Перейти до змісту

Як за державний кошт збудувати домашню електростанцію


Recommended Posts

Сонячна Північ. Як за державний кошт збудувати домашню електростанцію
Житомирщина демонструє іншим регіонам, як потрібно підтримувати виробництво енергії з відновлюваних джерел: не гучною риторикою, а грішми.

Коли мова заходить про сонячну енергетику, то в уяві перш за все постають степові простори південних областей і великі поля панелей.

Це природно — рівень інсоляції на Півдні суттєво вищий, ніж в інших регіонах України. Різниця може сягати до 15%. Саме тому крупні девелопери та інвестори сонячних електростанцій, перш за все, цікавляться південними областями.

Проте відновлювані джерела енергії зовсім не обмежуються великими станціями. Нова енергетика в Україні та в розвинутих країнах значною мірою покладається на малі, розподілені, генеруючі потужності, зокрема — сонячні.

Це значить, що для стимулювання розвитку галузі держава та органи місцевого самоврядування можуть підтримувати не дорогі проекти великих компаній, а невеликі проекти громадян. Судячи з результатів регіональної програми підтримки "сонячних" господарств, керівництво Житомирщини це зрозуміло.

Раптове прискорення

Досі Житомирщина не відзначалася активним будівництвом сонячних електростанцій — СЕС. Однак вже за результатами 2017 року стало зрозуміло, що підтримка з бюджету дала відчутні результати. З квітня по грудень 2017 року 53 домашні господарств області встановили сонячні електростанції.

За останні півроку до Житомирської ОДА за компенсацією звернулися власники 20 станцій.

З них 15 отримали відшкодування — 729 тис грн.

Ще п'ятеро очікують на засідання комісії, яка повинна затвердити рішення про виплату близько 250 тис грн компенсації.

Загалом в області власники господарств встановили 75 СЕС.

Протягом останніх двох років встановлення приватних сонячних станцій суттєво пришвидшилося по всій Україні. За даними Держенергоефективності, на початку 2015 року таких було лише 40, у 2016 році — понад 1 тис, а в першому кварталі 2018 року — 3 553. Всього громадяни інвестували в СЕС понад 52 млн євро.

Без фанфар

Фінансове стимулювання малої сонячної енергетики на Житомирщині було впроваджене без особливої реклами у квітні 2017 року. В облраді вирішили не розробляти для цього окрему програму, а просто внести зміни до програми стимулювання населення, ОСББ та ЖБК Житомирщини щодо ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження на 2015-2018 роки

Облрада впровадила фінансову підтримку для жителів області, які встановлюють домашні СЕС з їх підключенням за "зеленим" тарифом. Механізм працює так само, як державні програми підтримки енергоефективності: через банківські кредити, частина тіла яких, до 20%, відшкодовується з місцевого бюджету. У програмі беруть участь філії Ощадбанку, Укрексімбанку, Укргазбанку та Приватбанку.

Жителі можуть отримати відшкодування не лише на встановлення СЕС, а й на придбання систем сонячного підігріву (геліоколектори) та іншого обладнання для використання відновлюваних джерел енергії. Максимальна сума відшкодування — 50 тис грн. На 2018 рік в обласному бюджеті на ці заходи закладено 4 млн грн.

Повільніше, але вперед

"Відшкодування відсотків за мою сонячну електростанцію було затверджене буквально за десять днів", — говорить Андрій Карташов, один з перших учасників обласної програми підтримки домашніх сонячних електростанцій.

Господар встановив СЕС на паркані біля власного будинку в селі Тетерів на Житомирщині. За його словами, вийшло дешевше, ніж кам'яна огорожа.

Щомісяця станція заробляє для свого власника близько 20 тис грн. Початкова інвестиція в СЕС становила 12 тис дол. Чоловік реінвестує прибутки від станції у її розширення і планує повністю повернути вкладені кошти до 2030 року.

Відео zhitomir.info

Учасники програми з Житомирщини чекають на затвердження відшкодування близько двох місяців з моменту подання документів. За тиждень комісія обробляє три-чотири запити. Процедура подання документів проста. Вона передбачає відшкодування власних вкладених коштів та частини кредиту на побудову станції.

Як отримати підтримку на побудову домашньої СЕС на Житомирщині

Щоб отримати відшкодування за сонячні батареї та електростанції, встановлені за власні кошти, необхідно зробити п'ять кроків.

