Перейти до змісту

Recommended Posts

тут буду складати Перемоги

(а то тільки гілка Зрада чи Перемога є)

 

14721702_1196265520396757_47357947411445


Так от, про анонсовану вчора перемогу.

Десь півтора року тому я вирішив що непогано було б зробити повнотекстовий пошук українською. Для наших проектів та взагалі, для людства. Повнотекстовий — це з урахуванням словоформ. Наприклад, ви шукаєте "живОГО та легітимнОГО", а воно вам знаходить тексти де є "живИЙ та легітимнИЙ". Або шукаєте в закупівлях "яйця" а воно вам знаходить ще й закупівлі "яєць".

Були дані для цього — великий електроний словник української мови має інфу про зв'язки словоформа-лемма. Я трохи їх обробив та віддав колезі Dmytro Hambal, й у вересні 2015 він взяв та зробив плагін для ElasticSearch, це такий відкритий та безкоштовний пошуковик, котрий ми, наприклад, використовуємо в усіх наших проектах.

Після цього, вже в 2016-ому на конференції, що організував Volodymyr Hotsyk та інші ми зустріли одного з розробників ElasticSearch та я запропонував йому якось інтегрувати наш чудовий плагін до їх продукту, щоб він йшов в стандартній поставці. Потім ми ще трохи поспілкувалися в них на гітхабі, але врешті-решт іноземні колеги запропонували, що непогано було б це вбудувати безпосередньо в Lucene — відкриту бібліотеку для пошуку, що використовується не тільки в ElasticSearch, але ще й в Solr та купі інших.

Врешті решт, Andriy Rysin (один з авторів проекту словника, до речі) взяв та й написав підтримку українського для Lucene. Й в серпні це вийшло у версії 6.2.0. Тепер треба ще трохи почекати, й вона (за замовчанням!) з'явиться у проектах, що Lucene використовують.

А власне новина пов'язана з тим, що хлопці з WikiMedia тепер чекають на це теж. Щоб врешті-решт додати це в українську вікіпедію (бо зараз вони для української користуються російським повнотекстовим пошуком).

Ось така несподівана перемога.

Змінено користувачем Dilbert
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

найкращий Посол України ІМХО

Хто іноді читає мене, можливо, пам'ятає, як у вересні я писав про свою зустріч у австрійському міністерстві сільського господарства та про готовність австрійців допомогти нам налагодити цивілізований видобуток лісу. Тобто в тому, щоб наші Карпати не перетворювалися на пустельний пейзаж. А цього тижня наші міністри вже підписали меморандум по наміри в цій сфері. 
Причини дві. По-перше, у нас сучасний і легкий на підйом міністр сільського господарства Тарас Кутовий, а по-друге, австрійці справді зацікавлені. 
Виявляється, інвентаризація наших лісів не проводилася з 1996 року. Ми не знаємо толком, ні скільки лісів маємо, ні скільки лісів втрачаємо. Ми або бездумно дозволяємо, або так само бездумно забороняємо - без зрозумілої, прозорої політики в сфері лісового господарства. Австрійці готові допомогти, щоб така політика була. Хто бував в Австрії, знає як така політика виглядає: всюди ліси і всюди лісопилки. Одне не виключає друге. Потрібний просто розум і контроль. 
А ще цього тижня у нас у Відні побували голова фонду держмайна Ігор Білоус та голова Антимонопольного комітету Андрій Терентьєв. Розповіли про плани приватизації та закликали брати в ній участь.
А ще в Палаті економіки пройшов День України (дякую Тарасу Кутовому як головному учаснику та Геннадію Чижикову як організатору та натхненнику). 

В цілому, хороший був тиждень. 

PS. Приємно, коли Україну представляють за кордоном молоді динамічні керівники з відмінною англійською!

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

готовність австрійців допомогти нам налагодити цивілізований видобуток лісу. Хто бував в Австрії, знає як така політика виглядає: всюди ліси і всюди лісопилки

 

А как дела с "видобутком лісу" обстоят в Австрии, например? Может на тех лесопилках украинский лес пилят?

Змінено користувачем Citizen UA
Link to comment
Share on other sites

Не знаю як в Австрії, але тільки вчора на ІСТВ показували сюжет про винищення наших лісів.

Саму активну участь в цьому беруть саме ...австрійці!

Зразу за кордоном в Румунії знаходиться здоровенний комплекс з переробки лісу. Австрійський.

Тому, звісно, зацікавлені, мать їх...

 

ЗИ. Це буде ще та гілка...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Багато сумних настроїв цього та минулого тижня з деклараціями, ось трошки маленького позитиву з Черкащини

 

 

Вітаємо членів сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу "Заєць" http://www.animatedimages.org/data/media/327/animated-rabbit-image-0087.gif, с.Плескачівка, Смілянського р-ну з державною реєстрацією їх кооперативу з вирощування кролів. Кооперативи з кроликами в село йдуть - розвиток за собою ведуть. Це вже 5-й кооператив зареєстрований в Смілянському районі в рамках проекту "Створення регіонального навчально-практичного центру розвитку багатофункціональних кооперативів", що фінансується ЄС в області.

