Перейти до змісту

1-2 червня 1652 року. Би́тва під Батого́м .


DiM

Recommended Posts

Би́тва під Батого́м 1-2 червня 1652 року

Бій союзної армії Війська Запорозького і Кримського Ханства під проводом Богдана Хмельницького проти війська Речі Посполитої під командуванням Марціна Калиновського. Битва була однією з важливих подій в ході Хмельниччини, завершилася перемогою союзників.

Відбулася під горою Батіг біля сучасного села Четвертинівки Тростянецького району на Вінниччині.

 

Сторони:
Гетьманщина, Кримський ханат    vs   Річ Посполита

Командувачі:
Богдан Хмельницький, Іван Богун, Нуреддин-султан   vs   Марцін Калиновсь

Результат:

перемога Козацько-Татарського війська

 

 

 

Наслідки:
- Польські загарбники мусили спішно покинути територію Гетьманщини,

у певних пунктах якої вони стояли за умовами Білоцерківського мирного договору, кордон знову проліг по ріці Случ, як і за умовами Зборівської угоди 1649 року.

Переможна битва під Батогом викликала масове повстання козацької України проти шляхти — до початку липня на всій території України відновлюється функціонування національних органів влади.
- Після цієї перемоги шляхтичі почали спішно втікати в Польщу, за її межі — боялись помсти козаків. Однак як згадувалось пізніше, на західній Україні лютувала чума. Богдан Хмельницький не зміг піти на Варшаву.
- Перемога козаків у цій битві і наступна облога фортеці у Кам'янці-Подільському змусили Василя Лупула виконати вимоги Богдана Хмельницького.

- Союз України з Молдавією був скріплений шлюбом Тимоша Хмельницького з Розандою Лупул, що відбувся в Яссах 21 (31) серпня 1652 року.
- Події в Молдавії викликали занепокоєння у Польщі (втрачала свого союзника), в сусідніх країнах — Трансільванії та Австрії. В результаті перемоги козацького війська під Батогом зміцнилося міжнародне становище України.

 

 

А как там сейчас дела в Преднестровье?  :nose3:

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Створити...