Перейти до змісту

Cвідчення на суді колишнього міністра оборони М. Коваля


Кость

Recommended Posts

Це майже копія цього посту. Я тільки звів все трошки до купи, ну й щоб не загубилося.
 

Лариса Вакульницька зробила велику роботу й розшифрувала свідчення на суді колишнього міністра оборони М. Коваля.

Багато тексту:

"...(обрізано)... знищення частин, які стояли на східних рубежах. Наприклад, дивізія або бригада в Артьомовську. Боєготовна нормальна бригада, яка вийшла в боєздатному стані групи радянських військ (з якогось закордоння - прим. моє). Вона могла виконувати. В Луганську стояли, в Алчевську стояли, в Трьохізбьнкє стояли... коли вона була дивізією. І ця дивізія могла виконувати завдання на Сході. Дивізії не стало.

І коли ми подивимось на терени Східної України, а там всього-навсього зенітно-ракетний полк в Донецьку стояв. Стояла механізована бригада в Чугуєві і реактивний полк в Сумах.
От і все! Не пониження бойової готовності? - Пониження.

Верховний Головнокомандувач повинен був спланувати, а плана такого не було. Навіть задач не ставилось на Схід України.

Те саме по Криму.
Подивимось на Крим. Стояв 32-й армійський корпус. Мав три бригади загальновійськових. Була бригада морської піхоти, елітна бригада. Була 10-а бригада спецназу. Де вони ділись?
За ті 3 часових показники Корпусу не стало, а залишилась одна бригада в Перевальному, знищена була 10 елітна бригада спецназу. Росіяни у себе тут же з тим же номером таку бригаду в Молькіно сформували. А 3-й полк, який був сформований на базі бригади, був переведений до Кропивницького (тоді Кіровоград).
І співвідношення сил зовсім змінилось.

А згадайте, які б події не були на теренах Крима 32 Корпус чітко реагував, це був центр, який був готовий прийняти на себе війська, який готовий був захистити державу.
Інтереси держави Україна на теренах Криму. Це було знищено все!

Дали військово-морським силам невластиві функції командування сухопутними військами. Мало було історії з Севастополем, коли адмірал Октябрьський командував обороною Севастополя - і ми знаємо трагедію Севастополя, скільки було загиблих там і полонених. (мова про часи ДСВ- прим. моє). Цього мало було. Дали морякам.
Я не хочу сказати, що наші моряки безтолкові, але ніколи моряк, який має собі ділянки відповідальності, не полізе захищати сухопутні рубежі. Там має бути сухопутний командувач, який має чіткі задачі і буде їх чітко виконувати.
Був 32 корпус. Любі питання, які виникали - вони локалізувались: чи це етнічного типу, чи це загрози які були і в тому числі в 2004 році. Чітко видно, що Верховний Головнокомандувач (далі ВГК - прим моє) цього не зробив.
Другий момент. ВГК не провів ні одного стратегічного навчання. Командно-штабного. Ні одного! Під його егідою не було проведено ні одного навчання з бойовою стрільбою на рівні бригади. Такого не знали ЗСУ, щоб за 4 роки бригада не вийшла, не пройшла з авіацією, полігоном - не було такого!
Не було.
Ні на одному підведенні підсумків, ні на одній колегії я не знайшов присутність Головнокомандуючого в Міністерстві Оборони. Ні на одній колегії не було... (*вражено*).
Я скажу що настрої проти Віктора Федоровича в Армії були дуже сильні. Дуже сильні.
Я підтверджу це. Взяти приклад Національної Академії Оборони України. Комплекс будинків які побудував ще цар, в яких завжди готовились офіцерські кадри. Головний корпус Академії був без відома Міністерства Оборони відданий... суду! Це були ті зданія де все було, де кувалась перемога. Оперативно-стратегічний факультет, де 2-й факультет, де потужні зали, де центр бойового управління! Американці зробили центр бойового управління унікальний! Все це порушили! Вивели. Ветерани стояли - ридали. Старі, сиві генерали, які все пройшли - вони ридали. "Что происходит, мужики? Обьясните?!" І їх витолкали туди, к чертовой матєрі, туди - в розбитий авіаційний корпус, де текли стріхи і люди, замість того, щоб вчити майбутніх генералів, еліту Збройних Сил, почали будувати і робити класи. Це не харчок в лице ветеранам і Збройним Силам?!
Я в цій Академії учився 2 роки. Елітна Академія. З прекрасним, унікальним професорсько-викладацьким складом і тільки мужність наших військових не дала розбалансувати оцю підготовку військових офіцерів. В той же час було скорочено термін навчання. На стратегічному факультеті замість 2 років - 1 рік! На оперативно-тактичному факультеті теж скорочено. Яких... (нерозбірливо) не стали випускать нєдодєлкі, пробачте за виражєніє. Кому це потрібно було? Українським Збройним Силам? - нє. Нашій обороноздатності? - нє.
Тому я думаю справедливість восторжєствуєт і ці приміщення від Адміністративного суду заберуть, вернуть туди, де вони повинні бути. І знову будуть виховувати еліту Збройних Сил і інших формувань.
Подивимось на з'єднані частини ЗС. Я свій тільки приклад приведу. З приходом Віктора Федоровича на посаду (Президента- прим.моя) був скорочений Оперативний Штаб. (Це структура, яку зараз знову створили).
Яка повинна була виходити в загрозливий район, витягувати на себе війська, виконувати завдання по обороні держави. Він був знищений!
Система логістики була знищена!
При Вікторі Федоровичі була знищена...цей орган, який по натівському зразку був і непогано працював. Повинні були створені Сили Спецоперацій, які заплановані були в 2007 році створити - їх не створили...
Я повинен тут сказати і про себе особисто. В січні 2012 року мене викликав міністр оборони (Єжель - прим.моє). Знаючи моє проходження служби, спитав: 
- Міша, тьі готов стать командующім сілами спєцоперацій? Я йому кажу: 
- Михайло Броніславович, готов. Він каже: 
- Ну вот тебе 3 дня, напиши концепцию, что бьі тьі хотєл, что бьі тьі прєдложил і прівєді пару прімєров спєцопераций.
За 3 дня, 3 ночі я зробив все, що сказав міністр оборони. На прикладі Крима, на прикладі Бесарабії я показав сили спецоперацій по недопущенні захоплення наших теренів. Оформили на мене подання відповідним чином. Подання було оформлення 24 січня 2012 року.
Проходить деякий час, викликає мене міністр оборони, думаю: ну, мужик, будеш своїм ділом займатись. Хороша перспектива для держави. 
М.Б. дивиться в очі і каже: 
- Брат, извини,ничего не получается. Я кажу: 
- А шо такоє? Говорить: 
- Да никак тебе в Москве Тузлу забьіть не могут. (!!!)
Кажу: 
- Міша тьі шо, блін, одурєл? Намі шо Москва руліт?! 2012 рік! 22 роки коли держава живе самостійно. 
І конєшно я пішов, знаєте... страшний тягар в мене на серці був.

