Перейти до змісту

Децентралізація


coolzak

Recommended Posts

Цікаво як це вяжеться з єдина і соборна а друге чи матиме право Галичина утворити свою народну міліцію,перейти на середньоєвропейський час і накінець почати пиз..ти за язиг на вулиці офіційно?
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Та ви той закон почитайте. Від децентралізації там тільки назва. Замість голів ОДА вводяться префекти, які будуть мати право скасовувати будь-які рішення місцевої влади. 

 

По факту це узурпація, а не децентралізація.

 

Зеленського просять не допустити поспішного голосування за закон про децентралізацію

19 грудня 2019, 17:34

  •  
  •  

На думку підписантів, законопроект № 2598 містить ознаки централізації влади

5df764683e5e7.jpeg

/ Фото: president.gov.ua

Президента Володимира Зеленського просять не допустити поспішного голосування у Верховній Раді за його законопроєкт № 2598 "Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)" .

Про це йдеться в спільній заяві міських, селищних, сільських голів, голів об'єднаних територіальних громад та експертів з питань децентралізації влади та місцевого самоврядування.

"Ми, підписанти цієї заяви, представляючи органи місцевого самоврядування та організації, що працюють у сфері децентралізації та місцевого розвитку, а також незалежні експерти,

маючи на меті привернути увагу Президента України, Верховної Ради України, Кабінету міністрів України, послів країн "Великої сімки" в Україні, представників ЄС в Україні та інших міжнародних інституцій, а також широкої громадськості до загроз для місцевого самоврядування і демократії в цілому, які містяться в проєкті закону "Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)" № 2598, внесеному 13 грудня 2019 року Президентом України як першочерговий,

висловлюємо стурбованість з приводу закритості процесу підготовки цього законопроєкту (без участі представників органів місцевого самоврядування, їхніх асоціацій, організацій громадянського суспільства та широкого кола експертів) та закликаємо:

– не допустити поспішного голосування за законопроєкт № 2598;

– провести широкі дискусії та професійні консультації для напрацювання спільних пропозицій до проєкту конституційних змін щодо децентралізації з урахуванням думки лідерів місцевого самоврядування та експертів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Префекти з особливим завданням: що значить законопроект Зеленського по децентралізації

Для повноцінного завершення реформи з децентралізації влади та формування повсюдного спроможного місцевого самоврядування в Україні давно назріла потреба у конституційних змінах. Велика кількість положень Європейської хартії місцевого самоврядування також багато років очікують на належну імплементацію в законодавство України.

Але запропоновані законопроєктом № 2598 зміни, порівняно з чинною Конституцією України, містять ознаки централізації влади, звужують статус органів місцевого самоврядування та надмірно розширюють контрольні повноваження держави в особі префектів та Президента. Стислий аналіз загроз для місцевої демократії додається до цього звернення.

Звертаємося до Президента України Володимира Зеленського з проханням ініціювати створення відкритого майданчика, де всі зацікавлені сторони зможуть висловити аргументовані позиції з метою спільного доопрацювання проєкту змін до Конституції щодо децентралізації та приведення його у відповідність до демократичних цінностей, які ми усі поділяємо", – йдеться в заяві 50 мерів, голів територіальних громад та експертів з питань місцевого самоврядування.

Більше про заяву можна прочитати прочитати тут.

Нагадаємо, Комітет Верховної Ради з правової політики схвалив законопроєкт № 2598 про внесення змін до Конституції щодо децентралізації і рекомендував народним депутатам розглянути в сесійній залі питання про направлення документа до Конституційного суду для отримання висновку.

Також повідомлялося, що Комітет Верховної Ради з організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування не підтримав законопроєкт №2598 про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади.

Link to comment
Share on other sites

Префекти з особливим завданням: що значить законопроєкт Зеленського по децентралізації

16 грудня 2019, 13:04

Глава держави підготував зміни до Конституції для зміцнення прав місцевого самоврядування

 
Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт щодо змін до Конституції щодо децентралізації(№2598), яким, серед іншого, передбачається поява в Україні префектів, а також забезпечення гарантій захисту територіальної цілісності від незаконних рішень влади на місцях.

