Перейти до змісту

пчелиный детектив


Параска

Recommended Posts

https://www.0412.ua/news/1624928

 

У селі Краснопіль Чуднівського району лише за одну добу загинуло майже 320 бджолиних сімей. Виявивши навколо своїх вуликів сотні мертвих бджіл, господарі приватних пасік ледве оговтались від побаченого. Такого масового падіння комах, коли жодна бджола не може злетіти з рамки вулика, тут ще не спостерігалось, каже місцевий пасічник Олександр Шевчук:

"Бджоли ведуть себе неадекватно і замість того, щоб летіти, вони падають. У мене загинуло 37 сімей".

Окрім Краснополя, ще 13 бджолиних сімей загинуло у сусідньому селі Лихосілка. Для пасічників це велика матеріальна втрата, яка сягає десятки тисяч гривень. Тому люди одразу ж звернулись до правоохоронних органів. Говорить начальник Чуднівського відділення поліції Анатолій Корнієць:

"Наші працівники одразу ж виїхали на місце події. Звернення жителів села було зареєстровано в єдиному обліку і наразі ведеться перевірка. З метою встановлення загибелі комах було відібрано 75 загиблих бджіл та направлено до ветеринарної лабораторії для проведення відповідних аналізів".

Провівши відповідні дослідження патологічного матеріалу, районна лабораторія ветмедицини не виявила будь яких інфекційних чи інвазійних захворювань, які б призвели до загибелі бджіл, наголошує провідний лікар-епізоотолог Чуднівської районної державної лікарні ветеринарної медицини Дмитро Сірик:

"За результатами дослідження захворювання на варооз, браульоз, нозематоз, акарапідоз виявлено не було. А це означає, що є підозра загибелі бджіл від масового отруєння від речовини, яка має сильну токсичну дію".

Оскільки районна та обласна лабораторії ветмедицини не проводять аналізи на вміст хімічних речовин, то власники пасік планують здійснити експертизу мертвих бджіл у Києві, сподіваючись на відшкодування збитків у випадку, якщо загибель комах сталась через хімобробку сільськогосподарських угідь. Разом з тим, правоохоронні органи та служба ветеринарної медицини Чуднівського району зажадали інформацію від сільгосппідприємств, які орендують земельні ділянки поблизу сіл Краснопіль та Лихосілка щодо обробітку земель агрохімікатами в період масового падіння бджіл.

Link to comment
Share on other sites

близко осень,и на асфальте мёртвая пчела...

И металлический не плачет дом,хотя в нём вешаются столько лет,

Непобедимо сострадает мне и продолжает падать чёрный снег.©

Хорошим поэтом был Неумоев раньше...
Link to comment
Share on other sites

На даче жалуются - нет воробъев залетных. В наших районах Киева тоже воробьев не видать... давненько.
Много слышал про село Лазорки (Полтавская область), как там все пчёлы повымирали (отрава в воздухе), и птицы тоже стали (зерно).
 

 

Теперь мой логический вопрос: может это та химия для протравливания зерна зарубежная, которая не прошла свои испытания в Америке - и тамошних пчел убивала - её закупили в Украину? и теперь тут ими травят, когда наверное по результатам тестов - пчёлы дохнут в радиусе до 20-ти километров???
вот такая догадка про новые американские технологии, но запрещённые там ....

 

Говорю так, что подобную проблему слышал из дальнего зарубежья... или так мозг выдумать хочет. Но проблема есть. Она не выдумана.

Змінено користувачем Бондар Роман /Tracker/
Link to comment
Share on other sites

"За результатами дослідження захворювання на варооз, браульоз, нозематоз, акарапідоз виявлено не було. А це означає, що є підозра загибелі бджіл від масового отруєння від речовини, яка має сильну токсичну дію".

 

Я оставляю голос за то - что это эпидемия! на основе химической обработки!

Бомбите Кабинет Министров и Гройсмана.

Он знает про проблему в Лазорках (для решения давал личное распоряжение).

 

 

Но теперь пахнет проблемой, что придется и пчёл закупать и воробьев. Аля проблема как в Китае... им тоже пришлось воробьев закупать - но там из-за другой глупости.

Таки дам вам эпизод того что делают с Украиной.

 

https://www.youtube.com/watch?v=vFQtnwWCGsY

Змінено користувачем Бондар Роман /Tracker/
Link to comment
Share on other sites

не думаю, что химия запрещенная

но вот, например, в период цветения я беру инсектицид Калипсо, от Сингенты

он для пчел не вреден

но дорогой, цуко, стал

а какая- нить тетя Валя условная обработает химикатом 2 класса опасности, убийственным для пчел

потомушо наш,роисский, кетаайский

дешевле в 100500 раз

Link to comment
Share on other sites

В любом случае - это уже проблема государственная а не местная.
Это уже нужно бить в колокольни тревоги!

