Перейти до змісту

А тим часом у поляків....


Recommended Posts

 

Громадські діячі закликали спільно вшанувати пам’ять полеглих 100 років тому українців і поляків

 

Польські та українські громадські діячі, які протягом років є учасниками процесу розбудови мудрого польсько-українського діалогу та добросусідства, закликали спільно вшанувати пам’ять  жертв польсько-української війни, 100-річчя початку якої минає 1 листопада. Про це йдеться у відповідній заяві, опублікованій у facebook.

1 листопада 2018 року минає 100 років від початку польсько-української війни. Війна, яка точилась спочатку за Львів, потім за Галичину.  Польські і українські громадські діячі закликають спільно вшанувати полеглих у цій війні поляків і українуів. Організатори акції нагадують, що конфлікт 100-річної давнини повинен стати уроком, з якого треба зробити правильні висновки, особливо перед обличчям сучасних викликів і загроз. Вони заохочуть разом 1 листопада у той самий час  у Польщі о 17.00, в Україні о 18.00  запалити “свічки памяті” в багатьох містах України і Польщі.

Організатори закликають запалити свічки у Варшаві на Православному цвинтарі на Волі та на Військовому цвинтарі на Повонзках; у Перемишлі на Комунальному цвинтарі (на могилах Перемишльських орлят) та на Військовому цвинтарі воїнів армії УНР; у Любліні на Православному та Римо-католицькому цвинтарях; у Кракові на Цвинтарі на Раковіцах, у Гданську (символічно) біля пам’ятника св. Володимиру, у Львові на Личаківському цвинтарі на могилях Львівських орлят та воїнів армії УНО; у Києві біля римо-католицького храму св. Олександра, біля польсько-української барикади, у Рівному (символічно) біля памятника С. Петлюрі та в інших містах України, зокрема, Полтаві, Харкові, Чернівцях, Миколаєві, Кривому розі та місцях де знаходяться символи польсько-української співпраці або  місця вшанування постатей, що є символом такої співпраці.

Від імені організаторів акції в Польщі і Україні звернення підписали Ярослав Грицак, Іза Хруслінська, Данута Куронь, Мирослав Маринович, Єжи Рейт та Петро Тима.

http://naszwybir.pl/polski-i-ukrayinski-gromadski-diyachi-zaklykaly-spilno-vshanuvaty-pam-yat-poleglyh-100-rokiv-tomu-ukrayintsiv-i-polyakiv/?fbclid=IwAR0sDoS0xLlVFCmjK8o_o8kBhz280HDdKo7j4JMYAZs9J2hjECZ8tQHDB7s

p.s. ++++. нехай переможе здоровий глузд, нам поруч жити

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

 

 


Вони заохочуть разом 1 листопада у той самий час — у Польщі о 17.00, в Україні о 18.00 — запалити “свічки памяті” в багатьох містах України і Польщі.

Так  це  б  варто  було  зробити.  Не  знаю,  чи  о  18-тій,  швидше  всього  пізніше,  але  запалю.

Краще  було  б  завтра,  бо  2  листопада  почалася  українсько-польська  війна. 

Link to comment
Share on other sites

Сьогодні у Польщі просто Den Wszystkich Swiętych, офіційний вихідний. День згадування мертвих. Ну й полеглих, виходить.

Вони на кладовище сьогодні масово ходили як ми на гробки.

Я трішечки сфоткала але небагато бо якось незручно було, неначе "праздношатающійся"

 
 
Link to comment
Share on other sites

Так,  до  українців  то  не  має  ніякого  відношення,  тому  треба  було  обрати  інший  день.

У  нас  вчора  на  Личакові  було  багато  людей,  але  чи  дійшов  до  них  клич - невідомо.