Перший — вибрати обладнання у постачальника і взяти рахунок-фактуру.

Другий — купити обладнання і встановити його.

Третій — підтвердити факт встановлення СЕС в обленерго.

Четвертий — надати в облдержадміністрацію рахунок-фактуру на обладнання, довідку з обленерго про підключення, паспорт та код платника податків.

П'ятий — через два-три тижні отримати на власний рахунок до 20% вартості сонячних батарей.

Щоб встановити сонячну електростанцію за кредитні кошти та отримати компенсацію, потрібно зробити шість кроків.

Перший — вибрати обладнання у постачальника і взяти рахунок-фактуру.

Другий — завітати до будь-якого державного банку і взяти кредит.

Третій — купити обладнання і встановити його.

Четвертий — підтвердити факт встановлення СЕС в обленерго.

П'ятий — надати в облдержадміністрацію рахунок-фактуру на обладнання, довідку з обленерго про підключення, паспорт та код платника податків.

Шостий — дочекатися ухвалення комісією рішення та переказу на кредитний рахунок банку до 20% тіла позики.

Компенсація надається на більшу частину обладнання для СЕС: фотовольтаїчні панелі, контролери заряду, інвертори, акумулятори, системи кріплення панелей, кабелі та конектори для фотоелектричних систем, щити для приєднання панелей до інвертора, захисне та комутаційне обладнання, прилади обліку електроенергії.

Самотність новаторів

Після подорожчання енергоносіїв багато українських міст та областей почали фінансово підтримувати зусилля громадян з підвищення енергоефективності.

Однак підтримкою використання джерел енергії може похвалитися лише Житомирщина. Іншим регіонам теж варто впроваджувати такі програми, адже розподілена генерація відіграватиме все більшу роль в енергетиці України та світу.

 

https://www.epravda.com.ua/publications/2018/06/19/637905/

Link to comment
Share on other sites

Що скажете шановні, має сенс вкладати гроші в це діло?

мається на увaзі тільки для одного домогосподарства?

Змінено користувачем ценительница алей
Link to comment
Share on other sites

Що скажете шановні, має сенс вкладати гроші в це діло?

мається на увaзі тільки для одного домогосподарства?

Не було, не буде, і не має ніякого сенсу. "Зелена" енергія, уся без винятку, тримається на державних дотаціях у 1.розробці 2.виготовленні обладнання 3.ціноутворенні при реалізації 4.кредитуванні при закупівлі

Якщо грошей на дотації немає, сенс втрачається. Взагалі "зелена енергетика" це майже афера, і навіть гидроенергетика така "зелена", що де-інде знищує природу навкруги себе. А уся "зелена енергетика" Европи, без жодного виключення, разом з політичними дивідендами партій, що "сіли на тему", є похідною від наддешевого кацапського газу. І коли вам кажуть, що европейці розвивають "зелену енергетику" для зменшення залежності від кацапського газу, то вам нахабно брешуть в очі, бо лише за рахунок дешевого газу з'явились "надлишкові" кошти для вкладання в неефективну "зелену енергетику". Ті ж сонячні електростанції ефективні лише там, де в них немає потреби, бо там стає неефективним виробництво.

Змінено користувачем забанений
Link to comment
Share on other sites

Що скажете шановні, має сенс вкладати гроші в це діло? мається на увaзі тільки для одного домогосподарства?

Залежить від поставлених цілей, але в 90% випадків відповідь буде "ні".

 

Є термін використання - відповідно є амортизація. А бувають ще стихійні явища, град, ураган, які можуть потрощити ваші інсталяції на порох.

А ще є ніч та хмарна погода, а ще є пил та сніг, які треба прибирати якось.

 

Плюс треба розуміти, що в домогосподарстві основна потреба в потужності - ранок та вечір, коли сонячні панелі майже ні на що не здатні.

Так що повної автономії не буде, хіба що вкинути ще купу бабла в аналог Тесла пауерволл, який теж не вічний.

 

Тобто для одного домогосподарства - то викинуті гроші.

 

Середнє домогосподарство витрачає ну нехай 1000 квт-годин на місяць (можете підставити ваші дані). За 20 років (приблизний строк "життя" сонячних панелей, акуми Тесла пауерволл живуть ще менше) це буде 240 000 квт-годин.

 

Множте ціну електроенергіі на це число та порівнюйте з ціною комплекту устаткування.

