Перейти до змісту

За 3 роки Україна повністю позбудеться залежності від російського газу


abandon

Recommended Posts

Про це повідомив Голова Держенергоефективності України Сергій Савчук, представляючи вже впроваджені та нові механізми з заміщення споживання імпортованого газу на засіданні Кабінету Міністрів України з питань підготовки до осінньо-зимового періоду.

 

«Завдяки прийнятим Урядом рішенням теплогенеруючим підприємствам, що не використовують газ, буде надана компенсація між фактичною собівартістю тепла та тарифом на постачання тепла населенню. Тобто такі підприємства вперше почнуть працювати не на збиток. Це – потужний сигнал для майбутніх інвестицій у сферу альтернативного теплопостачання» – зазначив Сергій Савчук під час презентації вже здійснених Урядом заходів.

Загалом з липня місяця Урядом розроблено близько п’ятнадцяти рішень, які прямо або опосередковано стимулюють відмову від використання імпортованого газу. Зокрема, схвалено зміни до Державної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива.

Ключова ідея цих змін запустити два фінансових механізми стимулювання: для заміни газових котлів населенням (виділено 50 млн.грн. на компенсацію тіла кредиту) та заохочення бізнесу до капіталовкладень у заміщення газу для комунальної і бюджетної сфери (виділено 443 млн.грн.).

«Механізм стимулювання населення дуже прозорий та доступний: пересічному громадянину для отримання 20 відсоткової компенсації тіла кредиту достатньо буде: обрати котел, принести в Ощадбанк рахунок-фактуру та укласти кредитний договір» – пояснив Голова Держенергоефективності.

Впровадження такого механізму вже в цьому році може бути поширено на майже 34 тисячі домогосподарств та дасть можливість додатково залучити 200 мільйонів коштів банківської системи.

Презентуючи схему преміювання суб’єктів господарювання за заміщення газу, С.Савчук зазначив: «Попередні схеми державної підтримки суб’єктів господарювання були нежиттєздатні та неефективні з двох причин. Перша з них – це зарегульована процедура, сприятлива для корупційних зловживань, друга – відсутність ефекту мультиплікатора. Запропонована нами схема фактично містить три кроки: перший – подання проекту на реєстрацію в Агентство, другий – будівництво котельні на альтернативному паливі, третій – отримання премії за результатами заміщення використання газу в опалювальний сезон».

Успішне впровадження зазначених заходів дозволить забезпечувати газом власного видобутку підприємства комунальної теплоенергетики, бюджетну сферу та населення вже у 2018 році.

 

 

Принаймні, щось почали робити в цьому напрямку.

 

 

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Створити...