В  Галичині  такий  самий  день-вечір  поминання  померлих,  але  без  вихідного.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

27 років знадобилося полякам, щоб подолати прірву між країнами бідними та багатими. Отже, якщо сильно захотіти – то все можливо

З цієї осені для Польщі починається нова економічна ера – тепер вже у статусі розвинутої країни. Рік тому згідно з класифікацією Агентства FTSE Russell її було формально прийнято в коло 25 найрозвиненіших країн світу. Наразі включається реальний відлік життя сусідньої Польщі в новому форматі. Якісне підвищення польського рейтингу викликає і радість, і захоплення, та й ніде правди діти, легку заздрість. Те, що Україна в свій час не зробила в економічному реформуванні, рішуче здійснила Польща. Однак, аналітики звертають увагу на те, що одразу блискучого прориву у новій якості в країні не станеться – штовхатися ліктями за місце під сонцем з “великоваговиками” та ще морока. Але хто міг передбачити ще якихось 30 років тому, що наша сусідка взагалі зможе виборсатися із спільного соціалістичного “багна”.

Були лідером, а опинилися в хвості. Але ж в якому!

Як відомо, згідно положення ООН, усі країни світу поділяються за станом соціально-економічного розвитку на три групи: розвинені країни (першого світу), країни, що розвиваються (другого світу) і країни з перехідною економікою (третього світу).

Що стосується суто економічного оцінювання, то у світі існують два великі агентства, які постачають біржову інформацію провідним інвестиційним фондам у світі, та на думку яких орієнтуються інвестори. В Європі популярне Агентство FTSE Russell (належить Лондонській фондовій біржі), у Новому світі – Агентство MSCI (належить американському фінансовому конгломерату Morgan Stanley Capital International). Їхньою аналітикою значною мірою підкріплюється ООНівська класифікація країн.

Ще донедавна Польща, як і всі інші країни колишнього соцтабору та СРСР (зокрема, і Україна), входила до групи країн, що розвиваються, або так званих країн “другого світу”. Рік тому Агентство FTSE Russell оголосило рішення про включення Польщі, після семи років перебування у спостережницькому переліку країн-кандидатів, до групи країн із розвиненою економікою.

Отже, за версією FTSE Russell Польща стала 25 країною, що входить до "першого світу". Компанію Польщі тепер складають Австралія, Австрія, Бельгія, Велика Британія, Греція, Данія, Ісландія, Іспанія, Італія, Канада, Люксембург, Нідерланди, Німеччина, Нова Зеландія, Норвегія, Португалія, Сан-Марино, США, Фінляндія, Франція, Швейцарія, Швеція та Японія.

Та офіційна церемонія переведення відбулася лише цього року на Лондонській фондовій біржі, коли 37 великих польських компаній урочисто включили до розрахунку біржового індексу розвинених країн.

https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2586030-u-slahetnomu-tovaristvi-polsa-za-krok-do-krain-persogo-svitu.html

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

27 років знадобилося полякам, щоб подолати прірву між країнами бідними та багатими

 

 

От підараси... Самі красти не вміють і локшину від крадіїв десятиріччями на вуха намотувати... Унікальна нація...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Україна – одна з шести країн поза Євросоюзом, з якими Польща підписала спеціальну угоду про соціальне забезпечення. Таку угоду Польща має з Молдовою, Македонією, Південною Кореєю, Канадою, Австралією і США. Дана угода про соцзабезпечення гарантує українцям, які легально працюють (застраховані у Фонді соцстрахування Польщі) з 2014 року, право на отримання польської пенсії практично на тих же умовах, що і поляки.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Найпопулярніші Google-запити у Польщі

 

https://inpoland.net.pl/novosti/najjpopulyarnishi-zapiti-v-google-shho-najjbilshe-shukali-polyaki-u-2018-mu-roci/?fbclid=IwAR01CtKpTJPokNlJwm8g1uTiblNs-tZ7ojbnChNVrJdS6asdOsiK6ZGN8BY

 

Або "Зоологія Polish style"

 

Дуже зацікавило оце запитання :

Поляки запитували скільки пальців має кінь,   :corn: а також – скільки коштує вакцина проти кору і що таке RRSO? 