Змінено користувачем Jinx
Link to comment
Share on other sites

В Германии выгодно  ставить солнечные панели у нас пока нет . Если будет один  киловатт стоить как у вас  около 6 гривен тогда быдет выгодно .  Я считал  с батареями такая установка никогда не окупится при нынешнем тарифе 

Link to comment
Share on other sites

В панелях є сенс тоді, коли важлива не ціна електрики, а диверсифікація джерел енергії для забезпечення безперебійного живлення якогось обладнання.

Наприклад, базових станцій мобільної мережі - тобто, є стабільний споживач, який здатен використати сонячну панель завжди і на максимум.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

В панелях є сенс тоді, коли важлива не ціна електрики, а диверсифікація джерел енергії для забезпечення безперебійного живлення якогось обладнання.

Наприклад, базових станцій мобільної мережі - тобто, є стабільний споживач, який здатен використати сонячну панель завжди і на максимум.

Панели не всегда могут обеспечить электроэнергией .пасмурная пагода  , зима , снег , ночь    а значит нужно ставить  с запасом а это большие затраты.  Китайцы уже предлагает панели оптом из расчета  1 ват стоит  около 40 -60  центов  недавно был доллар  за ватт , все равно не выгодно 10-15 центов за ватт  тогда можно ставить.

Link to comment
Share on other sites

Шановний  vkhavr2,  доброго вечора.  Ваша думка стосовно рентабельнoсті сонячних батарей в Україні особливо цікава

Змінено користувачем ценительница алей
Link to comment
Share on other sites

Що скажете шановні, має сенс вкладати гроші в це діло?

мається на увaзі тільки для одного домогосподарства?

+=================================================================+

Мій старший зробив це ще 6 років назад. Спершу поставив собі один комплект на

плаский дах - 18 панелей по 250 Ват, а на наступний рік - ще комплект з 18 панелей. 

Зараз за добу виробляється близько 40 кВат*годин електрики, що акумулюється в

системі акумуляторів на 1200 А*годин. Цього двоповерховому будинку для сім"ї, де 

четверо дітей вистачає на 3 доби. Найбільша вартість якраз цих акумуляторів, бо 

кожен акумулятор на 200 А*годин важить 62 кіло і його вартість десб 500 зелених. 

Додаткову електрику доводиться бати з мережі лише в зимові місяці і то - небагато -  

до 400 кВат*годин при споживанні десь у 1000 кВат*годин на місяць. Система вже

окупила себе. Вода гріється сонячним бойлером навідь взимку. 

Головна вартість такої повної системи - це акумулятори. На нові зараз дають гарантію 

на 10-12 років, в сенсі, що за умови правильної експлуатації їх ємність впаде не

більше ніж на 25%.

Із "зеленим тарифом" та взагалі з державою синуля зв"язуватися не бажає принципово.

Як альтернативу свинцевим акумуляторам я розробляю іншу систему, що не містить

токсичних свинцю та сірчаної кислоти. Працюючі зразки вже дають ємність на рівні

свинцевих в перерахунку на 1 кг маси електродів. І на три порядки дешевші!

Link to comment
Share on other sites

+=================================================================+

Мій старший зробив це ще 6 років назад. Спершу поставив собі один комплект на

плаский дах - 18 панелей по 250 Ват, а на наступний рік - ще комплект з 18 панелей. 

Зараз за добу виробляється близько 40 кВат*годин електрики, що акумулюється в

системі акумуляторів на 1200 А*годин. Цього двоповерховому будинку для сім"ї, де 

четверо дітей вистачає на 3 доби. Найбільша вартість якраз цих акумуляторів, бо 

кожен акумулятор на 200 А*годин важить 62 кіло і його вартість десб 500 зелених. 

Додаткову електрику доводиться бати з мережі лише в зимові місяці і то - небагато -  

до 400 кВат*годин при споживанні десь у 1000 кВат*годин на місяць. Система вже

окупила себе. Вода гріється сонячним бойлером навідь взимку. 

Головна вартість такої повної системи - це акумулятори. На нові зараз дають гарантію 

на 10-12 років, в сенсі, що за умови правильної експлуатації їх ємність впаде не

більше ніж на 25%.

Із "зеленим тарифом" та взагалі з державою синуля зв"язуватися не бажає принципово.

Як альтернативу свинцевим акумуляторам я розробляю іншу систему, що не містить

токсичних свинцю та сірчаної кислоти. Працюючі зразки вже дають ємність на рівні

свинцевих в перерахунку на 1 кг маси електродів. І на три порядки дешевші!

