірності, що чітко простежується на рівні українських топ-урядовців, як теперішніх (від Кириленко до Гриневич), так і з частиною "екс-".

Йдеться не лише про колишнього міністра освіти і науки України Станіслава Ніколаєнка.

В інтернеті кілька сайтів пропонують за невелику суму придбати текст кандидатської дисертації тепер вже екс-прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.

Дисертацію "Організація системи банківського нагляду і регулювання в Україні" на здобуття вченого ступня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.04.01 – фінанси, грошовий обіг і кредит – було захищено Яценюком 3 червня 2004 року в Українській академії банківської справи міста Суми.

 

http://life.pravda.com.ua/images/doc/4/c/4cf3ff2-yatsenuk-plagiat-3696.jpg

 

Частина цієї дисертації – Вступ і Висновки  – є загальнодоступною, як і автореферат дисертації.

Ознайомлення з повним текстом дисертації екс-прем’єра Яценюка дозволяє стверджувати: 70 сторінок (з яких 39 повністю або за виключенням одного-двох речень) її основної частини (с.4 -165) – містять тексти без посилань на їх справжніх авторів.

І це – не рахуючи 7 сторінок буквального перекладу з англійського оригіналу, наведеного з порушенням правил цитування: відсутність лапок при буквальному відтворенні тексту (фото 1), із поодинокими посиланнями, у т.ч. фейковими (фото 2 та 3).

http://life.pravda.com.ua/images/doc/9/0/9030cad-yatsenuk-plagiat-3626.jpg

 

Фото 1: у дисертації 7 сторінок буквального перекладу з англійського оригіналу, наведеного з порушенням правил цитування. Для збільшення натисніть на світлину

http://life.pravda.com.ua/images/doc/b/3/b36ef0b-yatsenuk-plagiat-3624.jpg

 

Оскільки ці тексти були оприлюднені (захист дисертації є публічною процедурою) під іменем особи (А.Яценюк), яка не є їх автором, то згідно зі ст.50 пункт в) Закону України "Про авторське право і суміжні права" вони підпадають під визначення плагіату:

"Плагіат – оприлюднення (опублікування), повністю або частково, чужого твору під іменем особи, яка не є автором цього твору".

Також це підпадає під визначення академічного плагіату згідно із ч.6 ст.69 Закону України "Про вищу освіту":

"Вищі навчальні заклади здійснюють заходи із запобігання академічному плагіату – оприлюдненню (частково або повністю) наукових результатів, отриманих іншими особами, як результатів власного дослідження та/або відтворенню опублікованих текстів інших авторів без відповідного посилання".

Значну частину "текстів інших авторів без відповідного посилання" в дисертації екс-прем’єра становлять запозичення із навчального посібника "Банківське право. Українське та європейське" (К.:Атіка, 1999), авторами якого є П.Д. Біленчук, О.Г. Диннік, І.О. Лютий, О.В. Скороход і підручника "Національний банк і грошово-кредитна політика" (К.: КНЕУ,1999) за редакцією А.М. Мороза (до речі, першого опонента на захисті А.Яценюка) (фото 4) і М.Ф. Пуховкіної.

http://life.pravda.com.ua/images/doc/c/6/c6de44a-yatsenuk-plagiat-3695.jpg

 

Фото 4: значну частину "текстів інших авторів без відповідного посилання" в дисертації екс-прем’єра становлять запозичення із підручника "Національний банк і грошово-кредитна політика" за редакцією А.М. Мороза, який був першим опонентом на захисті Яценюка. Для збільшення натисніть на світлину

Тексти з навчального посібника "Банківське право. Українське та європейське" без посилань на авторів розмістились на 18 сторінках дисертації, 14 з яких складаються з них повністю або за виключенням одного речення, і, зокрема, становлять дві третини підрозділу 1.1. дисертації (фото 5-12). 

http://life.pravda.com.ua/images/doc/5/d/5d92d40-yatsenuk-plagiat-3660.jpg

http://life.pravda.com.ua/images/doc/8/1/8122863-yatsenuk-plagiat-3645.jpg

http://life.pravda.com.ua/images/doc/a/6/a680076-yatsenuk-plagiat-3648.jpg

http://life.pravda.com.ua/images/doc/c/8/c877f94-yatsenuk-plagiat-3650.jpg

 

тексти з навчального посібника "Банківське право..." у дисертації Яценюка. Для збільшення натисніть на світлину

Тексти, "позичені" з підручника за редакцією А. Мороза і М. Пуховкіної (без посилань на їх авторів), розмістилися на 12 сторінках дисертації (фото 13-21).

http://life.pravda.com.ua/images/doc/b/8/b803848-yatsenuk-plagiat-3702.jpg

 

Деякі положення з цих підручника і посібника подані Яценюком у Висновках до дисертації (і автореферату) як власні розробки і рекомендації.