"Метою запропонованих змін є зміцнення конституційно-правових засад місцевого самоврядування, підвищення ефективності системи місцевого самоврядування, здатної забезпечити оптимальні умови для реалізації прав і свобод людини на рівні громади, округу та області, сприяння подальшому розвитку форм безпосередньої демократії та децентралізації влади, доступності та якості надання адміністративних послуг, створення передумов стійкого розвитку територій. Запропоновані зміни відповідають встановленій у статті 2 Конституції України унітарній формі державного устрою​​​​​", – йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

 

Яким буде місцеве самоврядування

 

Законопроектом змінюються окремі положення Конституції України щодо адміністративно-територіального устрою. Зокрема, пропонується запровадити такий перелік адміністративно-територіальних одиниць: громада, округ, область, Автономна Республіка Крим. Громада є первинною одиницею в системі адміністративно-територіального устрою України. Документом врегулюється питання порядку утворення, ліквідації, встановлення і зміни меж, найменування і перейменування громад, округів, областей, а також порядку утворення, найменування і перейменування і віднесення поселень (сіл, селищ, міст) до відповідної категорії. Відзначається, що зміна кордонів і перейменування здійснюються з урахуванням думки їх жителів.

Зеленський пропонує, щоб на конституційному рівні було закріплене право громади на безпосереднє здійснення місцевого самоврядування шляхом виборів, місцевих референдумів, місцевих ініціатив та в інших формах, визначених законом. Передбачається створення представницьких і виконавчих органів місцевого самоврядування. Окружна/обласна рада, їх виконавчі комітети є органами місцевого самоврядування, представляють і реалізують спільні інтереси громад округу, області. Окружна/обласна рада призначає і звільняє голову виконавчого комітету ради і за його поданням формує склад цього органу.

 

Вибори, місцеві бюджети і що залишиться Києву

 

Законопроект пропонує наділити правом голосу на виборах глави громади, депутатів ради громади жителі даної громади, які там постійно проживають і досягли 18 років. У той же час передбачено скорочення терміну повноважень глави громади, депутатів ради громади, окружної та обласної рад, обраних на чергових виборах, який становитиме чотири роки. Обрання голови окружної та обласної рад відбувається на основі ротації. При цьому термін повноважень голови окружної та обласної рад становить один рік.

У матеріальному і фінансовому плані місцеве самоврядування поширюється на землю, рухоме і нерухоме майно, природні ресурси, інші об'єкти комунальної власності громади; об'єкти спільної власності громад, які перебувають в управлінні окружних/обласних рад; місцеві податки і збори та інші доходи місцевих бюджетів.

 

Водночас пропонується визначити, що держава забезпечує відповідність фінансових ресурсів і повноважень органів місцевого самоврядування, визначених Конституцією і законами України, а зміна компетенції органу місцевого самоврядування здійснюється з одночасними відповідними змінами в розподілі фінансових ресурсів.

Розмежування повноважень між органами місцевого самоврядування громад, округів, областей визначається законом на базі принципу субсидіарності.

Варто зазначити, що децентралізація в Україні не стосується компетенції центральних органів влади і силових структур щодо таких питань, як оборона, зовнішня політика, національна безпека, верховенство права, дотримання прав і свобод людини.


В Україні можуть з'явитися префекти

 

Законопроектом пропонується запровадження в Україні префектів задля адміністративного нагляду за дотриманням Конституції і законів України органами місцевого самоврядування, координації діяльності територіальних органів центральних органів виконавчої влади та здійснення нагляду за дотриманням ними Конституції та законів. Префекта призначатиме і звільнятиме з посади Президент України за поданням Кабміну.