 

 

Дякую, vkhavr2, що зайшли і відповіли.  Цікаво було б продовжити  детальну дискусію тут, враховуючи, що в Вашому обличі маємо  досвідченого практика, а не тільки теоретика :-)

У мене перше запитання (прошу не висміювати, бо я в цій темі початківць): дах будинку  моїх батьків є двухскатним, похил даху на схід і захід, чи є сенс розташовувати сонячні батареї на такому даху?  Додам на всякий випадок, що мова про будинок в Київській області, розміром 10 на 8 метрів.

Змінено користувачем ценительница алей
Link to comment
Share on other sites

+=================================================================+

Як альтернативу свинцевим акумуляторам я розробляю іншу систему, що не містить

токсичних свинцю та сірчаної кислоти. Працюючі зразки вже дають ємність на рівні

свинцевих в перерахунку на 1 кг маси електродів. І на три порядки дешевші!

 

Може щось цікаве побачите - https://www.youtube.com/channel/UCLKAfRTZ5YC6-azG-rfzGfg/videos?disable_polymer=1

 

Хто перекладе субтитрами на українську виступ  Don Smith, 4 відео? - https://www.youtube.com/user/rickfriedrich/videos?disable_polymer=1

Link to comment
Share on other sites

Дякую, vkhavr2, що зайшли і відповіли.  Цікаво було б продовжити  детальну дискусію тут, враховуючи, що в Вашому обличі маємо  досвідченого практика, а не тільки теоретика :-)

У мене перше запитання (прошу не висміювати, бо я в цій темі початківць): дах будинку  моїх батьків є двухскатним, похил даху на схід і захід, чи є сенс розташовувати сонячні батареї на такому даху?  Додам на всякий випадок, що мова про будинок в Київській області, розміром 10 на 8 метрів.

+======================================================================+

Ні, панелі мають дивитися на південь і бути нахиленим під певним кутом. І ще, класти чи

спирати панелі на дах можно лише у випадку високої міцності несучих конструкцій. Я на свій 

дах класти не можу, бо у мене черепиця, а вона - важка. У випадку, коли дах дивиться на

схід та захід, робиться конструкція на південному боці будинку. Я зараз якраз таку проектую, 

вона буде об"єднана з прозорим дашком з полікарбонату над дверима та вздовж південної 

стінки будинку. Головне, щоб не було затемнення від дерев.

Link to comment
Share on other sites

+======================================================================+

Ні, панелі мають дивитися на південь і бути нахиленим під певним кутом. І ще, класти чи

спирати панелі на дах можно лише у випадку високої міцності несучих конструкцій. Я на свій 

дах класти не можу, бо у мене черепиця, а вона - важка. У випадку, коли дах дивиться на

схід та захід, робиться конструкція на південному боці будинку. Я зараз якраз таку проектую, 

вона буде об"єднана з прозорим дашком з полікарбонату над дверима та вздовж південної 

стінки будинку. Головне, щоб не було затемнення від дерев.

Пан має зайві гроші, час і натхнення? Бо з економічної точки зору ці витрати себе ніколи не виправдають. Якщо ж є бажання почуватись "вільним від держави", то інша річ, можна викопати нору десь в Карпатах, чи емігрувати в джунглі Амазонки, чи в хащі Сибіру, дійсно буде набагато дешевше і "незалежніше"  :gigi: 

Link to comment
Share on other sites

Може щось цікаве побачите - https://www.youtube.com/channel/UCLKAfRTZ5YC6-azG-rfzGfg/videos?disable_polymer=1

 

Хто перекладе субтитрами на українську виступ  Don Smith, 4 відео? - https://www.youtube.com/user/rickfriedrich/videos?disable_polymer=1

+========================================================================+

Ну, магнієві батареї, що стартують із заповнення водою, відомі ще з часів війни. Питання:

а де взяти стільки магнія? Бо, фактично, відбувається використання електрики, що була

використана для отримання металевого магнія шляхом електролізу.

Пан має зайві гроші, час і натхнення? Бо з економічної точки зору ці витрати себе ніколи не виправдають. Якщо ж є бажання почуватись "вільним від держави", то інша річ, можна викопати нору десь в Карпатах, чи емігрувати в джунглі Амазонки, чи в хащі Сибіру, дійсно буде набагато дешевше і "незалежніше"  :gigi:

+===============================================================+

Витрати на систему ВЖЕ себе окупили. Це є об"єктивний факт.