Якщо Катерина Кириленко в якості "власного доробку" у п.1 Висновків своєї дисертації приписала собі два визначення (О. Поскрякова і А. Кальянова); якщо Станіслав Ніколаєнко подав під своїм іменем пропозиції, авторами яких є В. Сластьонін і М. Руденко, то в дисертації Яценюка п.1 Висновків повністю співпадає із текстом зі с.257-258 посібника П.Д.Біленчука та інших (фото 24-25).

 

Дивним чином, після мого відвідування електронної сторінки бібліотеки УАБС, на якій розміщувався збірник із цієї статтею Яценюка, посилання було заблоковано, а цю ж статтю, розміщену до того в Інтернеті (за оцим посиланням) було прибрано.

Подібна "підчистка" мала місце й після подання до МОН у грудні 2016 року моєї заяви із детальною довідкою про електронні адреси скопійованих у дисертації Катерини Кириленко джерел.

Можливо, це свідчить про намагання будь-якого плагіатора  (або його симпатиків) сховати "кінці у воду"?

Це потрібно не лише для того, аби зберігати реноме порядності, але й для того аби мати можливість імітувати боротьбу "за все добре проти усього поганого".

Навряд чи про це знають автори Звіту ОЕСР, адже їм мабуть було б важко уявити, що в Україні боротьбу з плагіатом очолюють самі плагіатори.

Імітуючи цю боротьбу, плагіатори будуть і надалі з урядових трибун скаржитись, що в Україні "немає жодного Нобелевського лауреату", що в результаті фінансування науки з’являються "тільки… стоси паперу", доповідати про нездоланні перешкоди у боротьбі за академічну доброчесність і при цьому скасовувати пункти про позбавлення наукових ступенів у Положенні про присудження наукових ступенів. А паралельно саботувати будь-які зміни, здатні позбавити їх цих самих наукових ступенів.

Адже у перемозі над плагіатом життєво не зацікавлено як теперішнє  (Гриневич – Кириленко), так і колишнє (Яценюк – Ніколаєнко) топ-чиновництво України.

Тетяна Пархоменкодоктор філософських наук, професор, спеціально для УП.Життя

 

http://life.pravda.com.ua/columns/2017/04/10/223612/Більше тут

ви такі дрібні.ну хоче чоловяга розумним виглядати за рахунок "корочки".ось для солідності професорської і бороду запустив.а дисер писав "літературний раб" за мзду малу.от до нього і всі претензії :D  продажна шкура :X  :) .а крілик не винний.у нього були більш важливі справи-за народ думав.....і не спав......думав.....і не спав......не до писанини було.він же не "бумагомарака",надія нації. B-)

Link to comment
Share on other sites

в стране, где ученую степень дали необразованому гопнику Януковичу, можно ожидать всего что угодно...

 

90-і-2000-і роки -  час росту кількості дисертацій, 90-99% захищених тоді - лабуда

 

+ цікаво те, що мало хто міг утриматись, щоб не купити диплом, права або дисертацію.

 

Хреново те, що серед них ті, хто намагається бути совістю нації провідником економічних ідей і т.і.

У випадку з кролем - підарас кроль, який купив дисертацію - є провідником корупції.

Link to comment
Share on other sites

90-і-2000-і роки -  час росту кількості дисертацій, 90-99% захищених тоді - лабуда

 

+ цікаво те, що мало хто міг утриматись, щоб не купити диплом, права або дисертацію.

 

Хреново те, що серед них ті, хто намагається бути совістю нації провідником економічних ідей і т.і.

У випадку з кролем - підарас кроль, який купив дисертацію - є провідником корупції.

ви нас засмучуєте пане ЦеДзіп,адже так і пізДеЦь може підкрастися. :)

Link to comment
Share on other sites

ви нас засмучуєте пане ЦеДзіп,адже так і пізДеЦь може підкрастися. :)

 

 

та й сам засмучений шопістєц  :fp1:

 

зі. оце якраз сьогодні хотів змінити нік, бо дискомфортно, нас же можуть читати діти, жінки, тинейджери і т.і., а х*й там, не можна!