Link to comment
Share on other sites

Найпопулярніші Google-запити у Польщі

 

https://inpoland.net.pl/novosti/najjpopulyarnishi-zapiti-v-google-shho-najjbilshe-shukali-polyaki-u-2018-mu-roci/?fbclid=IwAR01CtKpTJPokNlJwm8g1uTiblNs-tZ7ojbnChNVrJdS6asdOsiK6ZGN8BY

 

Або "Зоологія Polish style"

 

Дуже зацікавило оце запитання :

Поляки запитували скільки пальців має кінь,   :corn: а також – скільки коштує вакцина проти кору і що таке RRSO? 

Моя  колишня  знайома,  що  закінчила школу  із  золотою  медаллю,  будучи  студенткою  в  Києві,  ображалася  на  маму,  що  та,  коли  передає  їй  печену  курку,  то  передає  лише  2  лапки,  а  не  4.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Це після евробляхарів? ;o

 

Польща припиняє експеримент з пішохідним переходом на кордоні з Україною в Угринові тому, що громадяни, які перетинають там кордон, почали створювати перешкоди для автомобілістів.
Про це повідомив "Укрінформу" помічник голови Державної прикордонної служби Олег Слободян.
"З 2015 року за ініціативи української сторони, польська сторона пішла назустріч і в автомобільному пункті пропуску здійснювався пропуск громадян, які перетинали кордон в пішому порядку", – сказав він.
За словами Слободяна, експеримент з 2015 року пролонгувався щороку, але зараз польська сторона вирішила завершити експеримент з огляду на те, що громадяни, які перетинають там кордон, починають створювати перешкоди для тих, хто їде автомобілями.
"Це просто робочий момент, який потребує доопрацювання і виходу на інший рівень прикордонного контролю на даному напрямку", – додав Слободян.
Він відзначив, що на україно-польському кордоні піших переходів мало, після закриття в Угринові залишиться лише один в пункті "Шегині".

Link to comment
Share on other sites

популісти?

 

Нижня палата Сейму Польщі прийняла закон, який передбачає замороження з 2019 року цін на електроенергію на рівні 2018-го.
Зазначається, що для розгляду лише цього питання на 28 грудня скликали позачергове засідання Сейму.
"Мета закону - захист польських родин, фірм, промисловості і самоврядування від негативних наслідків різкого підвищення цін електроенергії, який ми спостерігаємо зараз", -  сказав під час обговорення питання депутат від правлячої партії "Право і Справедливість" Мацей Малецький.
За прийняття закону проголосували 389 депутатів Сейму, 3 - проти, 17 -утрималися.
За словами міністра енергетики Польщі Кшиштофа Тхужевського, завдяки прийняттю закону приватні споживачі електроенергії, підприємства і органи місцевого самоврядування зекономлять 9 млрд злотих (2,5 млрд доларів).
"Чинна польська влада виправляє помилку попередньої провладної коаліції, яка упродовж 2008-2012 років підвищила ціни на електроенергію для пересічних споживачів на 50%", - заявив глава польського уряду Матеуш Моравецький.
Закон відразу передали на розгляд Сенату Польщі.
Він, зокрема, передбачає зниження акцизного збору на електроенергію з 1 МВт/год з 20-ти до 5-ти злотих (35 грн).
https://www.epravda.com.ua/news/2018/12/29/643989/

Змінено користувачем Zzzz...
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Раненный ножом на концерте мэр польского Гданьска Адамович умер
censor_news_big3.jpg Мэр польского города Гданьск Павел Адамович, которого атаковали ножом на концерте накануне вечером, скончался.

Как передает Цензор.НЕТ со ссылкой на "Интерфакс-Украина", об этом сообщает польское телевидение.

Усилия медицинского персонала не смогли предотвратить смерть. Раны были очень серьезными: травма сердца, рана диафрагмы и раны брюшной полости.

За пациентом постоянно следила команда врачей из восьми человек, среди которых были специалисты по интенсивной терапии, общей хирургии и кардиохирургии.