Змінено користувачем vkhavr2
Link to comment
Share on other sites

+========================================================================+

Ну, магнієві батареї, що стартують із заповнення водою, відомі ще з часів війни. Питання:

а де взяти стільки магнія? Бо, фактично, відбувається використання електрики, що була

використана для отримання металевого магнія шляхом електролізу.

+===============================================================+

Витрати на систему ВЖЕ себе окупили. Це є об"єктивний факт.

Знаєте, Ви можете писати що завгодно, воля Ваша, але, на мій погляд, це брехня. Або Ви себе переконали, що вчинили розумно, бо невзмозі глянути правді у вічі.

Link to comment
Share on other sites

Знаєте, Ви можете писати що завгодно, воля Ваша, але, на мій погляд, це брехня. Або Ви себе переконали, що вчинили розумно, бо невзмозі глянути правді у вічі.

+==========================================================+

Моя сім"я має практичний досвід. А ви?

Link to comment
Share on other sites

Кому цікаво про вільну енергію -

 

 Андрей Тиртха

https://www.youtube.com/channel/UCkTyHvpKiNEjM9Vkb8NTOag/videos?disable_polymer=1

 

 Александр Шпак

https://www.youtube.com/channel/UCfGTOOqbtzq9JSm3wYMLavA/videos?disable_polymer=1

+====================================================================+

Не треба пропагандонити цей відвертий брєд. Вічних двигунів ні першого, ні другого, 

ніяких інших родів не існує. Є закон збереження речовини-енергії, який заперечує 

існування вічних двигунів. І досі ЖОДНОГО експерименту, що заперечував би його, 

НЕ ІСНУЄ!

Link to comment
Share on other sites

Колись я пробував вирішувати питання як звичайна людина, досвід виявився негативний, з тих пір користуюся знаннями магії, правда мій функціонал обмежили в 2014, та це як досвід їзди на велосипеді, тому всі ваші закони - коту під хвіст!

Link to comment
Share on other sites

+=================================================================+

Мій старший зробив це ще 6 років назад. Спершу поставив собі один комплект на

плаский дах - 18 панелей по 250 Ват, а на наступний рік - ще комплект з 18 панелей. 

Зараз за добу виробляється близько 40 кВат*годин електрики, що акумулюється в

системі акумуляторів на 1200 А*годин. Цього двоповерховому будинку для сім"ї, де 

четверо дітей вистачає на 3 доби. Найбільша вартість якраз цих акумуляторів, бо 

кожен акумулятор на 200 А*годин важить 62 кіло і його вартість десб 500 зелених. 

Додаткову електрику доводиться бати з мережі лише в зимові місяці і то - небагато -  

до 400 кВат*годин при споживанні десь у 1000 кВат*годин на місяць. Система вже

окупила себе. Вода гріється сонячним бойлером навідь взимку. 

Головна вартість такої повної системи - це акумулятори. На нові зараз дають гарантію 

на 10-12 років, в сенсі, що за умови правильної експлуатації їх ємність впаде не

більше ніж на 25%.

Із "зеленим тарифом" та взагалі з державою синуля зв"язуватися не бажає принципово.

Як альтернативу свинцевим акумуляторам я розробляю іншу систему, що не містить

токсичних свинцю та сірчаної кислоти. Працюючі зразки вже дають ємність на рівні

свинцевих в перерахунку на 1 кг маси електродів. І на три порядки дешевші!

Недавно интересовался батарея    200 ампер  стоит  не 500 а 200 долларов .Не понятно сколько вырабатывается энергии  зимой , как работай бойлер в минус 5 или 10   или вы живете где то на Юге ? 

Link to comment
Share on other sites

Недавно интересовался батарея 200 ампер стоит не 500 а 200 долларов .

https://prom.ua/Batareya-200ach.html

 

Нормальні гелеві від 400 баксів.

 

Топові панаси, Yuasa - ще дорожче.

Змінено користувачем Jinx
Link to comment
Share on other sites

https://prom.ua/Batareya-200ach.html

 

Нормальні гелеві від 400 баксів.

 

Топові панаси, Yuasa - ще дорожче.

 а Литий железо фосфатные батареи  еще дороже.