 
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

думаю це в перемоги можна занести

 

http://tvoemisto.tv/media/gallery/full/m/e/mein_651e5.jpg

 

У Львові розпочалися зйомки першого в Україні індійського кіно 

 

Зйомки індійського розважального фільму «Переможець» відбуватимуться 3-4 листопада.

 

http://tvoemisto.tv/news/u_lvovi_rozpochalysya_zyomky_pershogo_indiyskogo_kino_81747.html

 

 

В результаті проведених пошуків індійськими кінематографістами було відібрано одразу декілька локацій. Знімальними майданчиками стануть: Шевченківський Гай, Стрийський парк, Храм Святих мучеників Бориса і Гліба та парк «Боднарівка». Зйомки також відбуватимуться у Києві та Рівненській області (Тунель Кохання). Як зазначила у коментарі Tvoemisto.tv голова Кінокомісії Ольга Райтер, робота знімальної групи не вплине на звичайний ритм життя львів'ян – на період зйомок парки працюватимуть у звичному режимі. -

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Dmitro Vovnyanko with Дмитрик Вовнянко.

1 hr · 
 

Уявіть собі ситуацію що, наприклад, у Франції знайшли і повернули викрадену раніше картину Моне. Який лемент стояв би? Скільки здравиць було б сказано на честь професіоналізму і хоробрості французських поліцейських?

 

А тепер Україна. Цього тижня у нас менти знайшли і затримали чотирьох викрадачів книги "Апостол", виданої Іваном Федоровим у Львові у 1574 р. і викраденої з бібліотеки Вернадського рік тому. "Апостол" - одна з перших книжок, виданних в Україні. Книжок таких по всьому світові трохи більше за 90 примірників і продати злочинці її погоджувалися за 100 тисяч доларів. Скільки б за неї дали на якомусь аукціоні - подумайте самі.

 

Ну й де наші здравиці про професіоналізм ментів? Де бодай пара добрих слів людям, що не дали вкрасти раритет загальнонаціонального рівня?

Схоже за таким - не в Україну.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 

 


Цього тижня у нас менти знайшли і затримали чотирьох викрадачів книги "Апостол", виданої Іваном Федоровим у Львові у 1574 р. і викраденої з бібліотеки Вернадського рік тому. "Апостол" - одна з перших книжок, виданних в Україні. Книжок таких по всьому світові трохи більше за 90 примірників і продати злочинці її погоджувалися за 100 тисяч доларів. Скільки б за неї дали на якомусь аукціоні - подумайте самі.

Хорошая новость! Но зрада никуда не делась. По ящику сказали, что того который украл отпустили уже, под личное обязательство.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Вітаємо українську команду на Міжнародній математичній олімпіаді!

Антон Тригуб - золота медаль
Нгок Тхай Шон Тхо, Олег Руденко - срібні медалі
Роман Сарапін, Георгій Іванчук - бронзові медалі
Ілля Коваль - почесний диплом (honorable mention)

 

https://www.imo-official.org/team_r.aspx?code=UKR&year=2017

 

 

 

рашен плач на тему провалу (там були вкладені в олімпіадників шалені кошти, зусилля і піар - спеціальний цілорічний табір в Сочі для обдарованих дітей з розкішними умовами, і багато таборів за державний рахунок, серйозний відбір, видання сотень книжок, безкоштовні гуртки і так далі). А чомусь не склалось. https://www.facebook.com/kostyaknop1/posts/10211381872436069

 

Konstantin Knop

Полоса черная, полоса белая...

https://www.imo-official.org/team_r.aspx?code=RUS&year=2017

Участник З1 З2 З3 З4 З5 З6 Итог Рейтинг Награда Абс. Отн.
Результаты команды 42 26 7 37 8 8 128 11 90,91% З, С, С, С, Б, Б

Mikhail Ivanov 7 7 7 7 0 0 28 14 97,88% Золотая медаль

Georgii Veprev 7 4 0 7 1 5 24 49 92,18% Серебряная медаль

Kirill Tyshchuk 7 7 0 7 3 0 24 49 92,18% Серебряная медаль

Nikita Dobronravov 7 3 0 7 0 2 19 115 81,43% Серебряная медаль

Timofey Zaytsev 7 1 0 7 2 0 17 188 69,54% Бронзовая медаль

Vadim Retinskii 7 4 0 2 2 1 16 265 57,00% Бронзовая медаль

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 4 months later...

Retweeted Голоc Амepики (@chastime):

ЧУДОВІ НОВИНИ! Із вашою підтримкою, 7-річному блогеру Захару вдалося відновити справедливість: хлопчик, який знайшов помилку в енциклопедії, де літак “Мрія” назвали російським, отримав листа від видавництваhttps://t.co/BmFYZT8pPv

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Створити...