Адамович получил ножевое ранение вечером в воскресенье во время благотворительного концерта. Подозреваемый в нападении был арестован.

По сообщениям польских СМИ, нападавший кричал со сцены, что он был ошибочно заключен под стражу предыдущим национальным правительством во главе с партией "Гражданская платформа", к которой ранее принадлежал мэр.

По данным полиции, 27-летний подозреваемый в нападении на мэра был судим за ограбления банков.

https://censor.net.ua/news/3106340/ranennyyi_nojom_na_kontserte_mer_polskogo_gdanska_adamovich_umer?fbclid=IwAR0iMiS0_0-pyYJ08FoZVR0xHpNgAVJfBGq9lOK5-8bCszkSBYngdS7hcJ0

Link to comment
Share on other sites

 

 


По данным полиции, 27-летний подозреваемый в нападении на мэра был судим за ограбления банков.

Це  жах.  Як  можна  бути  без  охорони?  Той  убивця  ніби  стверджував,  що  засудили  його  несправедливо.  Але  від  таких  людей  треба  таки  захищатися.

Link to comment
Share on other sites

Та в самої щелепа впала коли прочитала. До речі, схоже, популярний був, ось прощання

 

The citizens of #Gdańsk are saying Goodbye to their former mayor Paweł Adamowicz who was assassinated.

Credits: Aerovideo

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Прочитала в знайомої, що давно живе у Польщі. Каже це скоріш за все не прощання а "марш проти  ненависті". Цьому вбивству вже починають ставити ореол польської ксеенофобії (а Адамович, наскільки мені відомо, був з опозиції та за добрі стосунки між нами).

Отже *далі буде*

Link to comment
Share on other sites

Українці  звідти  писали,  що  мер  їх  дуже  підтримував  і  в  2004  і  2013-14.

В  районі  Гданська  у  Польщі  живе  найбільше  українців.  Тобто  один  з  найбільш  заселених  українцями  районів  Польщі.  Ще  з  часів  операції  Вісла.  Дай  Боже,  щоб  для  них  ця  смерть  не  принесла  негативних  змін.

Link to comment
Share on other sites

ОСТРІВ СВОБОДИ. ЧОМУ МЕРУ ҐДАНСЬКА НЕ СТАЛО МІСЦЯ В СУЧАСНІЙ ПОЛЬЩІ
Вторник, 15 Января 2019, 11:00
Загибель Павела Адамовича загострить внутрішньопольський розлам

Ще увечері 13 січня були сподівання, що мер Ґданська, 53-річний юрист Павел Адамович, виживе. Попри три ножові поранення, завдані молодиком прямо на очах у сотень гданщан, організм мера пережив п'ятигодинну нічну операцію і дотяг до обіду. Дива не сталося. Один із символів ліберальної відкритої Польщі помер у шпиталі Медичного університету. Мітинги проти мови ненависті та насильства в Польщі (що, на думку багатьох експертів, спричинив і конкретно цей вчинок), які планувалися опозицією на вівторок, 15 січня, вихлюпнули на вулиці Варшави, Катовіц, Кракова, Любліна, а передусім Ґданська уже надвечір в понеділок. До рідного міста вилетів екс-прем'єр Дональд Туск, котрий у статусі голови Ради Європи є фактично вигнанцем у власній країні через обструкцію провладних медіа. Окрім того, Туск є колишнім однопартійцем загиблого (партія "Громадянська платформа", з неї Адамович вийшов перед минулими виборами мера). Теж ворогом режиму ПіС, партії "Право і Справедливість" Ярослава Качиньського, близнюка загиблого брата-президента Леха Качиньського, є ще один найвідоміший житель Ґданська — Лех Валенса.