Важливою компетенцією префекта буде призупинення дії актів місцевого самоврядування в разі їх невідповідності Конституції чи законам України з одночасним зверненням до суду. У разі ухвалення головою громади, радою громади, окружною/обласною радою акту, який не відповідає Конституції України і створює загрозу порушення державного суверенітету, територіальної цілісності або загрозу національній безпеці, президент України за поданням префекта призупиняє дію відповідного акта з одночасним зверненням до Конституційного суду, тимчасово зупиняє повноваження органів місцевого самоврядування та призначає тимчасового державного уповноваженого.

У разі визнання Конституційним судом акту місцевих органів влади таким, що не відповідає Конституції, Верховна Рада за поданням президента достроково припиняє повноваження голови громади, ради громади, окружної/обласної ради і призначає позачергові вибори у визначеному законом порядку.

"Пропоновані законопроектом зміни відповідають європейським та міжнародним стандартам, враховують висновки і зауваження Венеціанської Комісії та дадуть змогу забезпечити спроможність місцевого самоврядування і побудувати ефективну систему територіальної організації влади в Україні", – йдеться в пояснювальній записці.

Як повідомляли новини "Сьогодні", нещодавно Зеленський розповідав про плани внести зміни в Мінські угоди щодо децентралізації. За його словами, Україна повністю виконує свої зобов'язання за Мінськими угодами, і проведення децентралізації відповідає тому, що було підписано в 2015 році.

Своєю чергою, міністр розвитку громад і територій Альона Бабак називала термін добровільного об'єднання населених пунктів в ОТГ (Об'єднані територіальні громади). За даними міністра, на сьогодні понад 6 тисяч громад в Україні ще не об'єдналися.

Змінено користувачем tom_cat
Link to comment
Share on other sites

Цікаво як це вяжеться з єдина і соборна а друге чи матиме право Галичина утворити свою народну міліцію,перейти на середньоєвропейський час і накінець почати пиз..ти за язиг на вулиці офіційно?

 

Так пусть создают ГНР и всё у них сразу будет!!!!

Змінено користувачем хозяин
Link to comment
Share on other sites

Так пусть создают ГНР и всё у них сразу будет!!!!

 

Так Зеленський до цього веде, широко крокуючи. Кожному регіону по владі. Це я не про конкретний закон, а про тривалу тенденцію.

Київ пропонує консенсус - ми вам даємо стільки автономії, скільки ви зможете освоїти, не заважаючи на пиздити кошти.

Link to comment
Share on other sites

Так Зеленський до цього веде, широко крокуючи. Кожному регіону по владі.

В этом есть и свои плюсы. Путин уже не сможет играть на теме федерализации, Зе выбивает один из его козырей из рук. И русинские сепаратисты и иже с ними уже не будут помышлять про ЗНР. Это немного снизит градус напряженности, и, как знать, это может помочь сохранить Украину как независимое, хоть и не очень уже унитарное, государство...

Змінено користувачем Брамбулет
Link to comment
Share on other sites

 

 


Так Зеленський до цього веде, широко крокуючи.

 

Зеленский??? Я от него этого не разу не слышал, а вот от форумчан слышу часто, им видать пэчэ, ничему жизнь не учит, впрочем об чём это я?


Не буде України.

 

Для тебя её давно уже нет...

Link to comment
Share on other sites

В этом есть и свои плюсы. Путин уже не сможет играть на теме федерализации, Зе выбивает один из его козырей из рук. И русинские сепаратисты и иже с ними уже не будут помышлять про ЗНР. Это немного снизит градус напряженности, и, как знать, это может помочь сохранить Украину как независимое, хоть и не очень уже унитарное, государство...

тобто ідеологія,мова,бачення майбутнього,геополітичні пріорітети будуть всюди свої.Що залишиться спільне?
Link to comment
Share on other sites

тобто ідеологія,мова,бачення майбутнього,геополітичні пріорітети будуть всюди свої.Що залишиться спільне?

А хіба зараз багато спільного? Треба шукати це спільне. Саме про це казав Зеленський у своїй новорічній промові.

