Перейти до змісту

Сегодня в Украине: День памяти жертв голодомора


ЦеDzip

Recommended Posts

У рамках загальнодержавних заходів із вшанування пам’яті жертв геноциду українського народу - голодомору 1932-1933 років в Україні, Галузевий державний архів Служби безпеки України презентує низку документів із архівних кримінальних справ, що зберігаються в архівних підрозділах регіональних органів СБУ. Усі матеріали в установленому порядку будуть передані до Інституту національної пам’яті.

...

 

 

далее тут http://www.sbu.gov.ua/sbu/control/uk/publish/article;jsessionid=E42ADE7BAE6A7DDAE14BC8281BAF37C7.app1?art_id=168881&cat_id=39574

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Моя рідна Сумщина зараз виглядає трохи інакше, ніж на тій мапі, та й не було її тоді.

Але з трьох міст у нинішніх кордонах - Білопілля, Путивль, Глухів краще жилося у Путивлі, бо вівн тоді входив до складу росії.

Ось трохи спогадів земляків

 

Тому, коли стало майже нічого їсти, приїхали із під Путивля ма-

мині сестри (Путивльський район тоді входив до складу Росії, і там

люди жили добре, у них не позабирали все, як на Україні), і забрали

мене до себе в село працювати по господарству: виганяла корів на

пашу, порала худобу. Тітки мене любили, тому годували добре, щоб

я підростала, бо ростом була дуже, дуже мала.

А мама і брат все, що було, продавали, щоб купити батьку хоть

трошки молока і патоки, бо він був дуже хворий і більше нічого не їв.

Тому, коли я приїхала від тіток, була страшно перелякана виглядом

моїх рідних. Одні кістки, очей навіть не було видно. Після голодов-

ки жилося теж дуже тяжко. Мама ходила жати ніччю, а вдень то на

погрузку, то в ланку, а писали лише палочку в табель.

Батько помер 1 946 року. До цього часу його хвороба дуже зне-

силила. І він не зміг винести ще одну голодовку. Залишилися ми з

мамою, бо брата німці погнали в Німеччину, з якої він більше не по-

вернувся. (Зап. студентка філологічного факультету СумДПУ

ім. А. С. Макаренка Марина Ячменик у 2008 р. )

 

  http://shron.chtyvo.org.ua/Piatachenko_Serhii/Holodomor_na_Sumschyni_u_spohadakh_ochevydtsiv_Knyha_2.pdf

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Царство небесное погибшим страшной смертью по вине комуняческих террористов.

комуняческие  террористоы = КАЦАПЫ.

Это должны понимать и не забывать.

и соответственно себя вести.

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

http://vnews.agency/uploads/posts/2015-11/thumbs/1448734538_arhivnye-snimki-golodomora-ves-uzhas-togo-vremeni-foto1.jpg

 

 

http://vnews.agency/uploads/posts/2015-11/thumbs/1448734520_arhivnye-snimki-golodomora-ves-uzhas-togo-vremeni-foto3.jpg

 

 

http://vnews.agency/uploads/posts/2015-11/thumbs/1448734600_arhivnye-snimki-golodomora-ves-uzhas-togo-vremeni-foto5.jpg

 

http://vnews.agency/news/society/21971-arhivnye-snimki-golodomora-ves-uzhas-togo-vremeni-foto.html

:(

Link to comment
Share on other sites

Vitaly Portnikov

4 hrs · Edited · 
 
Ещё о Голодоморе - для тех, у кого есть сомнения, был ли это геноцид или нет. Я - как и любой мыслящий человек - тоже не раз задавался этим вопросом. Как именно определить геноцид, именно ли на украинцев был направлен удар? Последние вопросы у меня отпали, когда на встрече с французскими интеллектуалами в Париже я разговорился с известным историком, долгие годы работавшим в российских архивах до их очередного закрытия, в том числе и провинциальных - Carina Stachettiдолжна помнить этот вечер. Так вот мой собеседник был поражён тому, что у нас кто-то ещё сомневается. Потому что письма Сталина, в которых чётко говорилось о необходимости уничтожения украинской крестьянской вольницы, не просто найдены - они опубликованы. Потому что документы, определяющие закрытие именно этнических украинских границ, в архивах есть - и то, что внутри этих границ оказывались люди других национальностей, а в городах могли уцелеть и этнические украинцы, сути дела не меняет. И современники об этом знали - я уже цитировал мандельштамовское "тени страшные Украины, Кубани...". Почему, интересно, Кубани? Почему там был страшный голод? Ведь административно это Россия... А вот потому и был! 
Именно поэтому я и считаю, что отрицание этнического характера Голодомора, попытка подменить преступные намерения оккупационной власти - а это была оккупационная власть - сакраментальным "голодали все" - это одобрение Голодомора. Без полутонов.
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Голодомор влаштували, щоб покарати українців за мову, культуру - прем'єр Канади

http://gdb.voanews.com/E4E7C1DE-3914-4579-9DF3-7D8C3BFE4985_w640_r1_s_cx0_cy2_cw0.jpg

 

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо вважає, що Голодомор 1932-х - 1933-х років було організовано, щоб покарати українців за прагнення зберегти власну ідентичність. Про це йдеться в офіційній заяві Трюдо з приводу Дня пам'яті жертв Голодомору, яку розміщено на сайті прем'єр-міністра Канади.