"Вилучення з гри" мера одного з найбільших польських міст, котрий, залишаючись у кріслі 20 років, буквально восени виграв у висуванця ПіС мерське крісло з подвійною перевагою (64 проти 35%), стало несподіваним дарунком для правлячої сили, котра аж ніяк не збирається бачити хоч краплю вини у тому, що сталося. У вечірньому випуску "Відомостей" на державному телебаченні винним знову зробили Туска. Він по прильоті сказав буквально таке: "Я хочу тобі, дорогий Павеле, сьогодні пообіцяти від імені усіх нас, гданщан, поляків та європейців, що для тебе і для нас усіх захистимо наш Ґданськ, нашу Польщу і нашу Європу від ненависті і погорди".

Що такого було у Павелові Адамовичу, що змусило сотні тисяч поляків вийти на пропам'ятні мітинги? Будучи з родини польських переселенців з-під Вільнюса — ще їх звуть кресов'яками — на відміну від більшості цього середовища, не виражав ненависті до народів на схід від Польщі. Білоруси вважають його "своїм" (батько Павела вчився у білоруській гімназії Вільнюса), а в офіційному повідомленні Посольства України у Польщі сказано чітко: "Друг України". Більше того, Адамовичу приписують фразу, що його місто потребує ще 100 тис. працівників з України для нормального розвитку. І це в період накручування антиукраїнської істерії з "антибандерівськими законами", руйнуванням українських пам'ятників на прикордонні, фільмом "Волинь", який "чомусь" на кінофестивалі в сусідньому до Ґданська Сопоті не взяв жодної головної нагороди.

Діючи наперекір владі ПіС, Павел Адамович оголосив про готовність прийняти до міста біженців з Близького Сходу і тим фактично заперечив голослівні заяви пісовських прем'єрів, що, мовляв, Польща прийняла вже "мільйон біженців з України". Цей крок провладна преса окреслила заголовком "Іммігранти за брюссельські срібняки". Те, що дана влада фактично купила населення з дітьми, доплачуючи за кожну наступну після першої дитину 500 злотих (3650 грн), подається як велика соціальна заслуга. Можна собі уявити, що робилося в головах у "представників традиційних цінностей", коли Адамович запрошував ЛГБТ-організації на засідання ради міста, або зачитував найбільш затятим уривки з католицького часопису Znak, що "гомосексуальних осіб Бог так само любить", зрештою постійно видавав згоду на проведення прайду "Триміста" (Ґданськ–Сопот–Гдиня), наголошуючи на тому, що, "подобається це комусь чи ні, Ґданськ буде провадити політику боротьби із виключенням осіб ЛГБТ [з соціального життя]".

А ще за правління Адамовича в місті постало два сучасних музеї. Перший — Європейський центр Солідарності, в якому вочевидь для братів Качиньських було небагато місця, а для Леха Валенси "чомусь" забагато. У ньому проводилися щорічні конференції "Європа з поглядом у майбутнє" (чуєте, як скреготять зуби?). І Музей Другої світової війни, до якого їхали відвідувачі з усього світу, бо в ньому вперше відійшли від концепції "поляки-мученики", демонструючи радше, що "страждали всі". Виправляти концепцію прислали людей з Варшави, і тепер музей при новому керівництві поступово міняється.

Проти нинішньої влади у гданській трагедії є один факт, із якого вона наразі невміло викручується. Коли вбивця наніс три удари, він вихопив мікрофон, назвався і сказав, що за правління "Громадянської платформи" він незаслужено сидів, а тому Адамович помре. Погодьтеся, навіть при тому що Україна не Польща, і у нас трапляються випадки несправедливого засудження, то й так мем про "злочинну владу", на яку іноді намагаються звалити грішне і праведне, викликає радше посмішку. А тут людина, яка сиділа за чотириразове пограбування банку, звинувачує у своїх бідах конкретну партію і її представника на посаді міського голови.

