Перейти до змісту

Великий Всеправославный Собор


Nadin

Recommended Posts

Ги. Все ближче підбираються до нашого питання. Вже про автономії вирішили. Чекаємо на автокефалії ;)

 

Предстоятелі десяти православних церков на Всеправославному Соборі підписали документ, що регулює проголошення церковної автономії.
Про це на прес-конференції за підсумками Собору повідомив представник Константинопольського патріархату при Всесвітній раді церков Іов Геча, інформує еizvestia.com.

“Ми маємо гарні новини. Сьогодні вранці ми почали процес збору підписів під двома документами. Перший документ – щодо автономії та способів її проголошення. Цей документ прийнято з невеликими поправками. І другий документ – про діаспору, щодо Правил єпископських зборів у діаспорі. Обидва документи прийнято з невеликими поправками. Процес підписання обох документів триває. Ви маєте розуміти, що в Соборі беруть участь 290 делегатів і документи собору чотирма мовами мають підписати всі делегати Собору. Тому ви можете уявити, скільки часу піде на підписання документів. Документи чотирма офіційними мовами вже підписали предстоятелі Церков, і тепер іде процес підписання присутніми тут єпископами”, – сказав єпископ.

Автономія в цьому випадку відрізняється від автокефалії тим, що предстоятель має бути затверджений головою однієї автокефальної (материнської) церкви.

Як повідомляв “Апостроф”, раніше на Всеправославному Соборі було прийнято перший документ про місію православ’я у світі.

 http://eizvestia.com/uk/news_politics-ukr/full/712-garni-novini-vsepravoslavnij-sobor-pidpisav-vazhlivij-dokument

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 220
  • Created
  • Остання відповідь


Коментар Митрополита Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра щодо інциденту, який мав місце в місті Корець 23.06.2016 за участю народного депутата від Опозиційного блоку Вадима Новінського.


У зв’язку з тим, що подія, яка відбулася в місті Корець, поблизу Корецького Свято-Троїцького жіночого монастиря 23.06. 2016 набула широкого розголосу серед суспільства та в засобах масової інформації, вважаю доцільним повідомити наступне. 23.06.2016 в день вшанування Корецької чудотворної ікони Богоматері «Споручниця грішних» я звершував ранню літургію в теплому храмі Свято-Троїцького Корецькому жіночому монастирі. За пізньою літургією в соборному храмі ,яку очолював Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Онуфрій був присутній Новінський В.В. Ніяких приводів для спілкування я не подавав. По закінченню обіду близько 14-30 я вийшов за територію монастиря у напрямку дому своїх батьків. Незабаром мене окликнув Новинський Вадим Владиславович, який у грубій формі запропонував «поговорити». Я відповів, що такого бажання не маю і зайнятий іншими справами, та поспішаю до батьківської домівки, де на мене чекають родичі. Після цього Новинський почав нецензурно ображати мене в присутності інших людей, які в цей час виходили зі святої обителі. Новинський В.В. у супроводі охоронців наздогнав мене та штовхнув декілька разів, продовжуючи ображати нецензурною лайкою з обіцянками «побити обличчя» та закликаючи піти за ріг монастиря, де він виконає свою обіцянку. Аргументацію такої поведінки можна вивести із його слів, які були звернені в мою адресу: «ты раскалываешь Церковь и лжесвидетельствуешь». Вважаю що малося на увазі під першим – надумана моя причетність до звернення депутатів верховної ради до вселенського патріарха варфоломія та буцімто у створенні константинопольського екзархату в Україні, про що йшлося нещодавно у недружелюбних до України російських ЗМІ. Друге, а саме, «лжесвідчення» - вважаю, що малися на увазі свідчення, які я давав під час допитів в ГПУ щодо можливої причетності Новінського В. до справи відсторонення нині вже покійного Митрополита Володимира від займаної ним посади Предстоятеля та лобійування ним інтересів обрання нового молодого активного та лояльного до влади нового предстоятеля задля активної участі останнього у підготовці президентських виборів 2015 року. В мою адресу сипалися погрози «розібратися зі мною» та нанести мені фізичних тілесних ушкоджень. Реакції на моє застереження що це відбувається при свідках і змусить мене звернутися до правоохоронних органів не послідувало. З допомогою своїх помічників я сів до власного авто, В. Новинський активно не полишав спроб продовжити цю деструктивну бесіду та намагався увірватися до мого автомобіля. На цьому наше спілкування завершилось. Того ж дня за рекомендацією адвоката я звернувся в Корецький районний відділок поліції із відповідною заявою, в якій просив вжити заходів щодо Новінського В.В., народного депутата України від фракції Опозиційний блок», який нецензурно образив мене, намагався (провокував) бійку та погрожував фізичною розправою.