Тому я хотів би один цей приклад... приклад моєї бригади. Я здав бригаду, яка дисклокувалась в Хирові, у складі 2 500 чоловік. Спроможну виконувати завдання. Бригада функцію миротворців виконувала. В Форт-Бреггу (Північна Кароліна) Сполучених Штатів її представники були кращими.
На 2014 рік, на той момент, про який йде мова - це був полк скороченого штату який міг виставити тільки одну батальонно-тактичну групу.
Я здав 30-у танкову дивізію, яка мала 6 полків: три танкових полка, самохідно-артилерійський полк, зенітно-ракетний полк і мото-стрелковий полк. 
В дивізії було 352 танка. Самохідний кулак, який міг наносити контр-удари. Люди-патріоти сиділи в цих танках і в машинах піхоти. 
Що ми побачили в 2014 році? - дивізія перестала існувати. Була 30-а механізована бригада в якій було 30 танків. Приклад, я думаю, переконливий.
Другий момент. Люди фактично сиділи на голодному пайку. Коли почались ці події - в кінці березня 14-го, ми екстренно змогли всі законодавчі акти прийняти по Збройним Силам. І змінити тарифи на харчування. Солдату, офіцеру давалось на пайок те, за що не можна було буханку хліба купити. А це давалось на добовий пайок.
Другий момент. Що одіти мобілізованому? Не було в шо одіти. Шановні, в армії не було в шо одіти! Тільки один камуфляж, кєпочка ця куца. Ні білизни, ні взуття... Нічого не було. Ні теплої одежі.
І ще один про який я хотів сказати: система мобілізації. Вона була знищена за цей час! 
В військоматах обласних лишилось 6 чоловік. 6 чоловік!
Якщо раніш ми тижні проводили, знали хто звідки йде, проводили звірки, знали всі ці моменти... Це все було знищено! 
І прийшлось заново приймати Постанови Кабміна - військомати відновлювати, щоб почати нормальний призов особового складу.
Зборів резервістів з 2010 по 2014 роки не про-во-ди-лось! Це за всю історію України такого не було.
Другий момент... Я можу довести в цифрах. Взяти ВДВ - повітряно-десантні війська, про які казали що вони полетять в Крим... Шановні друзі, 25-а, єдина в Україні повітряно-десантна бригада тільки змогла вивести в кінці другого тижня березня в район Успєнки на Донеччині одну батальйонну групу на чолі з підполковником Мосюком (?). Все решта було глибоко кадріроване в цій бригаді!
В світі таких прецендентів не було, щоб десантні, повітряно-десантні, повітряно-штурмові частини були скороченого - кадрірованого складу!
Такого ніколи не було. Тому ми потім получили трагедію 6 роти, яку розброїли люди Гіркіна в Краматорську. Бо в цій роті було ТРИ кадрових військово-службовця. Всі остальні були так звані резервісти, які про ВДВ мали поняття таке, як я про якісь космічні. Тому була ця ситуація.
Другий момент. Люди були подавлені. Офіцери ЗС, які лишились... тому що постійні скорочення вибили багато нормальних офіцерів. Розумні пішли в бізнес. 
Лишились хлопці служити яким не було куди йти... 
Маленька заробітна плата. Дуже маленька! (Її підняли потім - зробили 7 тисяч для контрактників)...
Маленька. Копійчана. Незабезпеченість житлом... Негативний приклад того, що трапилось з беркутом. І з внутрішніми військами. Це були кинуті Головнокомандуючим і продані ці структури. 
Армія це все бачила. І це був страх у офіцерів. Я вам скажу більше... Коли стріляли люди Гіркіна в офіцерів- альфовців.. І ще одна з рот 80-ки думала: стріляти по цим нєгодяям чи нє? Люди не були готові до цього. Розумієте чи нє?
Уже лежало тіло капітана-альфовця бездиханне, уже по ним вели вогонь, а вони ще задумувались: чи треба це робити?
І потім був приклад 51-ї бригади під Оленівкою. Коли приїхали сепаратісти, з ними побратались, горілочки попили, а потім їх, пробачте, як свиней постріляли. Царство їм Небесне. Постріляли підступно. 
Армія не була готова. Вона була деморалізована. І в мене багато прикладів цифрових.

