Перейти до змісту

Ви ще переживаєте за освіту своїх дітей в Україні?


Dilbert

Recommended Posts

Ну так і не дарма!

 

Лептонові дармоїди вирішили зекономити на рецензуванні книжок з фізики (і по іншим предметам таке саме). Ось розповідь безпосереднього учасника цього бедламу 

 

 

Переповнений емоціями, пишу про сьогоднішню подію. Свого часу НАНУ, з огляду на мій багаторічний досвід волонтерської участі в освітніх проектах України, подала мою кандидатуру на посаду експерта з перевірки якості шкільних підручників із фізики. Тому за наказом МОНу сьогодні я брав участь у Нараді, куди, зокрема, запросили всіх експертів із різних галузей знань (шкільних предметів), яких до цього висунули різні установи МОНу, ВНЗ, НАНУ, НАПНУ тощо.

 

Що з"ясувалося після виступів чиновників МОНу?

 

По-перше, ця діяльність залишається волонтерською, тобто за рецензування підручників експертам нічого не платитимуть. Вважаю це абсолютно неприпустимим, гидотним і вже тільки через це відмовляюся брати подальшу участь у рецензуванні, попри мою любов до фізики й дітей. Поясню свою позицію. Написання та видання підручників є комерційним проектом,

бо (1) автор-переможець отримає матеріальну винагороду (що є правильним),

(2) видавець отримає чималий прибуток (що теж є правильним). Більше того, якщо підручник замовлять достатньо багато шкіл, його надрукують державним коштом, надішлють до шкіл безкоштовно, а видавець отримає ще більший прибуток. Отже, видавці й мали б фінансувати рецензування, тим більше, що вони напряму зацікавлені в якості продукту, бо краща якість означає більше замовлення, а тому більші прибутки. Натомість, рецензенти повинні безкоштовно за кілька тижнів прорецензувати цілий підручник та подати свої зауваження й власний остаточний висновок щодо доцільності надання грифу від МОНу.

 

Якщо чесно виконувати цю роботу, то рецензент має на ці кілька тижнів відмовитися від своєї основної діяльності, тобто втратити час та/або гроші та/або можливість самовдосконалення, що особливо важливо для учителів. І за це ніякої матеріальної винагороди? Отже, видавці отримають зиск, хтось у цей час займеться плагіатом (як у МОНі повелося), стане доктором і отримуватиме впродовж подальшого життя грубі гроші нізащо. А от експерти будуть волонтерами, обслуговуючи тих і інших. Подобається? Це ще не все.

 

Є певні технічні труднощі, пов"язані з тим, що експертам не хочуть надавати ПДФ-файли макетів, які вже існують за умовами конкурсу, а натомість експертів примусять встановлювати на власних комп"ютерах складну програму, яка може виявитися шкідливою і несумісною з іншим софтом. Через цю програму здійснюватиметься, зокрема, вихід на текст підручника, який підлягає рецензуванню. Чому так зроблено, я відразу не збагнув (ото дурний!), але добрі люди пояснили - видавці бояться, що підручники вкрадуть! Я багато років рецензую багато що та в різних країнах. Завжди мене вважали за джентльмена і ПДФ файли надавали. Тепер я заздалегідь вважаюся злодієм, хоча я не Катерина Кириленко та не Станіслав Ніколаєнко й приводу для таких звинувачень не надавав. Наостанок, зворотній зв"язок між експертом, який зробить свої зауваження, та автором буде непрямим без можливості обміну думками та узгодження формулювань. На це нададуть лише кілька днів. Раніше, коли я працював у комісії МОН, праця над кожним підручником могла тривати дуже довго з кількома ітераціями аж до остаточного схвалення нового тексту комісією, бо підручник є важливішим за монографію, в якій можна навіть написати якусь фігню. Насправді, монографію читатиме (або не читатиме) професор або вже досвідчений аспірант, а підручник має бути абсолютно досконалим, бо його читатимуть діти. Цей факт, до речі, виплив із відповіді чиновниці на моє питання. А громада питає, чому підручники погані? Зрозуміли? Всього цього можна було би запросто уникнути. Чому притримуються такої процедури, я не знаю, але сумні наслідки передбачаю.

Link to comment
Share on other sites

підручники для лікарів теж лайно, а вони ж потім лікувати будуть

 

Я маю досвід безкоштовного обурення підручником для медичних інститутів, де численна кількість помилок не завадила дати цьому підручнику Державну премію України в галузі науки й техніки!