 






13466542_1255779424446971_77265490201701




  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

на Крите завершился Великий Всеправославный собор

http://obozrevatel.com/abroad/26103-oboshlis-bez-rossiii-na-krite-zavershilsya-velikij-vsepravoslavnyij-sobor.htm

Змінено користувачем costashu
Link to comment
Share on other sites

Для нас есть какой нибудь профит ?

надо вот это "АВТОНОМИЯ И СПОСОБ ЕЁ ПРОВОЗГЛАШЕНИЯ" https://www.holycouncil.org/-/autonomy?inheritRedirect=true внимательно почитать. Сегодня почитаю Змінено користувачем costashu
Link to comment
Share on other sites

 





Чути голоси розчарування: чому Собор не сказав більше про Україну?


Тому, що Україна не була на ньому представлена і голос двох архієреїв–українців серед понад двох сотень – не міг бути визначальним. От хіба нас турбує питання "нових земель" Греції? – більшість навіть не знає про що йдеться :) – а грецькі ЗМІ та журналісти ТРИ дні поспіль жваво обговорювали саме цю тему. Бо вона їм близька не менше, ніж нам - визнання автокефалії.


Головний підсумок, як для мене, що Собор у своїх рішеннях та заявах НЕ СТВОРИВ НІЯКИХ ПЕРЕШКОД для подальшого визнання Вселенським Патріархом автокефалії Помісної Православної Церкви в Україні.



Навпаки, судячи з раніше наведених слів Сербського Патріарха та речника Собору архієп. Іова (Гечі), неформальні обговорення українського питання серед членів Собору дають підстави Вселенському Патріарху стати більш активним в українському напрямку.





  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

бугага, ФСБшники активізувались

 

УПЦ (МП) планує провести Всеукраїнський хресний хід з молитвою за Україну, який триватиме майже місяць і завершиться в столиці 27 липня, напередодні святкування дня Хрещення Київської Русі.

Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ (МП).

Молитовна хода розпочнеться 9 липня на заході України — зі Свято-Успенської Почаївської Лаври, а 3 липня на сході України — зі Свято-Успенської Святогірської Лаври.

 

27 липня, напередодні святкування дня Хрещення Київської Русі та пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира, ці Хресні ходи зустрінуться у Києві на Володимирській гірці і разом пройдуть до Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, де будуть звершені урочисті Богослужіння.

Хресні ходи супроводжуватимуть чудотворні ікони Божої Матері — «Почаївська» і «Святогірська» та інші шановані святині.

 

Предстоятель УПЦ (МП) Онуфрій (Березовський )у своєму зверненні пояснив основну мету молитовної акції:

«З глибокою скорботою на серці ми всі нині переживаємо новітню трагедію — на сході України триває збройний конфлікт, проливається безвинна кров наших земляків. Найбільше, що може зробити наша Церква — це закликати до миру та посилити молитви про дарування миру нашій Українській землі, що ми й робимо від початку збройного протистояння. Але незважаючи на миротворчу місію нашої Церкви, її намагаються зробити ворожою українському суспільству. Сьогодні на мирній території України розпалюється міжконфесійна війна, створюються різноманітні провокації спрямовані як проти духовенства та вірян зокрема, так і проти Української Православної Церкви загалом. Разом з тим, нам відомі непоодинокі випадки, коли об’єднавча сила молитви вірян творила чудеса».

http://risu.org.ua/ua/index/all_news/culture/religious_ceremonies/63815/

 

ЗІ ІМХО, краще б вони цього зараз не робили

Link to comment
Share on other sites

До речі, Митрополіт Драбинко не єдиний в УПЦ МП "автокефаліст"

ось, не знаю, чи авторитетне джерело, але дуже цікаво:

http://www.religion.in.ua/news/vazhlivo/33275-mitropolit-upc-podderzhal-obrashhenie-k-patriarxu-varfolomeyu-otnositelno-avtokefalii.html

 

Митрополит Черкасский и Каневский владыка Софроний (Дмитрук), иерарх УПЦ (МП), в интервью порталу "Религия в Украине" прокомментировал обращение Верховной Рады и церковной общественности к Вселенскому Патриарху Варфоломею по поводу преодоления церковного разделения в Украине.

