Перейти до змісту

РНБО: пжити по зєбільному!


Ali(UA)

Recommended Posts

Аби не розум.

 

Ніхто нічого не підготував для його введення. І з усіх боків нам на це вказують.

От з січня в рамках підготовки до введення ринку е/е проведене розділення регіональних компаній на ті що транспортуюють, і ті що розподіляють енергію. Одразу виник бардак і шалені незручності для споживачів. Наприклад, у випадку переплати за рахунком на момент розділення компаній ці гроші абонентів зависли на старих рахунках і їх відмовляються повертати автоматично на нові рахунки. Вимагають ставати в довжелезні черги в енергозбутах, надавати документи і квитанції по сплатах за 2 роки і робити звірку, щоб колись перерахувати ці кошти. Треба вбити день, аби отримати свої кілька гривень. Не зважаючи на те, що абоненти вчасно усе сплачують і контролери щомісяця знімають в них показники лічильників. І таких людей не меншає, оскільки "для зручності"  :X споживачів у їх персональних кабінетах для сплати комуналки вказуються окрім нових рахунків за е/е і старі з дуже схожим номером. Окрім того, в нас тепер передати покази лічильника можна лише через сайт старої компанії, а подивитися результати нарахувань і сплат тільки на сайті нової. Але в багатьох особові рахунки нової в інтернеті так і не працюють досі!

Я вже два місяці не можу заплатити за електрику на фазенді. Старий рахунок ВЖЕ не працює, а новий рахунок - ЩЕ не працює. Педрили задоволені бо гірше Україні.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Петярастам-"риночнікам" присвячується. Що таке "реформи у енергетиці", "ринок" і "конкуренція" на прикладі Великобританії. Повністю тут http://energetika.in.ua/ua/books/book-5/part-4/section-4/4-2

Я вже два місяці не можу заплатити за електрику на фазенді. Старий рахунок ВЖЕ не працює, а новий рахунок - ЩЕ не працює. Педрили задоволені бо гірше Україні.

 

Дик ото ж. Мародери застрягли на п.1 з британського плану, створивши людям проблеми на рівному місці і все. Ще й розносять тепер укрпоштою портянки А4 щомісяці з купою незрозумілих цифр, нах нікому не потрібних.

55916134_857892611222690_248276284825875

Link to comment
Share on other sites

Отака ххх, петярасти-"риночнікі"

--------

 

Andriy Gerus

30 хв. ·

Розширена нарада РНБО - три енергетичні кризи, які хочуть створити для України.

 

У п`ятницю відбулася розширена нарада членів РНБО під головуваваням Президента з питань енергетичної безпеки. Це була саме нарада, тому формальних рішень, затверджених Указом не було. Думаю, саме такий формат доцільний для визначення потенційних ризиків/загроз і дій на випередження. А у разі необхідності через два тижні можливе засідання РНБО із відповідними формальними рішеннями.

 

Потенційні ризики:

 

1. Спроба створити паливну кризу - обмеження постачання нафтопродуктів із Росії.

 

В 2014-2015рр Україна 9 місяців жила взагалі без поставок нафтопродуктів із Росії. Але незважаючи на гучні гасла «Геть від Москви» та «Прощай немытая Россия», обсяг поставок із Росії дизелю та скрапленого газу останні 3 роки стрімко зростав.

 

В кінці минулого року в Україні був введений воєнний стан, але поставки російських нафтопродуктів досягли свого піку - понад 40% нашого ринку. А це вже не просто можливість дешевшого ресурсу, це вже залежність.

 

Тепер Росія вже на третій тиждень каденції нового Президента різко обмежила поставки нафтопродуктів в Україну на 30%-50%, намагаючись створити кризу та дестабілізацію паливного ринку.

 

Зараз на ринку профіцит, попит у червні низький, тому є час переорієнтуватися. Головна задача - мати диверсифіковані джерела поставок нафтопродуктів до початку збору урожаю, коли буде зростати попит на пальне.

 

Сам факт, що при попередньому президента обсяги поставок із РФ стрімко нарощувалися, а при новому вже на третьому тижні введені обмеження - є цікавим та показовим для всіх думаючих людей.

 

2. Спроба створити кризу в електроенергетиці.

 

З 1 липня має бути запроваджена нова модель ринку електричної енергії. Модель абсолютно нова, яка переводить ціноутворення із помісячного на погодинне, позбавляє державу права регулювати виробництво та оптовий ринок електричної енергії. Все мало би працювати самостійно у автоматичному режимі.

 

Але усім зрозуміло, що новий ринок непідготовлений, він не зможе працювати із 1 липня. Немає готових протестованих ІТ-платформ, немає повного вторинного законодавства, збережена велика монополізація ринку. Очевидно, із перших днів такого ринку буде збій систем, непрогнозовані цінові стрибки, неможливість функціонування енергетики у правовому полі, можливі відімкнення електроенергії, зокрема для об`єктів критичної інфраструктури.

 

Спікер парламенту А.Парубій пообіцяв поставити у вівторок на голосування законопроект про відтермінування ринку.

 

Позиція уряду та міністра енергетики Насалика, що можна і так вводити новий ринок. Багато депутатів орієнтується на позицію уряду, який несе відповідальність за цю реформу. За негайне безумовне введення нового ринку виступає і ДТЕК, які виступають сильним драйвером багатьох процесів. Побачимо, що буде із голосами завтра.