Link to comment
Share on other sites

 

 


писав "літературний раб" за мзду малу.от до нього і всі претензії

 

:tu::weep:

 

Взагалі добре, що раб хоч трохи з англійської переклав і спиздив, постарався для Крілика, більшість якщо перекладають, то виключно з російської, а там  така тьмутаракань :fp1: років на 100 відстали. От так і тибрять один в одного по колу - кругообіг дипломів/дисерів в природі  :lol2: 

Так що Яценюку ще більш-менш якісно роботу зробили...

Link to comment
Share on other sites

В Украине науки нет. Совсем. Или вранье или плагиат. 99% статейи дессеров - мусор который никто никогда не переведет на английский. Чтобы не сгореть от стыда. Криль со своим несчастьем - просто статистика

пиздите ви батенька, дофіга у нас вчених, які роблять відкриття і в хіміі,  і в фізиці

і історики є, і філософи, і лінгвісти, які закордоном лекціі читають

 

а чиновники - підараси накрали дисерів :Ganba:  :Ganba:  :Ganba:

Link to comment
Share on other sites

НЕ могу ответить вам тем же высоким штилем, поскольку даже с трамвайными хамками общаюсь как типо с человеками. Я говорю то, о чем имею представление. А вы отправляетесь в почетный игнор в компанию к редко и косташу. 

Перед тем как распрощаться, желал бы увидеть список ученых, чьи работы печатаются в зарубежных научных журналах, чьи лекции, основаные на собственных разработках читаются зарубежом и желательно процент этих ученых к общему количеству действующих кандидатов и докторов наук зарегистрированых в Украине. Но наверное я слишком много прошу.

За сим. Гутбай.

Link to comment
Share on other sites

"Арсеній, покайся!" Або про наслідки викриття плагіату Яценюка

"І кого зараз здивуєш тим, що топ-політик, чи топ-чиновник є плагіатором? Та він навіть в очі власну дисертацію не бачив, не те що не писав. Добре хоч на захист з'явився особисто. І за це подякуйте..." - імовірно, одна з перших думок, яка приходить у голову, коли знайомишся з викриттям масштабного плагіату Арсенія Яценюка. Невже встановлений факт некоректного запозичення 70 сторінок, або понад третини тексту у його кандидатській дисертації, списаних здебільшого із підручників і посібників є підставою для політичних наслідків? Коли це у нас представники еліти несли відповідальність за власні вчинки? Сміх та й годі!

Але історія твориться через прецеденти зміни поведінки. У цьому випадку - зміни суспільного консенсусу щодо толерування плагіату. І ситуація з викриттям Яценюка може стати лінією поділу між ганебним минулим і гідним майбутнім.

Що маємо у підсумку? 

  1. Яценюк - плагіатор, тобто банальний крадій текстів. 
  2. Яценюк неправомірно привласнив ступінь кандидата економічних наук за сприяння членів спеціалізованої вченої ради, а також наукового керівника, опонентів та інших зацікавлених осіб.
  3. Яценюк протягом років отримував з держбюджету надбавку за науковий ступінь, тобто опосередковано грабував платників податків. 
  4. Яценюк є лідером партії "Народний фронт", яка входить до коаліції, тобто керує державою, а через віце-прем'єр міністра В'ячеслава Кириленка - чоловіка плагіаторки Катерини Кириленко, контролює гуманітарний блок уряду. У якому міністерка-плагіаторка Лілія Гриневичочолює освіту і науку, а також контролює такі державні органи як Державну інспекцію навчальних закладів, очолювану плагіатором Русланом Гураком і НАЗЯВО, членами якого є викриті плагіатори Олександр ВолосовецьСергій Бондарчук, Руслан Гурак, Сергій Бабак. Тобто мова йде про токсичну мережу плагіаторів, які окупували надважливу для майбутнього суспільства сферу. У сукупності щорічні збитки, які завдають злочинною діяльністю та бездіяльністю ці люди можна оцінити у мільярди гривень. 

Які наслідки очікували б пана Яценюка, якби в Україні дотримувалися законності? Його притягнули б до відповідальності, зокрема:

  • позбавили наукового ступеня;
  • повернули до бюджету неправомірно сплачені суми доплат за науковий ступінь під час обіймання посад; 
  • політичні партнери відмовилися від співпраці та переформатували коаліцію;
  • громадяни морально засудили та не надали підтримки "Народному фронту" на наступних виборах.