Митрополит поддержал оба документа — обращение парламента Украины и петицию, выдвинутую мирянами и духовенством УПЦ (МП), однако при этом отметил, что они нуждаются в участии со стороны украинских архиереев.

Так, об обращении Верховной Рады митрополит Софроний сказал: "Я бы, например, рекомендовал сделать так: составить властям такой текст, встретиться с каждым архиереем и спросить: ты «за» или «против»? Выслушать, обсудить... А так кто будет без нас решать этот вопрос?.. Обращение разумное, с моей точки зрения, в том смысле, что там нет указания — дать автокефалию Филарету или Москве (УПЦ МП — ред.). А говорится о том направлении, чтобы создать вообще автокефальную Церковь в Украине. Это очень разумно".
 

Link to comment
Share on other sites

 

Боротьба за українські душі: як конкуренція між церквами впливає на релігійність в Україні

http://voxukraine.org/wp-content/uploads/2016/07/13616324_1030187077028580_684108587_o-1.jpg

Автор: Тимофій Брік, докторант соціальних наук в Університеті Карлоса ІІІ (Мадрид)

 

 

Конкуренція православних церков в Україні наростає і радикалізується. Влада бачить вихід в об’єднанні церков: 23 квітня 2016 року Президент Петро Порошенко наголосив на важливості створення єдиної помісної православної церкви. У цій статті Тимофій Брік стверджує, що такий крок може призвести до зниження релігійної активності українців. Як таке можливо? На основі даних триваючого наукового дослідження Брік доводить, що конкуренція між різними православними церквами стимулює релігійну активність в Україні.

Українські релігійні групи були і є досить конкурентними. В різні роки вони захоплювали будівлі, вступали в судові суперечки та вели політичні протистояння. Архієрейський собор Російської православної церкви (РПЦ) навіть наклав анафему на голову Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) у 1997 році. Іноді звичайні українці беруть участь у цій боротьби всіма доступними засобами. У 1999 році маріупольський активіст при зустрічі із Патріархом УПЦ КП Філаретом (Денисенко) “вилив на нього відро “святої” води та почав бити його відром по голові”.

Анексія Криму та подальша гібридна війна призведи до нових релігійних переслідувань, небачених раніше у незалежній Україні. Лідер самопроголошеної Донецької народної республіки (ДНР) Олександр Захарченко публічно заявив, що визнає лише православну церкву Московського патріархату римський католицизм, іслам та юдаїзм та пообіцяв боротися із “сектантством” та “псевдо-релігіями”. Зазвичай, мішенню заяв про сектантство у таких випадках стають протестантські церкви. Згідно з Інститутом релігійних свобод, бойовики самопроголошеної ДНР викрали та застосували фізичну силу до протестантів в таких містах як Донецьк, Горлівка, Шахтарськ та Дружківка. Досвідчений читач може також інтерпретувати слова Захарченка як напад на Греко-католицьку церкву та на ті українські православні церкви, що не належать до Московського патріархату.

Такі релігійні сутички вплинули на ставлення українців до церков та їхньої ролі у суспільстві. Виникла нова тенденція ворожості до Московського патріархату. Згідно із опитуваннями 2015 року, 19% опитаних погодились із тим, що Українська православна церква Московського патріархату (УПЦ МП) є “церква держави-агресора, що здійснює в Україні шкідливу діяльність”. Більше того, починаючи з 2014 року близько 50 православних громад перейшло від Московського патріархату до Київського патріархату. Це число порівняно невелике (50 організацій із більш ніж 12 тис. громад складають менше одного відсотка), тим не менш, сам факт переходу вразив експертів та спостерігачів (Рисунок 1).

 

http://voxukraine.org/2016/07/04/konkurentsiya-mizh-tserkvamy-ta-religiina-aktyvnist-ua/#imageclose-27902далі тут

Link to comment
Share on other sites

при этом - По состоянию на начало 2015 года к Украинской православной церкви Киевского патриархата относят себя 44 % украинцев, 21 % населения назвали себя верующими УПЦ Московского патриархата https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%8F_%D1%86%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%8C_%D0%9A%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%BE_%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B0%D1%82%D0%B0

такое вот противоречие

Змінено користувачем costashu
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

http://voxukraine.org/wp-content/uploads/2016/07/re_uk_2.png

 

Це картинка, що ілюструє "гонку приходів", влаштовану москальским патріархатом. Поставили дерев'яну капличку - +1 приход. Поставили палаточку з хрестиком та написом "тут буде храм" - +1 приход. Вони не вірянами рахують, а приходами. І пофіг, що їхні приходи - то часто густо "Потьомкінські дєрєвні". Саме тому вони в Києві ладні натикати їх ледь не в кожному дворі, як ларьків із цигарками.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

 

Синод Русской православной церкви (РПЦ) отказался признать Всеправославный статус Собора на Крите.