Хотів би першу цифру озвучити по бойовій готовності.
Штат бойової готовності ЗС на початок 14 р. був наступним: 
сухопутні війська: 35 було з'єднань і частин. готових 10. частково готових 5. не готових 20;
військово-морські сили ЗСУ: 37 з'єднань і частин. 14 готових. частково готових 8.15 не готових.
Штат бойової готовності частин і матеріально-технічного забезпечення ЗСУ був:
повітряно-десантні війська: всього 5 бригад. 95 була готова. частково готових немає. не готових 4.
сухопутні війська ЗСУ: 38 з'єднань і частин. готових 13. частково готових 9. не готових 16.
повітряні сили: 64 з'єдань і частин. готових 35. частково готових 2. не готових 27.
військово-морські сили: військових частин 11. 4 готових. 4 частково і 3 не готові.
і складових (?). 10. готових 7 не готових 3.
Ітого разом ЗСУ: 117 з'єднань і частин. готових 56. частково готових 11. не готових 50.
По всім канонам воєнного мистецтва ЗС можуть виконувати завдання якщо вони мають бойову готовність не менше 70%. Якщо ми подивимось: із 117 готових 56. Ви мудрі люди - порахуйте. Не боєготовні.
Стан мобілізаційної готовності частин, сили резерву ЗСУ: усього 36. готових 6. частково готових 11. не готових 19.
ВМС: всього 4. частково готові 3. частково готові 1.
Всього 40 з'єднань частин резерву. із них готових 9 із 40. 12 частков. і 19 не готові.
По фінансуванню. 
Ми знаєм фінансування зараз. На ЗСУ було виділено:
(Коваль називає конкретні суми, але я їх не даю, а тільки озвучені відсотки).
2010 рік: 1,1% ВВП.
2011 рік: 1,8% ВВП.
2012 рік: 0,94% ВВП.
2013 рік: 0,88% ВВП.
2014 рік: 1,69% ВВП. 
(на цей рік цифра 5% ВВП. порівнюючи в цифрах - зараз приблизно в 10 раз більше - прим.моє).
Що до зниження до критичного рівня військової присутності в стратегічно важливих регіонах.
Я частково сказав про Схід. Але хотів сказати, що в Бесарабії була розформована 1 аеромобільна дивізія, яка була переформована в 16-ту мото-піхотну бригаду, а потім була розформована. 
Тобто Бесарабія лишилась гола. По Криму я сказав, по Сходу теж сказав.
 
