Перейти до змісту

Найбільший іменинник дня.


Marser

Recommended Posts

Сьогодні 200 років від дня народження мого улюбленого політика.

Ще кілька років тому я мріяв сьогодні бути в Німеччині на його ювілеї, але якось не до того, ані мені, ані навіть і самій Німеччині.

 

Отож, 1 квітня 1815 року в маєтку Шонгаузен, у родині юнкера з давнього роду Бісмарків та доньки берлінського професора народився хлопчик, якого назвали Отто Едуард Леопольд.

Про себе він згодом скаже (принаймні, йому приписують такі слова), що всі Бісмарки були військовими, але він народився в день обманів і тому довелося стати політиком.
 

Отримавши юридичну освіту, молодий Бісмарк не знайшов себе в конторській роботі, військова служба також не видалася йому чимось гідним його амбіцій.

Отримавши зі смертю батьків у спадок татків маєток, він зарекомендовує себе чудовим господарем, одружується і просто чекає свого часу. І час настає, коли в 1848 році в Прусії вибухає демократична революція.
Але Бісмарк не демократ. Скоріше навпаки, він консерватор і боронити трон у нього в крові.

Тому, озброївши загонів вірних йому селян-однодумців він вирушає до Берліна. Його радикалізм особливого застосування не знаходить, але з того моменту 33-річного дідича (поміщика) помічають і починається його дипломатична кар'єра.
 

Після ще кільканадцяти років дипломатичної роботи йому зрештою випадає нагода очолити пруську політику і з того часу в його кар'єрі починається найцікавіше - затята боротьба з парламентом всередині країни, витончені інтриги та бульдожа хватка на зовнішньополітичній арені. Три війни - з Данією, з Австрією і з Францією, роблять пруського короля імператором нової імперії - Німецької.
 

Про Сталіна люблять говорити оте про сошку, але про Бісмарка дійсно можна сказати, що він прийняв Прусію, яка дихала в потилицю Австрії, а на момент відставки в 1890 році він був канцлером найбільшої за населенням суто європейської держави з найпотужнішою армією, океанським флотом і заморськими колоніяии.

 

В його постаті мені найбільше імпонує вірність і безапеляційність у тому, що складало його найбільшу вартісну цінність - процвітанні престолу Гогенцолернів та в цілому німецькому народу (в своїх мемуарах він про останнє говорить прямо). Він не був ні демократом, ні корупціонером, просто великим патріотом, батьком об'єднаної Німеччини і, зрештою, політиком, який ніколи б не допустив війни на два фронти.

На масовій картині кульмінація його політичної кар'єри - коронація імператора німців у Дзеркальному Палаці Версальського Палацу переможеної Французької Імперії. Залізний канцлер у білому.

 

1546356_807298479306100_8670967049106860

 

11082351_807298545972760_255105853198407

Змінено користувачем Marser
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Створити...