Перейти до змісту

"Черкаси" будуть чинити опір(с). Трейлер


Nadin

Recommended Posts

Перший трейлер воєнної драми «Черкаси», що створюється на основі реальних подій, за підтримки Держкіно. Прем’єра стрічки запланована на День Незалежності України. 

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

а де зараз Черкаси? в одесі?

вроде нет. вики не пишет об этом (((

 

 

Під час Російського вторгнення в Україну 2014 перебував на озері Донузлав. 6 березня 2014 року на виході з бухти Донузлав було затоплено два російські кораблі «Очаков» і «Шахтёр», 7 березня було затоплено ще одне судно, а 13 березня було затоплено четверте списане судно. Таким чином було створено барикаду, що заблокувала вихід з бухти кораблям Військово-Морських Сил України. Після підписання Договору про анексію Криму, 20 березня російські військові висунули ультиматум українським військовим про перехід на бік Росії. 21 березня написали рапорт на звільнення й зійшли з корабля 2 офіцери, один мічман і 9 людей особового складу. Екіпаж корабля відмовився виконати вимоги російських військових та здійснив спробу вирватися з Донузлава під пісню «Врагу не сдаётся наш гордый „Варяг“». Проте спроба була невдалою і корабель став на якір, щоб не сісти на мілину. Після цього корабель став тримати кругову оборону.[7] 23 березня екіпаж здійснив повторну спробу прорвати блокаду. Корабель спробував пройти поміж двох затоплених російських кораблів. «Черкасам» це майже вдалося, однак до них підійшов російський катер і вдарив у бік. Після цього носова частина «Черкас» опинилася на мілині[8]. 24 березня після захоплення російськими військовими корабля «Костянтин Ольшанський» «Черкаси» залишався єдиним військовим кораблем на Донузлаві під українським прапором. 25 березня ввечері російські військові захопили корабель. Штурм здійснювався за допомогою двох вертольотів Мі-35 та трьох швидкісних катерів. Він тривав понад дві години

 

Экипаж покинул корабль на следующий день, уйдя на материковую Украину. Последним с корабля сошёл командир Юрий Федаш. Черкасский городской совет в знак благодарности Федашу за действия во время блокады присвоил тому звание почётного гражданина Черкасс[20].

По состоянию на 2016 год находится под контролем РФ; бывшая команда тральщика ныне является командой буксира «Корец»

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Створити...