Щодо необгрунтованого скорочення бойових частин.
У сухопутних військах розформовано 10 механізованих бригад та 1 окремий механізований полк, у тому числі була розформована найбільш боєздатна, укомплектована контрактниками 161 окрема механізована бригада та 4-и окремих механізованих бригади, у тому числі 2 з яких дисклокувались на Півдні. 27-а бригада Білгород-Дністровський та на Сході 52-а бригада Артемівськ.
На південно-східному оперативному напрямку були також скорочені 761 окремий розвідувальний артилерійський полк та товс 155(?) самохідно-артилерійський полк що дисклокувались в Смілі.
В повітряних силах було практично знищено систему повітряно-зенітного прикриття. 
Зокрема, розформовано 10 зенітно-ракетних дивізіонів С-300, самохідно-ракетних дивізіон С-301 Умань, 6 дівізіонів С-200, полк ППО сухопутних військ збройних сил Оса.
У радіотехнічних військах була розформовано значну кількість батальонів та рот, насамперед з...(не зрозуміла слово) державного кордону на Сході та Півдні, що значно знизило можливості по виявленню повітряних цілей, а особливо на малих та гранично малих висотах.
У 1992 році нараховувалось 124 підрозділа радіо-технічних військ, на початку 14-го залишилось 62 підрозділа.
Розформування частин авіації здійснювалось шляхом скорочення авіаційних ескадрилій. З 3-4 ескадрилій в полку до 1-2 та зниження кількості літаків з 36-40 до 12-14 одиниць, що значно знизило можливості винищувальної авіації з реагування на загрожувальних напрямках та маневри силами і засобами.
Кількість бойових літаків у ЗСУ зменшилась у 10 разів. (!) Хронічне недофінансування заходів підтримання та відновлення авіаційної техніки в боєздатному стані призвело до критичного стану справності літаків. Так, в 2010 році з 112 винищувачів справних було лише 31.
З 24 бомбардувальників - 10. З 12 розвідувальних літаків лише 6. З 36 штурмовиків - 8.
На початку 14-го р. в справному стані було не більше 42% винищувачів.
На відповідність базування підрозділів оперативно-тактичного ... (1 слово не розш.) знизило показники живучості.
у разі нанесення ударів по аеродрому - з 111 на той час наявних аеродромів - на кінець 2013 року залишилось 28.
У військово-морських силах України на початок 14 р. з 24 бойових кораблів було справними лише 4. 
Доповідь закінчив.


Оригинали постів в FB: 1 2 3 4 5

https://www.youtube.com/watch?v=JfJR8M6HSHw 

ps: давайте без срачу?

Link to comment
Share on other sites

Я дивилася обговорення ситуації з Кримом на передачі "Право на владу", яка була декілька днів назад. Пашинського на нюх не переварюю, він дуже вже мазав за тодішнє керівництво.

 

Реально Україні не було воювати нічим і ніким. Якби вони дійсно зразу вирізали кацапцський спецназ (коли там були невеликі групи), то може, щось й було.

 

Я дивилася ту передачу в 2014 році, коли Тенюх вишкірився на того воєнного в Криму, що це нібито його проблеми. Я тоді подумала, що справжній військовий так би себе не поводив і не обвинувачував би підлеглого :(.

 

Погоджуюся з тими, хто сказав, що Обама не хотів нічого робити. Тільки не тому, що він хотів затягнути "кацапстан" в капкан, а тому, що йому було начхати на Україну та її народ і не хотілося лізти у заваруху з дружком-Путіним.

Link to comment
Share on other sites

Погоджуюся з тими, хто сказав, що Обама не хотів нічого робити. Тільки не тому, що він хотів затягнути "кацапстан" в капкан, а тому, що йому було начхати на Україну та її народ і не хотілося лізти у заваруху з дружком-Путіним.

"Дружки" тут скоріше за все ні до чого. Ніхто не хотів і не хоче влізати у відкритий прямий війсковий конфлікт, а це був би реальний початок чергової світової війни і всі це усвідомлювали. Рубати такі вузли мечем -- дуже дорого, але й розплутувати, як бачимо, теж приємного мало. Fail-fail game. :(

Link to comment
Share on other sites

 

 


Ніхто не хотів і не хоче влізати у відкритий прямий війсковий конфлікт,

 

да, но почему тогда без обинякофф фсирию влезли мокшы, штаты, израиль,

иран, турцыя и хтотамищо?

Link to comment
Share on other sites

да, но почему тогда без обинякофф фсирию влезли мокшы, штаты, израиль,

иран, турцыя и хтотамищо?

Ооо, Сирия -- это отдельная пестня, из которой никто из перечисленных и не вылезал, строго говоря.

Link to comment
Share on other sites

Лучше по почему он отдал команду разбомбить территорию Луганского погранотряда когда оттуда вышли пограничники, как и других частей которые с оружием и боеприпасами достались сепарам
Link to comment
Share on other sites

Лучше по почему он отдал команду разбомбить территорию Луганского погранотряда когда оттуда вышли пограничники, как и других частей которые с оружием и боеприпасами достались сепарам

Так отдал или не отдал?

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Створити...