До речі, безпосередньо звертався до тодішнього міністра освіти Ніколаєнка, коли він був у нашому університеті - він у голос на зборах з викладачами прочитав мою записку про цей підручник. Але премію дав.
http://ukrmedserv.com/smf/index.php?topic=753.0

Link to comment
Share on other sites

ну вони крадуть чужу інтелектуальну працю (як дружина Кириленка - Лептонівна - тепер у неї таке ім"я) і хочуть, щоб їм рецензували книжки безкоштовно, за які вони з батьків потім здиратимуть три шкури - профіт

Link to comment
Share on other sites

"Дисергейт" пропонував різним ЗМІ розмістити коментарі наших активісток - Ірина ЄгорченкоSvetlana Arbuzova та Элеонора Шестакова, проте лише Цензор це зробив у моєму блозі.
Ми розуміємо чому відбувається замовчування факту плагіату Гриневич, його обговорення та притягнення її до відповідальності. Діючи політики мають силу і вагу, зокрема і в експертній спільноті. Але "політика мовчання" - це не той спосіб, яким можна вирішити проблему низької якості публікацій та крадіжок інтелектуальної власності.
Прошу репост для ширшого ознайомлення спільноти з думкою сміливиць.
 
 
 
Антиплагіатна ініціатива "Дисергейт" зібрала коментарі щодо фактів плагіату, виявлених у наукових роботах міністра освіти та науки України Лілії Гриневич.

Елеонора Шестаков,  викривач "Дисергейт", доктор наук.

 

В останні дні йде активна дискусія навколо відповіді пані Лілії Гриневич щодо звинувачення її у плагіаті. Викликає повагу той факт, що пані Міністр знайшла сміливість публічно визнати, що "Ці дві статті писалися в перервах між законодавчою роботою, уривками і похапцем" та "Визнаю, що деякі зауваження до цих двох статей є справедливими. Публічно обіцяю, що зазначені статті не використовуватиму в подальшому науковому доробку". Здавалося б, що пані Міністр освіти та науки, яку добре знають в якості Голови Комітету з питань науки та освіти Верховної Ради України, як людину, яка багато зробила для того, щоб у новому законі України "Про вищу освіту" була норма про боротьбу з плагіатом, вчинила так, як і мусила вчинити.

Проте два останніх абзацу її посту у мережі, який присвячено відповіді на звинувачення у плагіаті, викликають декілька концептуальних запитань. Перше запитання: на підставі яких фактів було зроблено заяву про те, що викриття у плагіаті робили та просували у соціальних мережах, масмедіа люди Табачника? Плагіат – це завжди глибоко індивідуальний вибір: привласнювати чи ні чужі тексти, вирішує сама людина. Як людина сама вирішує віддавати чи ні на публічну професійну експертизу до наукового видання статті з плагіатом, до того ж недбало написані. Звинувачувати безпідставно когось в тому, що використовують наслідки такого індивідуального та свідомого вибору, – це не просто недалекоглядність, спроба відвернути увагу від суті проблеми (плагіату), а відверте намагання перевести розмову в фарсову площину. Зрозуміло, що не люди Табачника чи когось іншого писали ці статті "уривками і похапцем", включаючи до них частини чужих текстів. Зрозуміло, що не люди Табачника чи когось іншого вимагали від пані Міністра друкувати ці статті у провідних наукових виданнях України. Зрозуміло, що не люди Табачника чи когось іншого змусили відмовитися пані Гриневич від цих статей, а вона сама.

Таким чином, виникає друге запитання: навіщо було у відповіді на звинувачення у плагіаті апелювати до спроб реваншу людей Табачника та "захвату" НАЗЯВО, Державної інспекції навчальних закладів, Інституту модернізації змісту освіти? Навіщо було формувати у суспільства уявлення про нібито спроби "рейдерського" захоплення ключових інститутів, які відіграють головні ролі у житті освіти та науки країни? Відповідь нібито очікувана: "Я буду цьому активно протистояти". Але що за цим стоїть? Стереотипна відповідь, що, крім мене, ніхто цьому не зможе протистояти? Як свідчить немала кількість коментарів, освітяни та науковці пішли у напрямку такого шаблонного шляху. Але я не думаю, що це була основна причина саме таким, дещо дивним, чином побудувати текст відповіді на звинувачення у плагіаті.