Іншими словами, політична кар'єра Арсенія Яценюка завершилася б

Але Україна - не зовсім цивілізована країна. Тут практично не діють закони та відповідальність. А втрата репутації не має значення. Це зона персональних домовленостей між членами еліти. Тому питання з притягненням до відповідальності пана Яценюка залишається відкритим і на совісті його політичних партнерів. Його доля фактично знаходиться у руках Петра Олексійовича та опосередковано однопартійців. Зараз настав момент істини: що переважить - домовленості чи потреба змінити країну

Я б не поспішала робити цинічні висновки на користь вибору домовленостей. Бо за нього прийдеться заплатити політичну ціну у вигляді втрати довіри вже західних партнерів та інвесторів. На жаль для Арсенія Яценюка і на щастя для України євроінтеграційні процеси передбачають системні зміни, зокрема у сфері захисту нематеріальних активів - авторського права/інтелектуальної власності. Те, що для місцевих політичних аборигенів не має цінності давно визначає розвиток інших суспільств. Їхні представники не будуть толерувати плагіату, бо не навчені. Більше того, для них втрата репутації означає втрату довіри і неможливість подальшого підтримання стосунків. Особливо в умовах гібридного світу, де чітко треба знати хто твій друг і партнер, а хто - ні, і рішуче відмежовуватися від пройдисвітів. 

Позитивне політичне рішення по справі Яценюка передбачає також відставки членів токсичної мережі керівників освіти і науки - В'ячеслава Кириленка, Лілії Гриневич, Руслана Гурака, Станіслава Ніколаєнка, перезавантаження складу НАЗЯВО. Це був би потужний сигнал суспільству про очищення і оновлення системи управління. 

На фоні подібного історичного прецеденту Україна отримала б шанс зберегти Національну академію наук від дерибану майна, який давно очікується у наближених до перших осіб колах вигодоздобувачів. Смерть Патона може запустити незворотній процес розпаду НАНУ, який вигідний токсичним мережам плагіаторів/псевдонауковців, бо тоді не буде з чим порівнювати результати імітації науки. 

Хоча є ще простір і для маневру з боку Яценюка, який може сам визнати факт плагіату, відмовитися від ступеня, сплатити у бюджет суму доплат і публічно принести вибачення науковій спільноті. Чи здатний він на подібний вчинок? 

Поживемо - побачимо.

 

Svitlana Vovk

Link to comment
Share on other sites

Andrii Tarieiev оскільки ймовірно коментарів по окремих гілках майже ніхто не читає, а однакових дописів типу "плагіат - це не на часі й не так вже й страшно" досить багато, Хочеться донести наступне:

 

- прямі збитки від плагіату та академічної недоброчесності на сьогодні в Україні приблизно на рівні 300 млн - 3 млрд грн щорічно, і ця частка зростає. (ось одна зі статей на цю тематику http://censor.net.ua/blogs/3152/300_mln_iz_gosbyudjeta_za_lipovye_dissertatsii ) Остання цифра навіть більша, ніж фінансування офіційної науки в Україні

- плагіат - це не єдине з порушень академічної доброчесності, але за суттю це крадіжка. Чомусь, коли вкрадене щось матеріальне, люди толерують це менше, але насправді тут теж можна звести до матеріального - вважайте, що таким чином вкрали гроші з держбюджету, які можна було б використати значно ефективніше
- крім прямих збитків існують непрямі, які можуть бути набагато більші, просто підрахувати їх складно. 
Найгірший наслідок - що через плагіат міжнародна наукова спільнота починає ставитися до всіх вчених з України, які мають вітчизняні дипломи, як до потенційних шахраїв by default, бо наша, вкрай ускладнена й забюрократизована система присудження ступенів повністю не виконує покладену на неї функцію фільтра і сама наявність диплома не свідчить ні про що. Навіть більше - бізнес з продажу дипломів, дисертацій, статей в нас не криміналізовано, така діяльність кваліфікується, як "надання інформаційно освітніх послуг", яка рясно квітне майже повсюдно. А страждають через те зазвичай чесні науковці, а не шахраї, та й міжнародний імідж суттєво псується.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

https://www.insidehighered.com/blogs/world-view/ukrainian-politicians-and-fake-dissertations

 

Ukrainian Politicians and Fake Dissertations

 

 

 

"прославились" вже і в англомовному світі

 

The widespread faculty misconduct, corruption and degree fraud make Ukraine’s doctoral degrees -- similar to its national currency -- steadily depreciate.

 
May 30, 2017
Link to comment
Share on other sites

так Сеня все правильно сделал ... зачем по новой изобретать велосипед? его просто надо улучшать :umnik:   верный ход мысли был у Арсения :D , жаль что подловили :weep:

 

ЗЫ

 

не смейте сравнивать Арсения и Проффесора  :aggressive:   астанавитесь !!!!!

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Створити...