 

3. Спроби створити газову кризу (із закінченням транзитного контракту Газпром-Нафтогаз у січні 2020р).

 

Із припиненням транзиту у Східній Європі може виникнути дефіцит газу і ми не зможемо закуповувати газ із Європейських країн. Для уникнення дефіцитів потрібно мати підвищені запаси газу у підземці, механізми забезпечення цього обговорювалися на нараді.

 

Висновок.

 

Таким чином, Україні спробують створити три енергетичні кризи за наступні 7 місяців: нафпродуктову кризу (червень-липень), кризу в електроенергетиці (липень-серпень) та газову кризу (січень), спричинивши дефіцити та зростання цін, яке вдарить по українських споживачах та українській економіці. Ціна питання 2%-3% ВВП. Наскільки ці 3 процеси спільно організовані та скоординовані, не скажу, але може бути всяке. Якщо перше та третє - це дії недружнього сусіда, то проблема електроенергетики - це результат дій українських резидентів. Сподіваюсь, уряд, найбільші фракції парламенту, ДТЕК та Р.Л.Ахметов розуміють, що роблять і усвідомлюють свою відповідальність за такі процеси.

 

Ми точно всі ризики розуміємо і працюємо для їх мінімізації. Єдине, у вас просили би трохи довіри. Бо недружні опоненти обов`язково будуть говорити, що відтермінування нового ринку це лише у інтересах Коломойского. Але запевняю, ми будемо діяти не в інтересах заводів, які споживають менше 4% української електроенергії, а в інтересах усієї держави, економіки та усіх споживачів, які споживають 100% електроенергії, нафтопродуктів та газу.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

В Ветку приглашаются молельники и молельницы им. Св. Петра. Кацапы маляву прислали, что Яценюк семьей и родителями в Штаты чикурнул. Представим себе, что это не наброс, а правда.

Воприс намбер раз: Что его так резко из страны погнало. Столько лет ровно на жопе сидел.

Воприс два. Кто будет отвечать за расп"№дяйство и преступный сговор, когда Зеля на него запрос в ФБР подаст, чтобы посчитать вывезеное и легализованое добро?

 

И шоб два раза не вставать: Это правда что Народный Фронт заявил о неучастии в выборах? Кто-нибудь что-то слышал об этом?

Спасибо

Link to comment
Share on other sites

Їм би хтось ще пояснив, що справжній реверс з ЄС по пустій транзитній колись трубі, це не схеми "реверсу" за десятками дрібних контрактиків з фірмами-прокладками тоді, коли газ на сході країни фізично можна просто відбирати на власні потреби з наповненої транзитної труби. Справжній реверс буде більш проблемним. Тому в ПСГ і збираються закачати цього року на чверть більше газу. І темпи закачування зараз відповідні - з виходом приблизно на 20 млрд.м3 до 15 жовтня.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Ну що там зєля і енергетична незалежність? Успіхи є?

 

Шо творить Зебіл, шо творить... Нє, петярасти-риночнікі? Вроттердам вам по самі гланди 

 

Через дві години запускається нова модель ринку електричної енергії. Але перші результати «реформи» видно вже зараз:

 

1. На аукціонах щодо двосторонніх контрактів вугільні електростанції підняли свою ціну е/е майже на 50%: у червні їх тариф був 1,44 грн, а тепер майже 2,3 грн.

Абсолютно неадекватний результат «реформи», коли світові ціни газу та вугілля падають у ціні, а вугільна електроенергія взлітає у ціні на 50%.

Якщо виростуть тарифи для вашого сусіднього молокозаводу, кафе та перукарні, як думаєте, це зачепить вас чи вірите, що на населення ніяк не вплине?

 

2. Внутрідобовий ринок (ВДР) так і не запустився, хоча мав стартувати сьогодні о 15.00. Програмне забезпечення лягло і не піднялося. Якщо протягом години ВДР не запуститься, то ціни на першу годину роботи нового ринку не буде.

 

Всього на внутрідобовому ринку очікувалася купівля мінімум 20 млн кВт-год у добу. Якщо програмне забезпечення не запрацює у найближчі години, то має відбутися одна із подій:

1) генерація припинить виробництво мінімум 20 млн кВт-год - дефіцит електроенергії у системі

2) споживачі/постачальники, які не купили е/е, припинять споживання, тобто значна частина економіки зупиниться

3) споживачі будуть продовжувати споживання е/е, незважаючи на те, що ціна не сформована, а відповідні обсяги е/е не куплені. Купувати відповідну е/е доведеться, як небаланси (суттєво вища ціна) - це найбільш імовірний сценарій.

 

На жаль, деякі компанії-монополісти готові довести до колапсу всю систему, аби мати можливість заробити більше. Але є і деякі урядовці, які гордяться такою «реформою».

Президент В. Зеленський подав два законопроекти, щоб відтермінувати такий запуск ринку, але на жаль, уряд та парламент зайняли позицію, що потрібно вводити із 1 липня. Зараз проводимо аналіз можливих наслідків та способів оперативного реагування.

Змінено користувачем Citizen UA
Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Створити...