Джерело: http://reforms.censor.net.ua/m3016414Джерело: http://reforms.censor.net.ua/m3016414

Link to comment
Share on other sites

Я вчився без підручників (крім мови)  взагалі. Наче ок. 

ну ти ж не робиш хірургічні операціі на мозку?

 

у мене друг зараз кліничну медицину вчить в США - це ппц навантаження

тільки дійсно мотивовані люди можуть витримати такий тиск 

Link to comment
Share on other sites

Я вчився без підручників (крім мови)  взагалі. Наче ок. 

А я, навпаки, на пари майже не ходив, а вчився з книжок - бажано хоча б з двох різних на предмет. Треба формувати власний погляд, а не тінь думки викладача.

 

Тому за халтуру з підручниками треба вішати.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

І знову про Кириленка, ЗНО та довіру до освіти.

 

Альтернативно обдаровані подружжя Кириленків поспілкувалося з журналісткою Катею Осадчою, професія якої розводити багатих та відомих дурнів на демонстрацію їхньої дурості. Сам факт бажання похвалитись Каті Осадчій то вже діагноз. Пацієнти похвалились, що їхнє дитинко здало ЗНО на найвищі бали і вступило на бюджет на міжнародне право.

 

На жаль, цей факт лише серйозно підірвав довіру до ЗНО та задекларував можливість отримання високих балів дітками очевидно недолугих та нечесних людей. "Чесність" Кириленків очевидна - нагинати сотні людей щоб плагіат та маячня називались докторською дисертацією (якщо що, вона сама визнала і плагіат, і псевдонауку) - це демонстрація і нечесності, і байдужості до громадської думки, і обливання лайном всієї системи освіти. Честь і совість це не про Кириленків точно. Після такого очікувати нагинання системи ЗНО щоб дитинка показово отримала вищі бали - то дрібниці. 

 

Ще одна дивна брехня - нібито Кириленко створював систему ЗНО. Це як? Поки що він нищить довіру до освіти і тим часом до ЗНО.
Поки що Кириленко підтримує людей, як мріють знищити систему ЗНО бо вона зменшує їхні доходи, тобто ректорів університетів. Ректори тим часом послухали визнання Кириленко що її дисертація містить плагіат та псевдонауку, та проголосували що то докторська. 

 

Не будемо розбирати конкретні механізми як дитинка очевидно неосвічених, недолугих та нечесних батьків отримала найвищі бали ЗНО - варіантів багато. Але довіру до ЗНО вони таки конкретно зменшили.

 

п.с. Надіслали мені лінк на систему вступ.інфо - дитинко останнє за рейтингом з тих хто пройшов на бюджет. 1) Про найвищі бали Кириленко загнув, вони високі але не найвищі 2) там з високою ймовірністю просто додали бюджетних місць так щоб мажорне дитинко пройшло (мажорною дитинку назвала сама матуся, я тут ні до чого). Кількість місць заздалегідь відома не була, типу широкий конкурс.

 

(Фейсбук)

Link to comment
Share on other sites

 

 


там з високою ймовірністю просто додали бюджетних місць так щоб мажорне дитинко пройшло (мажорною дитинку назвала сама матуся, я тут ні до чого). Кількість місць заздалегідь відома не була, типу широкий конкурс.

бред сивой кобылы

Link to comment
Share on other sites

112 Кириленко С. В. До наказу 1 194.45 Історія України (ЗНО) 194.00

Українська мова та література (ЗНО) 192.00
Іноземна мова (ЗНО) 199.00

Середній бал документа про освіту 11.10

 

http://vstup.info/2017/41/i2017i41p370676.html

 

Наталія Очень удивительно...за 2016 год система ЗНО не работает, а за 2015г. бюджетных мест на эту спец. было 39...(в 2017---49). Вы абсолютно правы, поступление дытынки подстроили....

 

https://www.youtube.com/watch?v=ekSYi1QxPO4

Link to comment
Share on other sites

112 Кириленко С. В. До наказу 1 194.45 Історія України (ЗНО) 194.00

Українська мова та література (ЗНО) 192.00

Іноземна мова (ЗНО) 199.00

Середній бал документа про освіту 11.10

 

http://vstup.info/2017/41/i2017i41p370676.html

 

Наталія Очень удивительно...за 2016 год система ЗНО не работает, а за 2015г. бюджетных мест на эту спец. было 39...(в 2017---49). Вы абсолютно правы, поступление дытынки подстроили....