 

"Священный синод постановил, что состоявшийся на Крите Собор не может рассматриваться как Всеправославный, а принятые на нем документы - как выражающие общеправославный консенсус", - заявил глава синодального отдела по взаимоотношениям РПЦ с обществом и СМИ Владимир Легойда.

 

По его словам, участники встречи при этом признали, что собор, в котором приняли участие предстоятели и архиереи десяти из 15 автокефальных православных церквей, "явился важным событием в истории соборного процесса в Православной церкви".

http://zn.ua/WORLD/rpc-okazalas-priznat-priznavat-resheniya-vsepravoslavnogo-sobora-na-krite-218989_.html

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Константинополь создает комиссию по украинской автокефалии


http://i.lb.ua/006/26/578916f2486fa.jpeg
Фото: EPA/UPG
 

В Стамбуле состоялось заседание Священного Синода Константинопольского Патриархата.

12-13 июля в Стамбуле состоялось очередное заседание Священного Синода Константинопольского Патриархата. Об этом сообщает сайт Синода.

Среди прочих вопросов Синод рассмотрел направленное ранее обращение Верховной Рады Украины Вселенскому патриарху Варфоломею, в котором содержался призыв о даровании Украинской Церкви автокефалии. Синод принял решение передать этот вопрос для изучения специальной комиссии.

Очевидно, что это наиболее логичная реакция Константинопольской Церкви, полностью соответствующая процедурам, принятым в таких случаях. Промежуточное решение принято, и оно дает Константинопольской Церкви свободу действий.


Как сообщалось ранее, Верховная Рада направила обращение к Вселенскому патриарху Варфоломею I с просьбой предоставить автокефалию Украинской православной церкви. В частности, Рада попросила Варфоломея издать томос (указ) об автокефалии Православной церкви в Украине, на основе которого она могла бы занять надлежащее место в семье поместных Православных церквей.

Также парламент просит Варфоломея принять активное участие в преодолении последствий церковного разделения путем созыва под эгидой Вселенского патриархата Всеукраинского объединительного Собора, который бы решил все спорные вопросы и объединил украинское православие.

  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

 

“Существование этого гадюшника в Украине просто опасно для нашего государства”, – блогер о Московском патриархате

 

 

 

08978675645342_10_500x317.jpg

Сегодня я прочитала пост в ЖЖ “Хозяйка Украины“( всем рекомендую, кстати) и решила, что тоже должна написать.

Любая церковь блюдет интересы прежде всего государства, а потом уже Бога. Русской православной церкви, вообще на Бога насрать. У нее интересы имперские, интересы корыстные и Украина входит в сферу ее корыстных интересов.

У меня в Славянске есть квартира, которая досталась мне по наследству. Когда мама умерла, я ничего не могла сделать с этой квартирой, ни продать, ни сдавать,мне казалось это аморально. Я просто закрыла ее и оставила на пять лет без движения. За пару месяцев до майдана, сосед уговорил меня пустить пожить своего брата с женой. Тот обещал навести порядок и вовремя оплачивать коммунальные. Я решила, что наверное, пришло время и согласилась. Никто, конечно, ничего не оплачивал, но обои переклеили. Я закрывала на все это глаза, а потом начался майдан и понятно, что вообще не до чего.

После захвата Крыма, мне неожиданно позвонил мой горе квартирант и начал рассказывать о своих грандиозных планах на жизнь, обещал погасить все нажитое и стал интересоваться не хочу ли я квартиру продать. Я удивилась, мол откуда деньги. Он заговорщически мне поведал страшную тайну. Что его наняли охранять русских военных, которые свозят оружие в Святогорский монастырь. Его несло! Он с восторгом рассказывал мне, как там все серьезно организованно. Было очевидно, что он гордился, что вовлечен в эту тайну, да еще и за вознаграждение. И тут я прозрела. Первые несколько минут я была в шоке, а потом у меня началась истерика, я орала, что если он завтра же не уберет свой грязный зад, вместе со своими пожитками из маминой квартиры, то вылетит вместе с ними из окон третьего этажа.

