Перейти до змісту

Як захиститися від недоброго сусіда?


adviser

Recommended Posts

Як захиститися від недоброго сусіда?

http://www.gorod.cn.ua/pics/add_icon.png Добавить новость

1 Июля 2014 16:45   Просмотров: 198

 

http://www.gorod.cn.ua/image/news/gorod_6/gr_01.07.14_sosedi.jpg
Як захиститися від недоброго сусіда?
Сусід як з глузду з'їхав: лізе в хату, погрожує, стріляє. Чи заздрить, чи так зненавидів, чи здичавів. Бувають такі країни-сусіди. Бувають і недобрі люди: то курей-гусей сусіду потравлять, то корові голку підкинуть. Можуть погріб обнести, обікрасти хату. Оббрехати. Як захиститися?

 

Надія Леонтіїва, пенсіонерка, село Миколаївка Семенівського району:

— Якщо хочеш зробити зле сусіду чи-будь-кому іншому, кажуть, треба взяти слід тієї людини, як вона іде на похороні. І кинути ту жменьку піску, землі у яму з домовиною. Знайома поділилася, що слід її дочки закопали аж у 12 могилах. Була така справна дівка, а то сохнути почала. То їй «бабка» порадила взяти трилітрову банку заговореної води. Вимитися тією водою увечері до заходу сонця. І ту воду вилити на перехрестя, щоб ніхто не бачив. Тільки так і врятували доньку.

А ще сусіди у сусідів квітки різали та на кладовище відносили, мішечки з маком підкидали і з усяким лахміттям. Такий мішечок руками брати не можна. А згребти на лопату віничком і у пічку, щоб згорів.

 

Надія Литвин, кухар дитячого будинку сімейного типу благодійної організації «Хавер», село Піски Бобровицького району:

— Будь-що підкладене чи зроблене сусідами треба винести й спалити, руками не торкатися. У нас було — перед туалетом на стежці 16 штук курячих яєць. Сіно, яке корова мала їсти, було позакручуване. І до того дійшло, що чоловіка мого істребили, вмер через хворобу.

Від недоброго сусіда захищаються словом. Кажуть: «З чим прийшли, з тим і пішли». Заходячи у свій двір, промовляють: «Блогослови, Боже, зайти у свій двір» і хрестяться тричі. Заходячи в хату, теж кажуть: «Благослови, Боже, зайти в свою хату» і хрестяться. Сірники й сіль ніколи нікому не позичають, навіть сусідам. Ніколи не позичають гроші у неділю, у празники, при заході сонця.

 

Григорій Величко, пенсіонер, село Рудьківка Бобровицького району:

— Із хорошим сусідом, який помилився, можна завжди добалакаться. Із поганим — ніколи. У нього все (заздрість, злоба, лють) в мозгах заїлося. Нічого не зробите такому чоловіку. Він, як бандит. Хіба що власть поможе. Все залежить од власті.

 

Олеся Карась, учитель історії, село Фаївка Новгород-Сіверського району:

— У мене сусіди хороші. Та якщо трапляться недобрі, треба запросити сусіда в гості і поговорити по душах. Навіть якщо цей сусід — держава. Раптом же гість почне вести себе зухвало, треба чинити з ним так, як він з тобою.

А ще є така примовка: «Куди ніч — туди й сон». Ото можна і сусідові примовляти: «Куди ніч — туди й сусід» (сміється).

 

Ірина Савченко, заступник директора з виховної роботи Наумівської школи, Корюківський район:

— Спочатку треба підлеститися добрим словом. Ще можна не звертати на поганого сусіда уваги. Як варіант — поставити високий паркан.

Якщо недобра сусідня держава, примовки і паркани не допоможуть. Треба хорошу армію. Таку, щоб країну поважали і боялися.

 

Віра Лихо, пенсіонерка, смт Талалаївка:

— Зла робити не можна, бо за це доведеться відповідати перед Богом. Якщо сусіди вже дістали, треба взяти освячені в церкві зерна маку і обсипати ними увесь свій двір, примовляючи: «Як цей мачок вискакує і одскакує, так щоб і від нас усі вороги відскочили. Закляття і прокльони собі забрали і на нас не насилали».

Коли ворогуєте за межу, треба піти у те місце, де обніжок сходиться. Прочитати у своєму городі тричі «Отче наш». Потім переступити у сусідський і повторити молитву. Шкоди від цього нікому не буде, а от на злагоду поверне. У разі, коли сусідські «поробки» вже несила терпіти, треба піти купити літр молока. Йдучи за ним, проговорювати: «Йду за молоком для своїх недругів». Коли молоко прокисне, ним слід вимити руки і ноги, примовляючи: «Как молоко прокисло, так чтобы и недруги прокисли. Как я вас от рук и ног отмываю, так чтобы вы от меня отмылись».

 

Тижневик «Вісник Ч» №26 (1468)

 

 

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Створити...