В таком темпе 2 года и останемся без естествееного опылителя и мёда.
и без воробьев санитаров природы (они ведь стихийные, пролазят и клюют чего хотят).

Link to comment
Share on other sites

А ви говорите: бджілки...

Причина (тепер на прикладі с.Вишневе, Полтавської області):
https://www.facebook.com/volodimir.ivanov/posts/1371883572890774

 

18121786_1371598376252627_27819960419272

 

 

Друзі, на звернення громади села Вишневе, Оржицького району, Полтавської області і за дорученням нардепа Ігоря Мосійчука 22.04.2017 року виїхав в вище згадане село, щоб своїми очима побачити про що йде мова та почути людей .

Хочу трохи нагадати хронологію подій, які відбулись перед цим в районі.
Почну з 10 березня, коли доведені до відчаю селяни Лазірок цілу годину зустрічали хлібом-сіллю голову ОДА на автотрасі Київ–Харків, аби вкотре привернути увагу до екоциду. Очільник області не приїхав цього разу як і жодного разу за 2,5 роки свого царювання перед цим не тільки в Лазірки, але й в Оржицький район взагалі.

Однак Валерій Головко на своїй сторінці у Фейсбуці на протест лазірчан відреагував досить своєрідно:
назвав акцію людей за право жити в безпечному довкіллі й дихати чистим повітрям «цирком» та «махновщиною».

Жителі Лазірок стверджують, що отрутохімікати, якими обробляють зерно, забруднюють повітря й дуже негативно впливають на стан здоров’я людей. Щовесни, коли протруйна дільниця працює, мешканці села відчувають задуху, алергійні реакції, погіршення самопочуття. Саме тому громаді Лазірок немає різниці, хто їх труїть: найкраща чи найгірша в Європі компанія. Тому, зрозумівши, що чиновникам, котрі живуть на їхні податки, на них глибоко начхати, вирішили діяти радикально. Піша хода на Київ до головного офіса компаній Кернел і звернення нардепа Ігоря Мосійчука у ВРУ стосовно села Лазірки до Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана та розпорядження останнього про створення урядової групи з цього питання, дали надію громаді, що Київ їх почув і Закон запрацює. Саме про це говорить Коституція України : Стаття 50. Кожен має право на безпечне для життя і здоров'я довкілля.

Зрозумівши, що пахне «смаженим», директор агробізнесу «Кернела» Євген Осипов 23 березня написав листа голові Полтавської ОДА В.Головку «Щодо припинення діяльності підприємства «Насіннєвий завод ТОВ «Кононівський елеватор». В ньому він повідомив, що «менеджмент компанії «Кернел» ухвалив рішення про закриття дільниці з протруєння на насіннєвому заводі та забезпечить перенесення дільниці в інший регіон, який виключатиме контакт з місцевими мешканцями. Тому 13.04.2017 року був підписаний меморандум представником компанії Кернел Олександром Чорногорским і Лазірківським сільськім головою Олександром Ковальовим та повірений членами урядової групи. В ньому мова йшла про остаточний демонтаж крупногабаритної частини лінії по протруюванню зернових і вивезенню його за межи сільської ради, а в подальшому і в загалі з Оржицького району до 02.05.2017 року.

Тепер, повертаємося до сьогодення і до звернення громади села Вишневе до мене як до одного з представників лазірчан у роботі урядової групи та до члена урядової групи нардепа Ігоря Мосійчука. До нас звернулась ініціативна група мешканців села Вишневе з приводу погіршення екологічної ситуації довкілля та підозрою, що цех по протруєнню тепер запрацював у них на елеваторі. До речі, який теж розташований як і Лазірках в центрі села та більше того, приблизно за 400-450 метрів від школи. Після моєї зустрічі з громадою і розмовою з директором "Вишневе-Агро", ними було прийняте рішення дати до 24.04.2017 елеватору допрацювати з зерном, щоб не зірвати посівну кампнію, а після цього вивезти разом з обладнанням і хімічні сполуки за межі села.

Однак громаду села Вишневе як і мене особисто турбує ще одна ситуація. Чому побачивши настрій людей і зростання соціальної напруги в селі голова сільської ради, Гарбуз Валентина Миколаївна в цих подіях участь не прийняла та коли почула про такі вимоги громади до компанії "Вишневе-Агро" написала заяву про складання з себе повноважень голови. На завтра громадою знову заплановано провести збори села, щоб підвести риску з приводу вивозу як ядів так і обладнання за межі села. Далі буде ...

 

Володимир Іванов

 

 

Змінено користувачем Бондар Роман /Tracker/
Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Створити...