Link to comment
Share on other sites

Я погано розумію кацапонаречіє.По людськи можеш?

@coolzak, збав обороти, плз. Наразі на форумі є коненсус, що мова дописів - за вибором юзера. Коли нас буде дофіга - розділимся на підфоруми. Зараз, якщо тебе хтось нервує - додавай в ігнор

Link to comment
Share on other sites

А хіба зараз багато спільного? Треба шукати це спільне. Саме про це казав Зеленський у своїй новорічній промові.

 

та ніфіга - він казав какая разніца. Це веде якраз до зворотнього: для чого шукати спільне, якщо різниці немає?!

Такі настрої катастрофічно прискорюють сепаратизм західних регіонів, які все частіше задають просте питання: "який нам толк з Києва і східняків? одні проблеми з ватою і війною"

Чим далі, тим більше це говорять в голос.

Децентралізація на марші

Link to comment
Share on other sites

ну тебе ж ніхто не банить, коли ти починає спілкування з іншими юзерами зі звернення "пидарасина горбатая" :D

 

Стоп!!! Я никогда в своей жизни хоть в реале, хоть в виртуале первый не перехожу на личности и оскорбления, но если кто то  из юзеров выбирает такой язык общения со мной то почему нет?

Link to comment
Share on other sites

 

 


тобто ідеологія,мова,бачення майбутнього,геополітичні пріорітети будуть всюди свої.Що залишиться спільне?

 

Вавилон-5, первая часть, финал 5 серии: "The Parliament Of Dreams". Может поймете...

Link to comment
Share on other sites

та ніфіга - він казав какая разніца. Це веде якраз до зворотнього: для чого шукати спільне, якщо різниці немає?!

Такі настрої катастрофічно прискорюють сепаратизм західних регіонів, які все частіше задають просте питання: "який нам толк з Києва і східняків? одні проблеми з ватою і війною"

Чим далі, тим більше це говорять в голос.

Децентралізація на марші

на ЗУ завжди було достатньо людей які так думали.Просто чим більше буде какаяразніца тим більше місцеві манюпаси з ними будуть згоджуватися.Тема "по Збруч"ніколи не вмирала
Link to comment
Share on other sites

на ЗУ завжди було достатньо людей які так думали.Просто чим більше буде какаяразніца тим більше місцеві манюпаси з ними будуть згоджуватися.Тема "по Збруч"ніколи не вмирала

 

наразі я бачу перехід сепаратистських настроїв з вузького кола інтелегенції, до широких мас. Причому останні як завжди проскакують етап "треба відстояти право на свою ідентичність" і зразу переходять до " пішов Київ нах!"

Link to comment
Share on other sites

 

 


наразі я бачу перехід сепаратистських настроїв з вузького кола інтелегенції, до широких мас. Причому останні як завжди проскакують етап "треба відстояти право на свою ідентичність" і зразу переходять до " пішов Київ нах!"

 

Правильной дорогой идут товарищи!!!!

Link to comment
Share on other sites

У тебя петушара писюн не вырос кого то чего то лишать, потому что ты сам лишенец - резидент йопт!

На оборот у меня гражданство Украины+резедентура США. И обе страны я люблю и уважаю. А ты безродная и бесплеменная скотина которую надо лишить гражданства. Тебе то какая разница Мбугога)))
Link to comment
Share on other sites

наразі я бачу перехід сепаратистських настроїв з вузького кола інтелегенції, до широких мас. Причому останні як завжди проскакують етап "треба відстояти право на свою ідентичність" і зразу переходять до " пішов Київ нах!"

завжди в Галичині були такі настрої.І роки перебування в великій Україні не добавляють до переконання що єдина Україна це щось позитивне
Link to comment
Share on other sites

Только и тут и там ты бесполезный мусор, хотя нет полезный как туалетная бумага, одним словом чёрт!

 

 

я так понимаю что адекватно разговривать у тебя уже не выходит. сплошной абырвалг.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Створити...