Цікаво, які телеканали крутять в'язням у польській тюрмі (з неї молодий нападник вийшов допіру в грудні). Вочевидь ті, у яких розповідається про те, як навіть у Брюсселі ненавидять Туска, що "попередники" загнали країну у "кабалу ЄС" і що, звісно, Туск винен у смерті Леха Качиньського. Не дивно, що тепер речники ПіС активно розвивають тезу про особистий умисел. Вини також дошуковуються у тому, що не було достойної охорони на публічному заході, яким був фінал збірки Оркестру святочної допомоги, щорічної благодійної акції по цілій Польщі. Керівник фонду оркестру Єжи Овсяк вже сказав, що не буде ним керувати, наскільки йому боляче з того, що сталося.

Утім те, чого впритул не видно затятим польським "пісоботам", розсердило навіть частину польської ієрархії. Ще коли Павел Адамович боровся за життя, архієпископ Познанський та голова Конференції єпископату Польщі Станіслав Гондецький заявив: "Політична атмосфера не може вести до такого способу розв'язування проблем. Хто закликає до взаємознищення, врешті решт несе за собою жертви". І щоб ми не думали, що це стосується таких, як Адамович: "Нездарна політика веде до громадянської війни. Це щось таке, чого не можна практикувати безкінечно. Накручуючи мову та взаємні звинувачення, спричиняємо у психічно слабших людях імпульс до агресії".

Особисто мені ці слова видаються досить сильними на тлі того, що останнім часом у польській церкві почало перемагати радикальніше крило, пов'язане із католицьким радіо "Марія" та медіамагнатом о. Тадеушем Ридзиком. Воно вміло використовує болючі точки в ПіС, аби Качиньський і компанія не повертали зі шляху розвертання від Європи, "рятування польськості", нехай би то було, для прикладу, через повальну заборону будь-яких абортів. Інше крило, очолене колишнім речником Папи Івана Павла ІІ кардиналом Краківським Станіславом Дзівішем, ослаблене — сам Дзівіш уже похилого віку, до того ж великим ударом для цього крила стала смерть митрополита Люблінського Юзефа Жицінського в 2011 р. — його називали прямим учнем єдиного Папи-поляка. Тому гострий випад архієпископа Гондецького не залишиться без уваги.

Чимало оглядачів порівнюють загибель Павела Адамовича із вбивством першого президента відновленої 100 років тому Польщі — Габрієля Нарутовича. Попри те, що Нарутович правив всього п'ять днів, а Адамович — 20 років, їх смерті поєднує мова ненависті — Нарутовича називали ліваком, атеїстом, масоном і євреєм. У результаті 16 грудня 1922 р. його застрелив художник прямо під час відвідин галереї. Навряд чи Адамович хотів повторювати долю Нарутовича. Тим більше що почувався у Ґданську впевнено і роздавав упевненість іншим відкритим містам у Польщі — Вроцлаву, Варшаві, Любліну. Навіть його боротьбу з контркандидатом від правиці називали "джентльменською".

Натомість джентльменським те, що відбувається після його смерті, назвати важко. Ґданськ залишиться островом свободи — він не простить ПіС загибелі свого улюбленця. Але що буде в решті Польщі? Влада Качиньського вже бачила "чорні протести" на захист прав жінок, та не зважала на них. Приймала вночі закон про зміни в правах конституційного суду і знову-таки отримала масу протестів — та пережила і їх. Дивилася крізь пальці на те, що щорічні марші до Дня незалежності перетворюються на неонацистські походи, куди людині із адекватним способом мислення взагалі небезпечно приходити. Тож говорити про те, що смерть Павела Адамовича чогось навчить владу, передчасно, це радше торжество Каїна над убитим Авелем.

http://www.dsnews.ua/world/kayin-i-avel-hto-pidgotuvav-ubivstvo-mera-gdanska-15012019220000

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Шкода людину але ця стаття це танці на могилі.Ще не відомо хто ,чому і тд а вже політики піаряться і очки заробляють.Саме гірше що за рік ніхто і не згадає крім родини і пару найближчих друзів
Link to comment
Share on other sites

Шкода людину але ця стаття це танці на могилі.Ще не відомо хто ,чому і тд а вже політики піаряться і очки заробляють.Саме гірше що за рік ніхто і не згадає крім родини і пару найближчих друзів

Люди  в  Польщі  знову  розмовляють  "на  кухні".  Тому  це  не  згасне,  але обмежиться  розмовами   незгідної  інтелігенції.