"Голодомор, який є однією із найпохмуріших глав в історії людства, стався понад вісімдесят років тому між 1932 і 1933 роками. Голодомор був системним та страхітливим геноцидом мільйонів українців тоталітарною радянською владою. Дітей, жінок, і чоловіків морили голодом та страчували лише за те, що вони намагались говорити рідною мовою, зберігати рідну культуру, землю та жити у мирі", - заявив Трюдо.

http://ukrainian.voanews.com/content/holodomor-canada/3078744.html

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Чесний текст Олександри Матвійчук, який я навмисно ставлю сьогодні, тому що є одна річ, яка об'єднує Голодомор і Революцію гідності - проблема покарання вбивць та їх господарів.

"Невже і наші діти будуть змушені боротися за свободу на цій залитій кров’ю та сльозами площі?

Можливо, така перспектива хвилює тільки звичайних людей, а не тих, кого енергією Майдану винесло на владний Олімп. Але дивує, що влада – і тут мова йде про всі без винятку політичні сили в парламенті, які приписують собі відданість демократичним принципам, – не розуміє простої речі. Її легітимність прямо залежить від результатів розслідування".

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Наталя Дзюбенко-Мейс

2 hrs · Edited · 
 
ЯК Я НЕ ЗАПАЛИЛА СВІЧКУ
Ні, мої свічечки на моїх вікнах горять, і біля пам’ятного знака на Михайлівській площі також. А от інформація, яку поширили інформагенства, що на відкритті виставки «Люди правди», в музеї голодомору свічу пам’яті запалювала вдова Джеймса Мейса Наталія Дзюбенко-Мейс – неправда. Мене туди взагалі не запрошували і навіть у сам музей мене сьогодні не пропустила президентська охорона і дивні заклопотані людці із стосами списків, в яких моє ім"я навіть шукати відмовилися. Я принижено тупцяла перед ними добрих півгодини, показувала паспорт, показувала на плакат свого чоловіка і намагалася пояснити, що я його дружина, що, зрештою редактор-упорядник його книг, що редактор книги Лідії Коваленко і Володимира Маняка, що я щойно з відрядження, де проводила вечори пам’яті у школах, бібліотеках, що я мушу там бути, бо мене чекають журналісти і взагалі я маю право…
Наївна. Нічого мене не научив попередній досвід. При Ющенкові мене хоч запрошували, правда також не пропускали, бо губилися папірці. А тепер і не запрошують і не пропускають. Слухала в телевізорі добрі слова П.Порошенка про Джеймса і гадала, а чи пропустили би туди самого Джеймса? Прийшла додому, роботи непочатий край, треба якось підсумувати, узагальнити свої враження від поїздки, від публікацій, телефонують журналісти, питають про мої відчуття.від державної акції по вшануванню жертв Голодомору. Неймовірні, - відповідаю, Правда – неймовірні.
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

 

Центр исследований освободительного движения совместно с Архивом Службы безопасности Украины обнародовали документы КГБ о репрессиях против украинцев, которые сопротивлялись истреблению Голодомором в 1932-33 годах.

 

Как передает Цензор.НЕТ со ссылкой на УНИАН, просмотреть документы можно в Электронном архиве на сайте avr.org.ua.

 

Документы, которые хранятся в Отраслевом государственном архиве СБУ, являются важным историческим источником для изучения Голодомора 1932-1933 гг. в Украине. На протяжении советской эпохи они оставались недоступны для ученых и общественности.

...

http://censor.net.ua/news/416687/obnarodovany_dokumenty_kgb_o_repressiyah_protiv_ukraintsev_soprotivlyavshihsya_istrebleniyu_golodomorom

Link to comment
Share on other sites

Литургия в памет на избитите с глад украинци от режима на Сталин
Последна редакция на 26/11/16 08:23
 
 
http://www.faktor.bg/uploads/images/glodomor0.jpg

Жертвите на глодомора

 

Днес, 26 ноември в храма „Света Неделя“ в столицата ще бъде отслужена литургия в памет на жертвите на Глодоморите в Украйна. Тя е организирана от украинското посолство и общността на живеещите у нас украинци. Възпоменанието ще бъде от 11 часа. На 29 ноември от 17 ч. в Държавна агенция "Архиви" ще бъде открита фотоизложба "Избити с глад: Неизвестният геноцид срещу украинците".

По данни на историци близо 10 милиона са избитите с глад в Украйна от режима на Сталин.

 

http://www.faktor.bg/novini/balgariya/87727-liturgiya-v-pamet-na-izbytite-v-ukrayna-s-glad-ot-rezhima-na-stalin.html

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

...

при юще у народа больше памяти было.

а теперь за свежими бедами особо и не вспоминают...   :(

 

Ющ тогда так этим изрядно задолбал, что лично у меня тема вызывала отторжение. Каюсь, недооценивал масштабы, причины, методы. Может даже в какой-то мере попался на стандартную ватную отмазку "голод тогда был не только в Украине, но мы же не называем это голодомором".

 

Сейчас совершенно иное восприятие: безусловно, повлияли последние события. Бабушка очень осторожно рассказывала про голод 30-х годов, а знала явно больше, чем говорила. Но теперь уже не спросишь...

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

15178045_1803980346520322_34277196448047

 

Русофобія - це гарантія, що нам знов не влаштують голодомори і не відправлять масово "розвивати" кацапію.

Тобто, як на мене, це єдине, що може врятувати українців

Змінено користувачем snow_bird
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Створити...