Утром я позвонила в СБУ, сообщила, что в Святогорской Лавре базируются люди с оружием и прошу проверить эту информацию. Но дальше вам все известно, никто ничего не проверил, Славянск захватили, а Лавра преспокойно существует по сей день, в том виде, в котором она существовала и ранее. Причем по всем украинским городам таких вот мест, где спокойно могут “базироваться русские военные” множественное количество и всем насрать. Потому что как там в пестне поется: ” церковь отделена от государства”? Да, отделена, только не от государства рассейскаго.

Я лично считаю,что каждый человек имеет право на свои собственные религиозные убеждения и вероисповедания, однако я считаю, что УПЦ московского патриархата – абсолютное зло и существование этого гадюшника в Украине просто опасно для нашего государства и для жизни граждан нашего государства.

Олена ГАРНАЯ

 

https://surmasite.wordpress.com/2016/05/01/%D1%81%D1%83%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D1%8D%D1%82%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%B3%D0%B0%D0%B4%D1%8E%D1%88%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B2-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0/

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

18 липня 1995 року відбувся похорон Патріарха - Кривавий вівторок

«Натовп бити – унсовців калічити!» - вигукнув хтось, і озброєний «‪#‎Беркут‬» кинувся у натовп людей, які прийшли провести у останню путь Святійшого Володимира. 

14 липня Патріарха Київського і всієї Руси-України було знайдено мертвим. Спочатку поховання планували провести на Байковому кладовищі. Організацією з боку влади займався віце-прем'єр-міністр Іван Курас, він відкинув ідею похорону на території Софіївського собору, мовляв, це пам'ятка під охороною ‪#‎ЮНЕСКО‬. Є свідчення, що тодішній президент ‪#‎Кучма‬ дав прямий наказ не допустити похорону Патріарха на території Собору святої Софії, бо мав тісні домовленості з УПЦ МП.

Траурна колона після літургії вирушила від Володимирського собору, але раптово повернула в бік Софії і рушила на площу. Володимирську вулицю перекрили загони «Беркуту», спецпризначенці почали бити людей кийками і травити газом, але це не допомогло - колона прорвалась. 

Ворота храму були зачинені, але люди побачили, що на території святині переховуються кілька сотень озброєних силовиків. Прийняли рішення ховати ‪#‎Патріарх‬`а на площі, УНСОвці готували могилу, проламуючи асфальт. О 19 годині тіло Святішого Патріарха Київського і всієї Руси-України Володимира І опустили в землю. Люди прощались із засновником Української Православної Церкви Київського Патріархату. 

Щойно труну опустили в яму, ворота храму відкрились і звідти вибігли спецпризначенці - зачищати площу і калічити людей. УНА-‪#‎УНСО‬ та віряни спочатку стримували натиск, проте за годину територія була оточена і заповнена людьми, які називали себе правоохоронцями. Били без розбору, під кийки потрапляли жінки і навіть лежачі люди, шматували українські прапори. Ті, кого арештували, розповідали про тортури у відділках. О 22 годині все стихло, вірянам нарешті дозволили засипати могилу Патріарха і відслужити молебень.

Прокуратурою було порушено кримінальну справу. ‪#‎Слідство‬ дійшло висновку про відсутність у діях працівників «Беркуту» та Буднікова, який віддавав наказ, ознак злочину.

 РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА:
Похорон Святійшого Патріарха Володимира у спогадах УНСОвців http://goo.gl/sA1TZt/
Клименко Н. Плач за Патріархом http://goo.gl/28PsVS (книга не доступна у мережі, рекомендуємо пошукати у бібліотеках)

 ДЖЕРЕЛА:
Похорон патріарха Володимира https://goo.gl/0Ist6y
Мельник І. Кривавий похорон Патріарха http://goo.gl/mGw6ao
Чорний вівторок http://goo.gl/sPcOI7
"Чорний вівторок" сім років по тому http://goo.gl/QR1xf1
"Чорний вівторок" : Похорон Патріарха Володимира https://goo.gl/10Cr70

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Зустрівся з представником Вселенського Патріархату при Всесвітній раді церков, архієпископом Тельміським Іовом. Подякував Вселенському Патріарху за увагу, яку Константинопольська православна Церква-Матір приділяє питанню єдиної помісної Церкви в Україні.

Висловив сподівання, що комісія щодо надання автокефалії Православній Церкві в Україні не буде затягувати свою роботу.

Українська влада єдина в своєму прагненні і своєму бажанні мати єдину помісну Церкву. І це питання набуває ще більшої актуальності на тлі значних глобальних потрясінь та викликів.

 

 

13886908_819408151526912_871734143011501
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites


×
×
  • Створити...