Змінено користувачем shpylka
Link to comment
Share on other sites

Польша отменила поправку осуждающую Бандеру

Конституционный Суд Польши признал неконституционными термины "украинские националисты" и "Восточная Малопольша" в польском законе об институте национальной памяти и отменил "украинскую часть" скандальных поправок к этому закону.
"Спасибо президенту Польши Анджею Дуда за инициирование производства, и искренне приветствую решение Трибунала. Работаем дальше на укрепление украинско-польского партнерства", - сказал Порошенко.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Прекрасно.

Але  цікаво, чи  то  пішли  інші  вєянія? Що  означає  неконституційні  терміни?  У  чиїй  конституції  такого  нема?

Признал термины "украинские националисты" и "Восточная Малопольша" неконституционными - так зрозуміліше?

Link to comment
Share on other sites

Я не можу позбутися відчуття, що все це якась велика гра і Дуда (а як на мене він таки має здоровий глузд на відміну від більшості членів своєї партії) грає там роль "доброго полісмена".

Він або ветує або притримує занадто "розухабисті" ініцативи ПІСу. Може то такий розрахунок, абп показати, що ПІС має людське лице і контролює своїх "Че Гевар".В них тех наче незабаром вибори і з огляду на те що ПІС з тріском пролетів у великих містах, це дзвіночок

Link to comment
Share on other sites

До речі, ІМХО, головне визнання саме отієї "Східної Малопольщі" (звучить там само гидотно як "малоросія"). Націоналісти то таке. Претензії до них це вже "єввро-дурка". Я та й будь-хто інший не зобов'язаний на своїй землі думатит спочатку про когось а потім про себе. Моветон "вєк волі нє відать"

Link to comment
Share on other sites

Я не можу позбутися відчуття, що все це якась велика гра і Дуда (а як на мене він таки має здоровий глузд на відміну від більшості членів своєї партії) грає там роль "доброго полісмена".

Він або ветує або притримує занадто "розухабисті" ініцативи ПІСу. Може то такий розрахунок, абп показати, що ПІС має людське лице і контролює своїх "Че Гевар".В них тех наче незабаром вибори і з огляду на те що ПІС з тріском пролетів у великих містах, це дзвіночок

Очевидно,  що  на  них  із  Заходу  натиснули,  бо  відмазка  про  "неконституційність"  смішна.  Зараз  продукувати  розборки  між  Україною  і  Польщею  -  то  нікому  не  сподобається.  Кацапів  вже  найвищий  час притиснути,  бо  економіка - кобіта  вередлива.

Link to comment
Share on other sites

Очевидно,  що  на  них  із  Заходу  натиснули,  бо  відмазка  про  "неконституційність"  смішна.  Зараз  продукувати  розборки  між  Україною  і  Польщею  -  то  нікому  не  сподобається.  Кацапів  вже  найвищий  час притиснути,  бо  економіка - кобіта  вередлива.

Ніхто на них не тиснув, полякам банально потрібні українські робочі руки. Тому зараз максимально прибирають всі перешкоди для їх міграції у Польшу

 

ПОЛЬЩА СКАСУВАЛА РОБОЧІ ВІЗИ ДЛЯ УКРАЇНЦІВ: НОВИЙ ПОРЯДОК

Польща 11 січня підтвердила офіційне право українців, їхати в Польщу на роботу без візи.

Тепер ті, хто хотів би знайти роботу в Польщі, можуть приїхати в рамках безвізу та самі знайти вакансію і отримати необхідні документи для працевлаштування в країні над Віслою.

Безвізовий українець у Польщі має право легально просити у держави про дозвіл на працю або про так зване «освядчення» — декларацію про намір працевлаштування іноземця.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Створити...