Змінено користувачем Юрий с ФУП
Link to comment
Share on other sites

Недавно интересовался батарея    200 ампер  стоит  не 500 а 200 долларов .Не понятно сколько вырабатывается энергии  зимой , как работай бойлер в минус 5 или 10   или вы живете где то на Юге ? 

+====================================================================+

Свинцево-кислотна батарея для систем енергозабезпечення з гарантією на 10-12 років 

вартує в межах 350-500 баксів. Є дешевші, які працюють 2-3 роки. А сенс брати такі є? 

Взимку електрики виробляється на 40% менше, через що планується вітрячок. 

Сонячний бойлер з вакуумними трубками-накопичування тепла і при зовнішній температурі 

-25 на сонці нагрівають теплоносій до +45 - перевіряв особисто. Синуля живе 35 км від Києва

точно на схід.

Link to comment
Share on other sites

Фикня те акумы, если задаться целью. Для неолигархов просто надо понимать, что мы делаем, и с каким источником электроэнергии работаем. Панели в массе своей не сильно мощные и двенадцативольтовые. Для бюджетной электростанции надо отталкиваться от этой цифры и той информации, что любой контроллер или преобразователь, сам потребитель электроэнергии. Потому построение бюджетной надо начинать с перевода по максимуму потребителей на 12 вольт. Самое простое, это освещение, да и с остальным в принципе решаемо. Дальше идут акумы. Тут конечно надо иметь возможность выделить под это дело проветриваемое помещение. Акумы скупаем автомобильные из металлолома, в количестве, чтобы их суммарная ёмкость существенно превышала максимально возможную отдачу солнечных панелей. Это позволит избавиться от контроллеров заряда. Плюс акумы будут выступать как стабилизатор напряжения. В такой схеме минимальные потери электроэнергии. Конечно надо научиться обслуживать акумы и отбраковывать. И на такую станцию компенсацию никто не даст, но это реально бюджетный вариант, с хорошей масштабируемостью и быстрой окупаемостью.
Link to comment
Share on other sites

Фикня те акумы, если задаться целью. Для неолигархов просто надо понимать, что мы делаем, и с каким источником электроэнергии работаем. Панели в массе своей не сильно мощные и двенадцативольтовые. Для бюджетной электростанции надо отталкиваться от этой цифры и той информации, что любой контроллер или преобразователь, сам потребитель электроэнергии. Потому построение бюджетной надо начинать с перевода по максимуму потребителей на 12 вольт. Самое простое, это освещение, да и с остальным в принципе решаемо. Дальше идут акумы. Тут конечно надо иметь возможность выделить под это дело проветриваемое помещение. Акумы скупаем автомобильные из металлолома, в количестве, чтобы их суммарная ёмкость существенно превышала максимально возможную отдачу солнечных панелей. Это позволит избавиться от контроллеров заряда. Плюс акумы будут выступать как стабилизатор напряжения. В такой схеме минимальные потери электроэнергии. Конечно надо научиться обслуживать акумы и отбраковывать. И на такую станцию компенсацию никто не даст, но это реально бюджетный вариант, с хорошей масштабируемостью и быстрой окупаемостью.

+================================================================================+

Автомобільні акумулятори не оптимізовані для використання у якості резервного джерела живлення - вони оптимізовані під малий внутрішній опір, щоб були здатні видавати великий струм на протязі короткого часу - для стартера. Тому і час життя таких акумуляторів у системах енергозабезпечення не перевищує 2 років.  А контролер заряд-розряду ставити треба бо є така проблема як балансування акумуляторів. Цим нехтують на авто, а ось при потужностях від 1 кВт і більше цього вже робити не можна - здохнуть ВСІ акумулятори. І щось я не бачив домашнього холодильника на 12 вольт...

Link to comment
Share on other sites

+================================================================================+

Автомобільні акумулятори не оптимізовані для використання у якості резервного джерела живлення - вони оптимізовані під малий внутрішній опір, щоб були здатні видавати великий струм на протязі короткого часу - для стартера. Тому і час життя таких акумуляторів у системах енергозабезпечення не перевищує 2 років. А контролер заряд-розряду ставити треба бо є така проблема як балансування акумуляторів. Цим нехтують на авто, а ось при потужностях від 1 кВт і більше цього вже робити не можна - здохнуть ВСІ акумулятори. І щось я не бачив домашнього холодильника на 12 вольт...

Не надо плодить мифов. Не все в Украине олигархи, что-бы десятки килобаксов на электростанции швырять.
Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Створити...