 

https://www.youtube.com/watch?v=ekSYi1QxPO4

 

правила поступления в КНУ с перечнем всех специальностей, количеством бюджетных мест и минимальными требованиями были утверждены еще осенью 2016-го года. Число бюджетных мест зависит от конкурса на специальность за прошлую вступительную компанию, грубо говоря...

Link to comment
Share on other sites

http://vstup.univ.kiev.ua/userfiles/files/Пропозиції%20щодо%20мінімальних%20та%20максимальних%20обсягів.pdfтут тільки пропозиціі на 2017, як насправді нема - там же написали вище

http://vstup.univ.kiev.ua/pages/61- правила приема на 2017-й год. И доступны они были не позднее февраля, а скорее всего и раньше...

Link to comment
Share on other sites

 

 


Кількість місць заздалегідь відома не була, типу широкий конкурс.
точное кол-во мест на бакалаврат было известно, те же вступ-инфо или абитпоиск их давали, на магистратуру была интрига, а бакалаврат боль-мень вразумительно
Link to comment
Share on other sites

 

 


Очень удивительно...за 2016 год система ЗНО не работает,
все работает - вот http://www.univ.kiev.ua/ua/abit/2016/Waves/1/Recommend/938/316223/1бюджетных мест 45.  здесь архив за предыдущие года
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Дил, подтасовать они могли какими-нить баллами "за особіе успехи", а количеством мест на бюджет вряд ли.

скорее балл аттестата могли порешать, но ЗНО ребетенок сдал таки очень даже неплохо

Link to comment
Share on other sites

правила поступления в КНУ с перечнем всех специальностей, количеством бюджетных мест и минимальными требованиями были утверждены еще осенью 2016-го года. Число бюджетных мест зависит от конкурса на специальность за прошлую вступительную компанию, грубо говоря...

 

Трохи не так - наприклад, фізика має дохрєніща бюджетних місць, хоча торік, та й всі останні роки, фізика навіть не заповнює державну форму по ВСІЙ Україні.

 

Остаточно держзамовлення на кожну спеціальність регулюється ВРУЧНУ. Десь у мене на іншому компі були початкові обсяги д.з., можна перевірити, чи змінювались. 

Link to comment
Share on other sites

скорее балл аттестата могли порешать, но ЗНО ребетенок сдал таки очень даже неплохо

Якраз ЗНО успішно (але дорого) "рішається", а для доці віцепрем'єра - взагалі задурно. Не можна бути певним, що тато поміг доці, але після допомоги жоні - дуже ймовірно.

Link to comment
Share on other sites

http://vstup.univ.kiev.ua/pages/61- правила приема на 2017-й год. И доступны они были не позднее февраля, а скорее всего и раньше...

 

Правила прийому в конкретний ВНЗ змінюються приймальною комісією, як правило, мало не щотижня, і чим ближче до вступу, тим частіше. Хоча б тому, що МОН може розіслати якість зміни будь-коли, навіть під час вступної кампанії.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Правила прийому в конкретний ВНЗ змінюються приймальною комісією, як правило, мало не щотижня, і чим ближче до вступу, тим частіше. Хоча б тому, що МОН може розіслати якість зміни будь-коли, навіть під час вступної кампанії.

 

Правила прийому розроблені Приймальною комісією Київського національного університету імені Тараса Шевченка відповідно до Умов прийому до вищих навчальних закладів України у 2017 році (Наказ від 13.10.2016 № 1236), затверджених наказом Міністерства освіти і науки України від 13 жовтня 2016 року №1236 та зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 4 листопада 23 листопада 2016 р. за № 1515/29645

http://vstup.univ.kiev.ua/pages/61
Link to comment
Share on other sites

Трохи не так - наприклад, фізика має дохрєніща бюджетних місць, хоча торік, та й всі останні роки, фізика навіть не заповнює державну форму по ВСІЙ Україні.

дохренища - это около 500 мест. И в прошлом году заполнены примерно половина. Но тут речь идет про КНУ - совершенно отдельная история

Link to comment
Share on other sites

дохренища - это около 500 мест. И в прошлом году заполнены примерно половина. Но тут речь идет про КНУ - совершенно отдельная история

 

КНУ не є окремою історією, бо має широкі конкурси спільні разом з усіма іншими державними університетами, де є ті самі спеціальності. І Правила прийому кожного ВНЗ розробляються на основі МОНівських Умов прийому, оприлюднених ще восени, але це не означає, що правила не можуть змінюватися.

Link to comment
Share on other sites


×
×
  • Створити...